De achterliggende twee maanden is er weer veel gebeurd op het gebied van geloof en wetenschap. Het begin van 2025 ligt al weer enige tijd achter ons. In deze nieuwsbrief willen we bij het een en ander stilstaan. Onder dit voorwoord staan nog meer berichten. Het debat over de (on)mogelijkheid van theïstische evolutie gaat eveneens door. Ieder jaar verschijnen er wel boeken die het debat doen oplaaien of levend(ig) houden. De replica van de Ark van Noach krijgt (opnieuw) een andere bestemming. De website ‘Oorsprong‘ heeft deze maand weer vijftig artikelen erbij en zo is er meer nieuws te melden.

De komende tijd willen we, als de gezondheid het toelaat, om de twee maanden een nieuwsbrief eruit te sturen. Met hierin de nieuwste ontwikkelingen binnen een ‘scheppingsparadigma’ vanuit het klassieke scheppingsgeloof.
Ir. Bart van den Dikkenberg houdt lezingenserie over theïstische evolutie
Komende maand geeft ir. Bart van den Dikkenberg in Hoevelaken een lezingenserie over theïstische evolutie. Hier is meer informatie te vinden over deze lezingenserie. Van den Dikkenberg heeft een boek geschreven met als titel De werken van Zijn handen. Het boek is een kritische beschouwing van het theïstisch evolutionistisch gedachtengoed. Deze maand was het een jaar geleden dat het boek verscheen. Hier houden wij, met terugwerkende kracht, een overzicht rond de reacties op het boek bij.
Het voorlopige karakter van de (natuur)wetenschap
Een christen kan en mag per definitie niet (al) zijn vertrouwen stellen op natuurwetenschappelijke resultaten. Naast dat dit ideologisch onverantwoord is, is het over het algemeen ook onverstandig. Natuurwetenschappen geven altijd voorlopige resultaten en zullen daarmee niet verder komen als: dit is de best mogelijke verklaring (methodologisch of ontologisch) zonder God voor dit moment (of op haar best: aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid). Ook creationistische wetenschapsbeoefening is (hoe goed ook bedreven) altijd voorlopig. Het is interessant om allerlei zondvloedmodellen te bouwen en te beschouwen. Maar als we dáár ons vertrouwen op stellen, dan zal dat een gebroken rietstaf blijken te zijn die de hand zal doorboren. Het is daarom goed om de voorlopigheid van wetenschap te benadrukken. Dr. Kees Polderman schreef een bijdrage hierover, die we ook op onze website hebben geplaatst. Hij kreeg daar overigens nogal wat commentaar op vanuit theïstisch evolutionistische hoek. In reactie op het artikel van Polderman publiceerdeAltenoweb ook een positief stuk hierover. Eerder plaatsten we al bijdragen van drs. Ben Vreugdenhil en Gerard Peppink.
Replica van de Ark van Noach krijgt opnieuw een andere bestemming
Niets lijkt zo wisselvallig als de (eind)bestemming van de Nederlandse replica van de Ark van Noach. Het vaartuig is (helaas) al jaren niet meer open voor publiek en ligt nu in de haven van industrieterrein De Stormpolder in Krimpen aan de IJssel (via GoogleMaps is de ark te zien). Twaalf jaar na de bouw werd de replica via Troostwijk Veilingente koop aangeboden. Helaas bracht de ark niet (genoeg) op, al waren er grote plannen: van appartementencomplex tot rondreizende tentoonstellingsruimte. Daarna kwam het nieuws dat Stichting Breng de Ark Thuis het vaartuig zou willen kopen en daarmee diverse Europese havens aandoen alvorens op de eindbestemming (Israël) aan te komen. Helaas voor die stichting zijn de plannen opnieuw gewijzigd. Miljonair Wim Beelen wil nu de replica inzetten voor zijn Dutch SuperYacht Tech Campus. Of de ondernemer de Nederlandse Ark van Noach, gebouwd door Johan Huibers, ook gekocht heeft, wordt niet duidelijk. We volgen het van een afstand en houden u, als de Heere het geeft, op de hoogte.
Dr. Günter Bechly overleden
Aan het begin van dit jaar werden we opgeschrikt door het tragische nieuws dat dr. Günter Bechly bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Jan van Meerten schreef voor ‘Oorsprong‘ een ‘In Memoriam‘. In de vorige nieuwsbrief hebben we verwezen naar een interessantelezing die de paleontoloog hield in Cambridge.
