Home » Biogeografie » Ouwehands Dierenpark krijgt als eerste en (voorlopig) enige Nederlandse dierentuin koala’s

Ouwehands Dierenpark krijgt als eerste en (voorlopig) enige Nederlandse dierentuin koala’s

Koala’s! Ze staan hoog op het lijstje van iedere dierenliefhebber. Helaas zijn ze niet te vinden in de Nederlandse dierentuinen.1 Maar daar komt verandering in. De schattige buidelbeertjes worden na de zomer van 2023 D.V. verwacht in Ouwehands Dierenpark2 te Rhenen. Om hoeveel koala’s het gaat heeft de dierentuin nog niet bekendgemaakt.3

Na de zomer van 2023 D.V. hoopt Ouwehands Dierenpark, als eerste en voorlopig enige dierentuin in Nederland, koala’s toe te voegen aan hun dierenlijst. Bron: Pixabay.

‘Australian Experience’

In december van dit jaar zal naar verwachting het ontwerp en de engineering van het verblijf rond zijn, zodat in januari 2023 D.V. wordt gestart met de bouw van het verblijf. De koala’s worden na de zomer van 2023 verwacht. De komst van deze buidelberen naar Rhenen maakt onderdeel uit van het Europese fokprogramma voor het behoud van bedreigde diersoorten (EEP)4. Het dierenpark wil met het fokken van koala’s bijdragen aan het gezond houden van de populatie. Maar de dierentuin wil met de komst van deze dieren ook bijdragen aan educatie van bezoekers. De dierentuin: “De dieren die in Ouwehands Dierenpark leven zijn een ambassadeur voor hun wilde soortgenoten. Bezoekers van de dierentuin leren over hoe bijzonder de diersoort is en wat er nodig is voor bescherming van de soort en zijn natuurlijk leefgebied.5 Het project wordt intern ‘Australian Experience’ genoemd en zal een oppervlakte van ongeveer 1800 vierkante meter omvatten. De dierentuin: “De koala leeft solitair wat betekent dat elk dier een eigen binnen-, nacht- en buitenverblijf zal krijgen. Het leefgebied van de koala wordt zover mogelijk nagebootst. De bezoeker legt een reis af vanuit de droge woestijn van Australië naar een oase van groen. In het centrum van het gebouw bevindt zich straks een belevingsvolle binnentuin van ca. 170 m2.6 Duurzaamheid speelt bij het project een belangrijke rol. “Het gebouw wordt voorzien van warmtepompen en zonnepanelen om het juiste klimaat te beheersen zonder fossiele brandstoffen.7 Wanneer de koala in 2023 gearriveerd zal zijn, dan zal Ouwehands Dierenpark de eerste en voorlopig ook enige dierentuin in Nederland zijn die dit soort zal huisvesten. De dierentuin hoopt dat de zachte buidelbeertjes, net als de eerdere pandaberen, publiekstrekker zullen worden.

Koala

De koala komt alleen voor in Zuidoost-Australië en staat op de IUCN Rode Lijst als kwetsbaar.8 In Australië zelf wordt het dier vanaf 2012 gezien als bedreigd diersoort.9 De populatie koala’s gaat namelijk snel achteruit ten gevolge van bosbranden en overstromingen. Omdat ze een zeer eenzijdig eetpatroon hebben, koala’s eten bijna uitsluitend bladeren van de eucalyptusboom, zijn de buidelberen extra kwetsbaar. De beestjes zijn ongeveer 65 tot 75 centimeter lang en wegen tussen de acht en twaalf kilo. De koala of buidelbeer behoort tot de familie Phascolarctidae en is de enige nog levende soort binnen die familie.10 De familie Phascolarctidae bevat wel meerdere uitgestorven soorten. Het eerste fossiel van een koala-achtige dateert uit het late Oligoceen.11 Voor naturalisten is de evolutionaire afstamming van de koala’s, door gebrek aan fossielen, onbekend en daarmee niet verklaard. Voor creationisten is de paleobiogeografische verspreiding en evolutionaire ontwikkeling12 van de Australische buideldieren in het algemeen, en de koala’s in het bijzonder, een groot probleem. Geen enkele verklaring voldoet voor de paleobiogeografische verspreiding van de Australidelphia (waartoe ook de Diprotodontia, of klimbuideldieren behoren).13 Hoe hebben deze diersoorten zich verspreid vanaf de landingslocatie van de ark? Hopelijk is de komst van koala’s naar Nederland een stimulans voor Nederlandstalige creationisten om hier verder en dieper over na te denken.14

