Home » Nieuwsbrief » Fundamentum wenst u een Voorspoedig 2024! – Korte terugblik ‘Geloof & Wetenschap’ 2023 – Nieuwsbrief d.d. 30-12-2023

Fundamentum wenst u een Voorspoedig 2024! – Korte terugblik ‘Geloof & Wetenschap’ 2023 – Nieuwsbrief d.d. 30-12-2023

Het jaar 2023 is bijna ten einde. We staan op de drempel van een nieuw jaar. Het is een wonder dat de Heere het afgelopen jaar ons nog gedragen en gespaard heeft. We wensen onze nieuwsbrieflezers een voorspoedig 2024 toe! Het afgelopen jaar is er weer veel gebeurd op het gebied van ‘Geloof & Wetenschap’. Hoogtepunten maar ook dieptepunten. Hieronder willen we een korte terugblik geven. De website ‘Oorsprong’ werd vaak bezocht, opnieuw meer dan het voorgaande jaar. Hartelijk bedankt voor dit vertrouwen! Een van de hoogtepunten voor Fundamentum was het congres ‘Bijbel & Wetenschap 2023’. Het was tot verwondering, ook ziende op de gezondheid, dat we dat nog konden organiseren. Hartelijk dank voor uw steun om ook het komende jaar, als de Heere het geeft, door te kunnen gaan met de (website)activiteiten.

‘Bijbel & Wetenschap 2023’

Een van de hoogtepunten van Fundamentum was het congres ‘Bijbel & Wetenschap 2023′. Ondertussen zijn de lezingen op het congres ook als afzonderlijke videoonline verschenen. In de avond waren er twee Engelstalige lezingen, resp. van astronoom dr. Danny R. Faulkner en geoloog dr. Kenneth P. Coulson. De livestream werd maar liefst meer dan 5.000 keer bekeken. We hopen dat (delen van) de opnames zullen worden gebruikt in het onderwijs. Als de Heere het geeft hopen we het volgende congres op 23 november 2024 D.V. te organiseren. Houd, voor de opzet van het programma, de congrespagina in de gaten. 

Bundel ‘Inzicht: Wetenschap voor Gods aangezicht’

Op 30 maart 2023 werd de bundel ‘Inzicht: Wetenschap voor Gods aangezicht’ gepresenteerd. De presentatieavond werd, met dank aan Klomp Creative, via livestream uitgezonden en is ook als officiële opname terug te kijken. De livestream werd bijna 2.000 keer bekeken. We zijn dankbaar dat er nu een tweede oplageverschenen is van deze bundel. Er is in de kerkelijke bladen (en anderszins) al veel geschreven over deze bundel. Via deze link houden wij een overzicht bij van alle openbare reacties op de bundel. De bundel is te bestellen via onze website.

The Ninth International Conference on Creationism

Dit jaar vond in de Verenigde Staten van Amerika een belangrijke conferentie plaats voor creationistisch onderzoek. Over de ‘The Ninth International Conference on Creationism‘ aan de ‘Cedarville University’ hebben we op onze website al veel geschreven. Onlangs verschenen ook de proceedings van deze conferentie, deze zijn ook afzonderlijk te downloaden via de website van deze creationistische universiteit. We hopen van deze papers nog veel gebruik te kunnen maken. 

Hermeneutiek en Schriftgezag

Hermeneutiek en Schriftgezag zijn onder orthodoxe christenen belangrijke onderwerpen om over na te denken. Helaas is op de hartenkreet van dr. C.P. de Boer om te komen tot een gezamenlijke bundel nog niet gereageerd, maar gelukkig verschenen er binnen de Gereformeerde Gezindte wel diverse bijdragen over dit onderwerp. Drs. J.M.J. Kieviet schreef in ‘Bewaar het Pand‘ een achtdelige serie over deze onderwerpen. Dr. J.M.D. de Heer schreef in ‘De Saambinder‘ eveneens een serie over het lezen van de Bijbel. Dit jaar werd bekend dat de Generale Synode 2022 van de Gereformeerde Gemeente drie medewerkers heeft aangesteld om het onderwerp ‘Schriftgezag’ te onderzoeken. Een van de medewerkers, J.N. Mouthaan, studeerde af met een masterscriptie over de autoriteit en volkomenheid van de Schrift bij Bullinger en Cochlaeus en hoopt volgend jaar te promoveren. Tenslotte besteedde ook dr. G.W.S. Mulder er aandacht aan in zijn proefschrift. De zogenoemde Wetenschapsbijbel die, onder andere op deze punten, teleurstelde en eind vorig jaar ook ophef veroorzaakte werd op onze website door diverse geleerden besproken. Resp. dr. G. Leertouwer, dr. J.M.D. de Heer en dr. ir. S.M. de Bruijn.

Beeldenstorm

Afgelopen jaar was er in Nederland ook ophef vanwege de tentoonstelling met Asjera-beeldjes, opgezet door het Bijbels Museum. Een vrouw van 81 jaar bezocht de tentoonstelling en trapte het Asjera-kunstwerk kapot. Waarom zoveel ophef over een kunstwerk? Twee scribenten leggen dat uit op de website van ‘Oorsprong’ (zie hier en hier).

