Home » Biologie » Dr. Peter Borger: “Alle biologische informatie was al vanaf het begin in de oerorganismen aanwezig” – De moleculair bioloog werd geïnterviewd door het Reformatorisch Dagblad

Dr. Peter Borger: “Alle biologische informatie was al vanaf het begin in de oerorganismen aanwezig” – De moleculair bioloog werd geïnterviewd door het Reformatorisch Dagblad

Aan het begin van deze maand was moleculair bioloog dr. Peter Borger in Nederland vanwege de herziene uitgave van zijn boek ‘Terug naar de oorsprong’.1 Helaas konden de geplande lezingen niet doorgaan vanwege de geldende coronamaatregelen2, maar Borger werd gelukkig wel verschillende keren geïnterviewd.3 Dinsdag 21 december 2021 werd de geleerde geïnterviewd door wetenschapsjournalist Bart van den Dikkenberg (MSc.) van het Reformatorisch Dagblad. Hieronder een korte samenvatting van het interview.4

“Paardenbloemen kunnen gifstoffen produceren wanneer ze lastig worden gevallen door vraatzuchtige rupsen.” Bron: Pixabay.

In 2009 verscheen bij de toenmalige stichting De Oude Wereld de eerste editie van ‘Terug naar de Oorsprong’.5 Borger geeft aan dat dit tegen het zere been van diverse atheïstische wetenschappers was. Toen op de universiteit een hoogleraar erachter kwam dat de bioloog ook in Journal of Creation6 publiceerde, wilde hij van Borger af. Uiteindelijk werd hij ontslagen.

Alle informatie aanwezig

Borger geeft in het interview aan dat alle biologische informatie al ‘vanaf het begin in de oerorganismen aanwezig zijn geweest’. Uit zijn onderzoek weet hij ‘dat variatie, aanpassing aan de omgeving en soortvorming door het DNA zelf worden voortgebracht. De mechanismen die hiervoor zorgen, lijken hiervoor speciaal ontworpen’. Als voorbeeld noemt Borger de berkenspanner. Ook epigenetica speelt een rol in de soortvorming. Borger verwijst hiervoor naar de paardenbloem. Borger: “Paardenbloemen kunnen gifstoffen produceren wanneer ze lastig worden gevallen door vraatzuchtige rupsen. Door de vraatschade wordt een epigenetische schakelaar op het DNA omgezet, waardoor een programma wordt geactiveerd voor de aanmaak van gifstoffen. De nakomelingen van die paardenbloem erven deze geactiveerde eigenschap, waardoor ze vervolgens ook in staat zijn de rupsen af te weren.

Junk-DNA en Encode

Het zogenoemde Encode-project heeft volgens Borger ‘de evolutietheorie volledig weerlegd’. Helaas geven de naturalistische wetenschappers dat niet toe. Het Encode-project bevestigde dat meer dan 80 procent van het genoom een of andere biochemische functie heeft. Het concept junk-DNA moet daarom volgens Borger in de prullenbak. Borger: “Inmiddels is bekend dat dit zogenaamde junk-DNA voor een groot deel bestaat uit transposons, zogeheten lines, die fungeren als schakelaars om bepaalde biologische programma’s aan of uit te zetten. Vooral bij celdelingsprocessen en tijdens vroege ontwikkelingsstadia van bevruchte eicellen zijn ze van belang. Anderen spelen een belangrijke rol in de immuunreactie tegen virussen.

Ten slotte

Borger wordt ook nog bevraagd over de 1%-mythe. Volgens de bioloog is het genetische verschil tussen de mens en de chimpansee niet slechts 1%, maar eerder 14%.7 Van den Dikkenberg spreekt met Borger ook nog door over het begrip informatie. Heel goed dat dit interview in het Reformatorisch Dagblad gepubliceerd is. Hopelijk vormt het gesprek voor jonge(re) en oude(re) academici aanleiding om ook dieper in de materie te duiken en zo bij te dragen aan de opbouw van het biologische deel van het scheppingsparadigma.

Voetnoten

  1. Zie hier voor meer informatie over het boek: https://oorsprong.info/boek-van-moleculair-bioloog-dr-peter-borger-wordt-opnieuw-uitgegeven-bij-de-blauwe-tijger/. De uitgever stuurde mij ook een recensie-exemplaar toe. In de loop van het komende jaar hoop ik op deze website een bespreking te plaatsen.
  2. Dr. Peter Borger zou op de eerste Fundamentum Studium Generale een lezing geven. Zie: https://oorsprong.info/fundamentum-studium-generale-met-dr-peter-borger-save-the-date-10-december-2021-d-v/, https://oorsprong.info/fundamentum-studium-generale-met-dr-peter-borger-van-10-december-2021-helaas-geannuleerd/ en https://oorsprong.info/opvolgmail-met-alternatieven-voor-de-geannuleerde-bijeenkomst-met-dr-peter-borger-van-10-december-2021/.
  3. Zo was hij de eerste week van december ook te gast in een praatprogramma bij ‘Blue Tiger Studio’: https://oorsprong.info/moleculair-bioloog-dr-peter-borger-vanwege-zijn-nieuwe-boek-te-gast-bij-blue-tiger-studio/.
  4. Bron: Dikkenberg, L.C. van den, 2021, DNA-onderzoek verschaft tal van argumenten tegen evolutie, Reformatorisch Dagblad 51 (224): 27-29. Link: https://www.rd.nl/artikel/955863-moleculair-bioloog-dna-onderzoek-verschaft-tal-van-argumenten-tegen-evolutie.
  5. In het Reformatorisch Dagblad werd toen ook verslag gedaan van de verschijning van dit boek: https://www.rd.nl/artikel/323672-nieuw-boek-zet-darwins-leer-op-losse-schroeven.
  6. Journal of Creation is het In-Depth tijdschrift van Creation Ministries International: https://creation.com/magazines.
  7. De geneticus dr. Jeffrey Tomkins komt in 2013 in Answers Research Journal zelfs tot een nog groter verschil: https://assets.answersingenesis.org/doc/articles/pdf-versions/arj/v6/chimpanzee-human-chromosomes.pdf.