Home » Baraminologie » Dr. Todd C. Wood prominent aanwezig op de ICC – Geleerde presenteert maar liefst vijf papers, veelal over paleoantropologie en de implicaties voor het klassieke scheppingsparadigma

Dr. Todd C. Wood prominent aanwezig op de ICC – Geleerde presenteert maar liefst vijf papers, veelal over paleoantropologie en de implicaties voor het klassieke scheppingsparadigma

Langzaam, maar zeker, komt de International Conference on Creationism (ICC) dichterbij. De organisatie is nog bezig met het programma, maar dr. Todd C. Wood laat via zijn blog weten dat hij aanwezig is met maar liefst vijf papers. Ik weet dat ook andere onderzoekers zoals Paul Garner (MSc.)1, dr. Mátyás Cserhati2 en dr. Marcus Ross3 werk zullen presenteren. Terwijl we wachten op het programma werpen we een blik in de keuken van dr. Wood.4

De eerste paper draagt als titel: ‘Testing the order of the fossil record: Preliminary observations on stratigraphic-clade congruence and its implications for models of evolution and creation’. Het gaat hier om een gezamenlijke studie. Met welke andere wetenschappers deze studie gedaan is wordt niet vermeld. Mogelijk zijn Paul Garner (MSc.), dr. Kurt Wise en dr. Marcus Ross hierbij betrokken. Volgens Wood waren de resultaten ingewikkeld maar buitengewoon interessant. “We found a lot of patterns that we didn’t expect and really didn’t have a good explanation for.” Hij verwacht dat dit interessante gesprekken zal gaan opleveren.

De tweede paper draagt als titel: ‘A preliminary evaluation of ape baramins’. Wood heeft deze paper geschreven samen met een student. Welke student dat is blijft nog een verrassing? Onderzoek naar het baramin van de mensen is ook naar de mensapenbaramins kijken. Wood noemt de onderzoeksresultaten wat rommelig, maar ziet dit als een begin en hoopt dat er in de toekomst meer zal volgen.

De derde paper draagt als titel: ‘Essentialism and the human kind, or experiments in character weighting’. Deze paper begon als een reactie op critici, maar leverde ook meer interessante zaken op. De paper probeert de vraag te beantwoorden of het mogelijk is dat we mensen kunnen identificeren op basis van slechts een handjevol kenmerken. Wood geeft aan dat getest te hebben en dat deze test niet goed uitviel. De bioloog vermoedt dat hij over deze kwestie zal moeten nadenken tot hij daadwerkelijk de presentatie geeft. Hij geeft aan dat dit zijn enige ‘solo’-paper is.

De vierde paper draagt als titel: ‘Human history from Adam to Abraham: Integrating paleoanthropology with a young-age creation perspective’. Wood had veel meer te zeggen en wenste dat hij meer ruimte had gekregen. De paper is op zoek naar een creationistische consensus op het gebied van de paleoantropologie. Wood dacht met zijn medeonderzoekers na over hoe paleoantropologie verweven kan worden met een tijdlijn waarbij uitgegaan wordt van het klassieke scheppingsgeloof. Naar deze paper zie ik het meest uit, omdat deze ook relevant is voor het archeologische vraagstuk in Nederland.5

De vijfde paper draagt als titel: ‘Human baraminology in postcranial perspective’. Deze paper presenteert Wood samen met een student. Ik vermoed dat deze student Peter Brummel is. In eerder werk aangaande de baraminologie van mensen gebruikte Wood vooral schedelmateriaal. In dit onderzoek kijkt hij naar het complete skelet. Het lichaam kan ons namelijk meer vertellen dan alleen de schedel. Wood noemt het onderzoek veel werk, maar is tevreden met de resultaten die het onderzoek opleverde.

N.a.v.: Coming up at the International Conference on Creationism (http://toddcwood.blogspot.com/2023/06/coming-up-at-international-conference.html).

Voetnoten

  1. Paul Garner kennen we via deze website vanwege zijn presentatie over dinosauriërs: https://oorsprong.info/congres-over-bijbel-wetenschap-2021-10-paul-garner-msc-dinosaurs-new-insights-from-creationist-research/.
  2. Mátyás Cserhati kennen we via deze website vanwege zijn, door dr. Gerdien de Jong, flink bekritiseerde onderzoek naar de Rode Panda: https://oorsprong.info/evolutionists-on-pandas-thumb-attack-well-respected-science-journal/.
  3. Marcus Ross kennen we via deze website vanwege zijn promotieonderzoek naar Mosasauriërs: https://oorsprong.info/overzicht-van-gepubliceerd-naturalistisch-wetenschappelijk-onderzoek-van-creationistisch-paleontoloog-dr-marcus-ross-naar-mosasauriers-en-het-mesozoicum/. Hij presenteerde daarover op een door Fundamentum georganiseerd congres: https://oorsprong.info/congres-over-bijbel-wetenschap-2021-11-dr-marcus-ross-of-mosasaurs-and-meteors-life-and-death-in-noahs-flood/.
  4. Omdat dit congres een belangrijk Angelsaksisch-creationistisch congres is houden we het goed in de gaten. Zie hier voor de andere twee artikelen op deze website: https://oorsprong.info/negende-editie-van-de-international-conference-on-creationism-zal-deze-zomer-plaatsvinden-op-cedarville-university/ en https://oorsprong.info/programma-icc-2023-begint-steeds-meer-vorm-te-krijgen-registratie-mogelijk-tot-3-juli-2023-d-v/. Helaas kan ik vanwege gezondheidsredenen zelf niet aanwezig zijn, maar volgen we de conferentie op het ziekbed van een afstand.
  5. Zie bijvoorbeeld deze column: https://oorsprong.info/column-archeologie-in-staphorst/.