Sluipwesp
Aan het begin van dit jaar heeft dr. ir. Erik van Engelen vragen rond de sluipwesp beantwoord. Het zijn vragen waar Charles Darwin al mee liep. Is het gedrag van deze sluipwesp niet wreed en zorgt dát niet voor twijfels aangaande een goede Schepper? In een drieluik probeert Van Engelen te zoeken naar een antwoord. Is hij daarin geslaagd? Lees en beoordeel zelf (artikel 1, artikel 2 en artikel 3).
Hoort theologie thuis op een universiteit?
Vroeger werd theologie geroemd als ‘Koningin der Wetenschappen‘. Tegenwoordig meent men dat theologiebeoefening zou moeten verdwijnen van de reguliere universiteit (en ondergebracht worden op een theologische universiteit/hogeschool) of bij de Sociale Wetenschappen ondergebracht zou moeten worden. Echter vanuit de gedachte de God en Zijn Woord alles met deze werkelijkheid te maken hebben, sterker dat deze werkelijkheid door Hem geschapen is, dan hoort theologie juist thuis op een reguliere universiteit. Het zou zelfs het belangrijkste vak moeten zijn, met recht ‘de Koningin der Wetenschappen‘. Vanuit dit presuppositionalisme* gedacht is het daarom ondenkbaar dat theologie zou verdwijnen uit een reguliere academische omgeving. We hebben daarom een tweetal artikelen van dr. Henk Dijkgraaf geplaatst op de website ‘Oorsprong‘ (één en twee). Daarnaast vatte we een artikel van dr. Ad Prosman samen (samenvatting). Verschillende individuen meenden dat, als alles van te voren al vast staat (een karikatuurbeeld van presuppositionalisme) een theologiestudie overbodig zou zijn. Op dit verkeerde beeld heeft Jan van Meerten hier gereageerd.
* Uitleg: Presuppositionalisme is een epistemologische stroming binnen de christelijke apologetiek die de vooronderstellingen onderzoekt waarop wereldbeelden zijn gebaseerd. Deze benadering gaat ervan uit dat logica en ‘de rede’ altijd gebaseerd zijn op bepaalde vooronderstellingen.
Initiatiefwetsvoorstel verbod op conversiehandelingen
Deze maand is er in de Tweede Kamer der Staten-Generaal gediscussieerd over het initiatiefwetsvoorstel verbod op conversiehandelingen. Een helder betoog, wat ook opgenomen werd en terug te kijken is, gaf mr. Diederik van Dijk. We hebben zijn betoog ook op onze website geplaatst. Drs. Elise van Hoek schreef in De Waarheidsvriend een column over dit initiatiefwetsvoorstel. Deze column staat ook op de website ‘Oorsprong‘ (link). Er (b)lijkt geen meerderheid te zijn voor dit wetsvoorstel en waarschijnlijk is dat maar goed ook!
Website
De website ‘Oorsprong‘ werd deze maand opnieuw goed bezocht. Elke dag verschijnen er artikelen over het vraagstuk geloof en wetenschap. Afgelopen maand zijn er, samen met genealogische artikelen, meer dan 50 artikelen verschenen op onze website. Welke artikelen worden veel gelezen of zijn nieuw? Hieronder een greep van vijf artikelen. Veel zegen bij het (her)lezen of het (opnieuw) kijken hiervan.
(1) Wachtlijsten in transgenderzorg: zorgvuldigheid is essentieel (geschreven door mr. Diederik van Dijk en dr. Gerrie Strik).
(2) Was koning David slechts een ‘nomadische sjeik’? – Archeologische kennis van koning David (geschreven door dr. Mart-Jan Paul).
(3) The First Nordic Creation Research Conference (4) Dr. Nigel Crompton – Mendelian Speciation and the Origin of Species (Lezing door dr. Nigel Crompton).
(4) Voor het vijfde jaar columnist bij ‘Om Sions Wil’ – Welke columns zijn het meest gelezen op deze website? (overzicht door Jan van Meerten)
(5) Geldt de Tweede Hoofdwet van de Thermodynamica alleen voor gesloten systemen? (geschreven door dr. ir. Wim de Jong).
De volgende nieuwsbrief verschijnt, als de Heere leven en gezondheid geeft, op 30 april 2025 D.V. (Iemand laten) Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan hier.