Home » Feedback & Vragen » Feedback & Vragen 2022: Maar twee vulkanen in de Nederlandse ondergrond?

Feedback & Vragen 2022: Maar twee vulkanen in de Nederlandse ondergrond?

Heb je vorig jaar de nieuwe scheurkalender van Weet Magazine aangeschaft?1 Ik heb daar in het afgelopen jaar een tiental stukjes voor geschreven. Afgelopen maandag (3 januari) kon je het eerste stukje van mijn hand lezen. Het ging over vulkanen op Nederlandse bodem. Over dit onderwerp schreef ik al eerder een column voor Om Sions Wil, maar nu dus ook een scheurkalenderstukje.2 Op dit stukje kwam via de website van Weet Magazine commentaar. Hieronder het commentaar met daarop mijn reactie.3

Mount Scenery op het eiland Saba in de wolken. Bron: Wikipedia.

De reageerder laat het volgende weten. Hoofdlettergebruik en andere spelling zijn van de reageerder:

“Op de weet scheurkalander worden 2 dode vulkanen genoemd op nederlands grondgebied: .1 Zuidwal vulkaan .2 Mulciber. De derde ligt op het nederlandse eiland Saba in het caraïbisch gebied:
.3 Mount Scenery, zie ook https://g.co/kgs/jYhc5C.”

Het is een reactie op een zin uit de scheurkalender. Deze zin luidt: ‘Wist je dat er in de Nederlands ondergrond twee vulkanen gevonden zijn?’ De link van de reageerder verwijst naar Google waar we in de zoekbalk ‘Mount Scenery’ vinden. Mount Scenery is een slapende vulkaan op het eiland Saba. Saba behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden. Met de gewraakte zin bedoelde ik echter niet de ondergrond van het ‘Koninkrijk der Nederlanden’, maar de ondergrond van Nederland. Nederland is één van de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Wanneer geologen en taalkundigen spreken van de ‘Nederlandse ondergrond’ of de ‘Nederlandse bodem’ dan bedoelen ze daar vaak mee de bodem van het land ‘Nederland’ en niet de bodem van het ‘Koninkrijk der Nederlanden’.4

Overigens, wanneer we het uitbreiden naar de ondergrond van het Koninkrijk der Nederlanden dan zijn er meer (slapende of dode) vulkanen te noemen.5 Bijvoorbeeld de slapende stratovulkaan The Quill op Sint Eustatius. Verder bestaan sommige delen van Sint Maarten uit vulkanisch gesteente wat wijst op vulkanische activiteit in het verleden (Mount Flagstaff). Curaçao kent meerdere vulkanische heuvels en ook de Hooiberg op Aruba heeft een vulkanische oorsprong. Behalve Bonaire, waar discussie over is, bevatten alle landen van het Koninkrijk der Nederlanden (slapende of dode) vulkanen.

Voetnoten

  1. Er was zoveel vraag naar de Scheurkalender 2022 dat deze is uitverkocht. Meer informatie over de scheurkalender is hier te vinden: https://weet-magazine.nl/product/scheurkalender-2022/.
  2. De column is hier te lezen: https://oorsprong.info/column-nederlandse-vulkanen/.
  3. Ik heb het commentaar geanonimiseerd, omdat het via de mail binnenkwam.
  4. Zie ook Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontstaan_van_de_Nederlandse_ondergrond.
  5. In de serie ‘Fundamenteel‘ staan twee deeltjes gepland waarvan er één deeltje gaat over de geologie, biologie en historie van de vroeger zogenoemde bovenwindse eilanden en één deeltje over de geologie, biologie en historie van de vroeger zogenoemde benedenwindse eilanden. Uiteraard dit alles zo de Heere wil en wij leven zullen (Jak. 4:15). Zie voor een aankondiging van deze serie: https://oorsprong.info/fundamentum-wenst-u-een-gezond-en-gezegend-2022-een-tipje-van-de-sluier-jaarplan-fundamentum-2022-voorwoord-tussentijdse-nieuwsbrief-d-d-1-1-2022/ en ook al hier genoemd: https://oorsprong.info/sint-eustatius-wil-plasticsoep-bestrijden-en-doet-wegwerpplastic-in-de-ban/.