Voetnoten

 1. De Belgen lopen al een tijdje voor op de Nederlanders. Zoo Antwerpen heeft wel koala’s: https://www.zooantwerpen.be/. Net als Zoo Planckendael (https://www.zooplanckendael.be/) en Pairi Daiza (https://www.pairidaiza.eu/).
 2. https://oorsprong.info/feedback-vragen-2022-wie-zitten-er-in-het-bestuur-van-ouwehands-dierenpark/.
 3. Momenteel schrijf ik een vijfluik over deze dierentuin en menselijke evolutie over miljoenen jaren. Zie voor het eerste deel: https://oorsprong.info/menselijke-evolutie-en-miljoenen-jaren-in-het-hart-van-de-biblebelt-1-inleiding-van-een-vijfluik-over-menselijke-evolutie-in-ouwehands-dierenpark/.
 4. Zie hier voor meer informatie over EEP: https://www.eaza.net/conservation/programmes/eep-pages/.
 5. Bron citaat: https://www.ouwehand.nl/nl/nieuws/koala.
 6. Bron citaat: https://www.ouwehand.nl/nl/nieuws/koala.
 7. Bron citaat: https://www.ouwehand.nl/nl/nieuws/koala.
 8. De IUCN Rode Lijst is hier te vinden: https://www.iucnredlist.org/.
 9. Zie bijvoorbeeld: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/koala-verklaard-tot-bedreigde-diersoort~be952655/.
 10. Zie voor meer koalakenmerken Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Koala.
 11. Price, G.J., Hocknull, S.A., 2011, Invictokoala monticola gen. et sp. nov. (Phascolarctidae, Marsupialia), a Pleistocene plesiomorphic koala holdover from Oligocene ancestors, Journal of Systematic Palaeontolgy 9 (2): 327-335.
 12. Ik spreek hier van evolutionaire ontwikkeling binnen het grondtype. Evolutie is immers een feit, Universele Gemeenschappelijke Afstamming (UGA) niet: https://oorsprong.info/column-evolutie-is-een-feit/.
 13. Eerder was ik hierover in discussie met theïstisch evolutionist en student aardwetenschappen Willem Jan Blom (BSc. BA). De discussie zal binnenkort ook via deze website gedeeld worden.
 14. Gebruikte bronnen voor dit artikel: https://www.ouwehand.nl/nl/nieuws/koala, https://www.telegraaf.nl/nieuws/677343020/ouwehands-dierenpark-krijgt-koala-s, https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5342161/koala-voor-het-eerst-nederlandse-dierentuin-ouwehands-dierenpark, https://www.gelderlander.nl/de-vallei/uniek-koalas-komen-naar-ouwehands-dierenpark~a1c72df8/, https://www.ad.nl/utrecht/primeur-ouwehands-dierenpark-ontvangt-als-eerste-nederlandse-dierentuin-koalas~a7943f18/, https://www.looopings.nl/weblog/21040/Ouwehands-Dierenpark-bevestigt-komst-van-koalas.html, https://www.looopings.nl/weblog/20933/Ouwehands-Dierenpark-overweegt-toevoeging-van-koalas.html, https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3488847/ouwehands-dierenpark-krijgt-eerste-koalaverblijf-van-nederland, https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20221025_39965143, https://www.derijnpost.nl/lokaal/dieren/868975/ouwehands-dierenpark-in-rhenen-krijgt-als-eerste-nederlandse-di, https://m.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20221025_39965143, https://www.linda.nl/nieuws/binnenland/koalas-kijken-ouwehands-dierenpark-krijgt-primeur-in-nederland/, https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20221025_39965143, https://www.rd.nl/artikel/995871-ouwehands-dierenpark-krijgt-koalas, https://indebuurt.nl/veenendaal/nieuws/als-eerste-en-enige-in-nederland-dit-dier-komt-naar-ouwehands-dierenpark~130314/, https://www.nieuwnieuws.nl/5158062/ouwehands-wordt-eerste-nederlandse-dierentuin-met-koala-s/, https://www.ijmuidercourant.nl/cnt/dmf20221025_39965143 en https://www.nd.nl/varia/varia/1147882/ouwehands-dierenpark-krijgt-koalas.