Home » Nieuwsbrief » Volg groot creationistisch-wetenschappelijk congres in Amerika – Aangemeld voor het congres ‘Bijbel & Wetenschap 2023’? – Nieuwsbrief d.d. 30-6-2023

Volg groot creationistisch-wetenschappelijk congres in Amerika – Aangemeld voor het congres ‘Bijbel & Wetenschap 2023’? – Nieuwsbrief d.d. 30-6-2023

De maand juni is al weer bijna ten einde. Er was ook deze maand weer veel om over te schrijven en op te reageren. We mochten daarvoor nog de krachten krijgen en het is ook mooi om te zien dat ook anderen daarvoor de energie en gezondheid daarvoor hebben gekregen. In deze nieuwsbrief aandacht voor een Angelsaksisch-creationistisch congres in Amerika, de Ede Pride én het congres ‘Bijbel & Wetenschap 2023’. Leest u mee?

Angelsaksisch-creationistisch congres

Komende maand is er in Amerika een wetenschappelijk-creationistisch congres. Op dit congres wordt hoogstaand peer-reviewed creationistisch onderzoek gepresenteerd. Het congres wordt een internationaal congres genoemd, maar in de praktijk komen hier vooral Angelsaksische wetenschappers (en dan nog eens vooral uit Amerika) op af. Jan van Meerten was in 2018, dankzij sponsoring, op dit congres aanwezig. Helaas gaat dat dit jaar vanwege gezondheidsredenen niet. Toch heeft hij aangegeven het congres vanaf het ziekbed te willen volgen. Voor de website van Fundamentum zijn al drie artikelen geplaatst die de waarde van de ICC belichten én verslag leggen van de inhoud (artikel 1, artikel 2 en artikel 3). Neem contact op als u over vijf jaar D.V. ook uw onderzoek(sresultaten) zou willen presenteren op de ICC. Volg via de website de ontwikkelingen rond ICC 2023. Deze hoogstaande conferentie is absoluut de moeite van het volgen waard. Mocht u zelf willen afreizen en het meemaken dan moet u opschieten, de aanmeldingen sluiten op 3 juli 2023 D.V.

Congres ‘Bijbel & Wetenschap 2023’

Mocht u liever gewoon met beide benen op Nederlandse bodem willen blijven staan, maar toch een bijbelgetrouw congres meemaken dan kan dat op 21 oktober 2023 D.V. in Hardinxveld-Giessendam. In de vorige nieuwsbrief hebben we daar uitgebreid over bericht. Ziet u een bezoek niet zitten of moet u vanwege gezondheidsredenen of andere verplichtingen niet kunnen dan is het mogelijk dit congres via de livestream (terug) te kijken. Op de website hebben we alvast een pagina voor de livestream aangemaakt (hier). Aanmelden voor het congres kan via deze pagina. Via deze pagina is ook extra informatie te vinden. We hopen komende maand ook een crowdfunding te starten om zo de entreekosten zo laag mogelijk te houden, bovendien wordt dan ook een flyer gepubliceerd om verder te verspreiden. Komt u ook?

Bundel ‘Inzicht: Wetenschap voor Gods Aangezicht’


De bundel ‘Inzicht: Wetenschap voor Gods Aangezicht‘ wordt goed verkocht. Heeft u de bundel nog niet? Aanschaffen kan via dit bestelformulier. We houden hier een overzicht bij van alle reacties op de bundel. De eerste recensies druppelen ook binnen. Twee positieve recensies zijn ook geplaatst op onze website. Voor Weet Magazine schreef ir. G.J.H.A. van Heugten een recensie. Voor De Saambinder schreef dr. G.P. van Nieuw Amerongen een recensie.

Ede Pride

We moeten liefdevol en met pastorale bewogenheid (zoals dr. Hoek aangeeft) met mensen die een andere gerichtheid hebben of worstelen met hun geslacht (genderdysforie) omgaan. Dat is overigens wat anders dan alles toelaten en ruimte geven. Het blijft een boodschap van zonde én genade. Deelnemen aan Ede Pride gaat ons echter veel te ver. Dat moeten de kiesverenigingen van de SGP Ede ook hebben gedacht toen ze een brief naar de gemeenteraad stuurden. Deze brief werd gelekt via ‘social media’ en er ontstond een discussie (artikel). Tijdens de gemeenteraadsvergadering werden er ook vragen over gesteld door de zogenoemde progressieve partijen (artikel). We staan achter de zorgvuldig geformuleerde brief, maar helaas had dit (voor zover we het kunnen overzien) geen effect op de Ede Pride.

‘Recht op leven’

Op 16 juni 2023 organiseerde Stichting Schreeuw om Leven een middagsymposium met als thema ‘Recht op leven’. Dit symposium werd georganiseerd vanwege het verschijnen van het boekje van de ethicus Arthur Alderliesten (MA), directeur van Schreeuw om Leven. Het was een breed interkerkelijk symposium met sprekers variërend van een prominent figuur uit de Oud-Katholieke Kerk tot een predikant van de Gereformeerde Gemeente. In de zaal zaten ongeveer 100 mensen en de livestream is ondertussen bijna 850 keer bekeken. We hebben de livestream ook gedeeld via de website ‘Oorsprong’. Terugkijken kan via deze link.

Archeologie in Staphorst

Jan van Meerten schrijft voor het blad Om Sions Wil jaarlijks een stuk of vijf columns. De laatste column had als titel Archeologie in Staphorst. Deze column is hier te lezen en kreeg veel reactie. Een deel van de reacties zijn hier besproken. Ook de website Geloof en Wetenschap (van ForumC) berichtte hier ook over deze column.

Website 

De website ‘Oorsprong‘ wordt ook deze maand goed bezocht. Elke dag verschijnen er artikelen over het vraagstuk geloof en wetenschap. Welke artikelen worden veel gelezen of zijn nieuw? Hieronder een greep van vijf artikelen. Veel zegen bij het (her)lezen of het (opnieuw) kijken hiervan.

(1) Orthodoxe corruptie van bijbelteksten? – Antwoord van drs. Bremmer (GBS) op deze vraag (geschreven door drs. Christiaan Bremmer).
(2) ‘Kijk maar in de spiegel en kijk maar in de spiegel van de natuur’ – Ds. Zondag in een preekfragment n.a.v. de vraag ‘Hoe weet ik dat God bestaat?’ (preekfragment van mr. dr. Wijnand Zondag).
(3) Commissie ‘Schriftgezag’ van de Generale Synode Gereformeerde Gemeente 2022 heeft drie medewerkers benoemd (geschreven door Jan van Meerten).
(4) De waarde van Genesis voor een verantwoordelijk wereldbeeld – Dr. Henk Jochemsen sprak op het congres ‘Geloof jij het?’ (2013) (lezing door dr. Henk Jochemsen).
(5) Heiligdom met zonnekalender van 4000 jaar oud ontdekt in Tiel – Archeologisch bureau RAAP maakt een korte video (video door RAAP).

De volgende nieuwsbrief verschijnt, als de Heere leven en gezondheid geeft, op 27 juli 2023 D.V. (Iemand laten) Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan hier.