Home » Archeologie » Petitie wil oudste zonnekalender van Nederland behouden als cultureel erfgoed

Petitie wil oudste zonnekalender van Nederland behouden als cultureel erfgoed

Vorige week berichtte deze website over de vondst van de oudste zonnekalender van Nederland. Het was een weergave van opgravingen die gedaan zijn in 2017. De vondsten werden gepresenteerd op de langste dag van het jaar. Op 22 juni 2023 werd er een petitie gestart die de zonnekalender wil behouden als cultureel erfgoed.1

De oudste zonnekalender van Nederland werd ontdekt op het bedrijventerrein Medel bij Tiel. De opgravingen zijn ondertussen al toegedekt en op die locatie zal gebouwd worden. De opstellers van de petitie roepen op om te voorkomen dat cultureel erfgoed verloren gaat en om er een cultuurcentrum van te maken door de zonnekalender zo ver mogelijk terug te brengen in originele staat. Volgens de opsteller is dit ‘een belangrijk cultureel erfgoed (…) voor mensen van uiteenlopende religieuze en spirituele stromingen’. Ze verzoeken daarom ook om te stoppen met bouwen op en rondom de vindplaats. Dat niet alleen, ze verzoeken ook ‘de vindplaats en nabije omgeving van de oudste zonnekalender in Tiel zoveel mogelijk in zijn originele staat terug te brengen’. De petitionaris is Joyce van Tilborg. De petitie zal worden aangeboden aan de Provincie Gelderland en zal aflopen op 22 september 2023 D.V.

De petitie is hier te ondertekenen: https://petities.nl/petitions/behoud-de-oudste-zonnekalender-in-nederland.

Met dank aan een Facebookvolger die mij op deze petitie wees.

Voetnoten

  1. https://oorsprong.info/heiligdom-met-zonnekalender-van-4000-jaar-oud-ontdekt-in-tiel-archeologisch-bureau-raap-maakt-een-korte-video/. Ik ben (tussendoor) bezig met uitgebreidere verslaglegging voor diverse kanalen. Houd daarvoor deze website in de gaten.