Home » Algemeen » Feedback & Vragen 2021: Waar komen de plaatjes vandaan en hoe zit het met bronvermelding daarvan?

Feedback & Vragen 2021: Waar komen de plaatjes vandaan en hoe zit het met bronvermelding daarvan?

Bij Fundamentum of Jan van Meerten persoonlijk komt geregeld feedback binnen over stukken die voor onze website geschreven zijn. Ook algemene vragen worden veel gesteld of vragen over onze werkwijze. We worden in meer of mindere mate ter verantwoording geroepen. Het is mooi dat mensen zo betrokken zijn! Vanwege de transparantie delen we de antwoorden op deze vragen via onze website. Vandaag bespreken we de vraag: ‘Waar komen de plaatjes vandaan en hoe zit het met bronvermelding?

“We gebruiken meestal rechtenvrije plaatjes van ‘Pixabay’, ‘Unsplash’ of ‘Wikipedia’. Ook gebruiken we screenshots of nemen we foto’s van de auteur over.” Bron: Pixabay.

De in de inleiding genoemde vraag werd gesteld op de persoonlijke Facebookpagina van Jan van Meerten. Het was naar aanleiding van het gedeelde artikel ‘Opvolgmail met alternatieven voor de geannuleerde bijeenkomst met dr. Peter Borger van 10 december 2021’.1 Iemand2 vond het plaatje in het artikel mooi en vroeg zich af waar deze vandaan kwam. Na even zoeken had hij de bron gevonden: Pixabay. Hij vroeg of dit niet minder omslachtig kon door de bron altijd in ondertitels te vermelden.

Wat zijn de bronnen voor onze plaatjes? Meestal halen wij onze plaatjes van websites voor ‘Freestock’-fotografie. Het betreft dan vooral Pixabay of Unsplash. Daarnaast halen we rechtenvrije foto’s van Wikipedia, maken we screenshots van besproken video’s of vragen we de auteur om zelf een foto aan te leveren. Hoe zit dat met bronvermelding in de ondertiteling van plaatjes? Soms vinden we het niet passen en dan ondertitelen we de plaatjes niet. Om toch aan te geven waar het betreffende plaatje vandaan komt wordt in het plaatje de naam van de bron vermeldt. In dit geval werd de titel van het plaatje ‘kolibrie_nectar_bloem_vliegen.pixabay-1024×682’. U ziet in de titel ‘.pixabay’ staan. Zo kunt u zien dat dit plaatje van Pixabay komt. In een ander artikel, bijvoorbeeld ‘Respecteer traditionele waarden in conservatieve landen3, bevat het eerste plaatje wel ondertiteling. Wanneer dat het geval is dan vermelden we ook altijd de bron onder het plaatje. Onder de foto van het VN-gebouw staat bijvoorbeeld ‘Bron: Pixabay.’ In ieder geval delen we altijd de bron met u, zodat u weet waar het materiaal vandaan komt.

Voetnoten

  1. Dit artikel is hier te vinden: https://oorsprong.info/opvolgmail-met-alternatieven-voor-de-geannuleerde-bijeenkomst-met-dr-peter-borger-van-10-december-2021/.
  2. Vanwege privacy noemen we geen namen en andere gegevens.
  3. Dit artikel is hier te vinden: https://oorsprong.info/respecteer-traditionele-waarden-in-conservatieve-landen/.