Microbiologie

Een andere vermeldingswaardige bijdrage is die van dr. ir. Erik van Engelen in Radix. Hij schreef over zijn vakgebied microbiologie en hoe dit vakgebied aanwijzingen gezien worden voor Meesterwerk. Het was eveneens opvallend dat een wetenschapper die het klassieke scheppingsgeloof een warm hart toedraagt, uitgenodigd is om een bijdrage te schrijven in Radix. Dit blad van ForumC hebben we al eens bekritiseerd vanwege eenzijdige aandacht voor theïstische evolutie. De bijdrage van dr. Van Engelen is ook op onze website te lezen.

Staphorster en Urker Archeologie

Aan het begin van dit jaar besteedden we aandacht aan de casus Staphorster Archeologie in 2010 (zie hier, hier, hier en hier). Er werd toen aangegeven dat deze casus als voorbeeld zou kunnen dienen voor andere ‘Biblebelt’-gemeenten. We waren daarom blij verrast toen we eind van dit jaar vernamen dat ook in de Gemeente Urkdergelijke geluiden te horen waren, zodat, in de woorden van raadslid Van Klinken, naast materieel erfgoed ook immaterieel erfgoed behouden wordt. Staphorster en Urker Archeologie.

Maatschappelijke zaken die raakvlakken hebben met het klassieke scheppingsgeloof

Op onze website ‘Oorsprong’ hebben we ook veel aandacht besteed aan onderwerpen die raakvlakken hebben met het klassieke scheppingsgeloof, zoals bijvoorbeeld transgenderisme, homoseksualiteit en het pro-life-strandpunt. We denken bijvoorbeeld aan de zogenoemde Transgenderwet. Dit wijzigingswetsvoorstel werd (gelukkig) na een stevig debat in de ijskast gezet. We hebben het debat op de voet gevolgd en verwijzen graag naar dit artikel van dr. Bart-Jan Spruyt. In de kerken is er rond het thema homoseksualiteit veel te doen. Zo verscheen het boek ‘Verbonden voor het leven‘. Dr. Jan Hoek heeft zijn kritiek op het boek verwoord in een recensie. Inzake transgenderisme is het ‘zachte nee’-standpunt van deze geleerde te overwegen. Vermeldenswaard is ook de vrijspraak van politica Päivi Räsänen inzake haar standpunt op het huwelijk.

Het pro-life-debat kent hoogte- en dieptepunten. Hoogtepunten zijn bijvoorbeeld de ‘Mars voor het Leven’, de verschijning van het boekje ‘Recht op Leven’, de boekpresentatie daarvan en het initiatief ‘Kruik vol Tranen‘. Helaas waren er ook dieptepunten zoals de afschaffing van het beraadtermijn en het initiatief om de abortuspil via de huisarts te verstrekken. Er werd ook gediscussieerd of abortus uit het strafrecht gehaald moet worden. Onlangs riep drs. Piet Vergunst kerken op om op dit punt ook wat meer te laten horen.

Veel meer

Er is veel meer te noemen over het afgelopen jaar. Veel daarvan heeft u ook kunnen lezen in de voorgaande nieuwsbrieven (deze zijn op de website terug te vinden onder de categoryNieuwsbrief). Wat zal 2024 ons brengen? Zal het christelijke geluid blijven klinken in Nederland en Vlaanderen? Op het gebied van ‘Bijbel & Wetenschap’ is er in Nederland en Vlaanderen meer diepgang nodig. Eigen onderzoek komt niet tot nauwelijks van de grond. In het artikel, geschreven voor de visiebijeenkomst 2023, hebben we dat ook benadrukt. Ziende op de verschillende creationistische organisaties die er in Nederland en Vlaanderen zijn, moet dat toch kunnen? Bij Fundamentum zijn er wel ideeën, maar de energie en gezondheid ontbreekt momenteel om dat goed te kunnen coördineren. Blijf de nieuwsbrief in de gaten houden om te zien wat er wel mogelijk is.

Website 

De website ‘Oorsprong‘ werd deze maand minder bezocht dan de vorige maand, maar nog steeds werden er veel artikelen gelezen. Elke dag verschijnen er artikelen over het vraagstuk geloof en wetenschap. Afgelopen maand zijn er, samen met genealogische artikelen, ongeveer 200 artikelen verschenen op onze website. Welke artikelen worden veel gelezen of zijn nieuw? Hieronder een greep van vijf artikelen. Veel zegen bij het (her)lezen of het (opnieuw) kijken hiervan.

(1) De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme (geschreven door Ard Jan Biemond (MA).
(2) Congres over ‘Bijbel & Wetenschap’ 2023 – 8. Dr. ir. Jan-Hermen Dannenberg – DNA: de taal van God? (lezing door dr. ir. Jan-Hermen Dannenberg).
(3) COLUMN: Rotterdam Terror Corps (geschreven door Jan van Meerten).
(4) Waarom de evolutietheorie geen stand houdt: terug naar de oorsprong van het leven (interview met dr. Peter Borger in het Oertijdmuseum).
(5) Een kemel in de Bijbel? Of een kemel in De Standaard? (geschreven door dr. Hendrik Koorevaar en dr. Peter G. van der Veen).

De volgende nieuwsbrief verschijnt, als de Heere leven en gezondheid geeft, op 31 januari 2024 D.V. (Iemand laten) Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan hier.