Home » Duurzaamheid » Sint Eustatius wil plasticsoep bestrijden en doet wegwerpplastic in de ban

Sint Eustatius wil plasticsoep bestrijden en doet wegwerpplastic in de ban

Plasticsoep is een wereldprobleem. Wie kent de foto niet van de dode albatros, doodgegaan door allemaal doppen van plastic flessen in z’n lijf1 of de schildpad met een plastic rietje door zijn neus2. Voor het eilandbestuur van Sint Eustatius reden om het beleid rond wegwerpplastic aan te pakken. Afgelopen twee jaar is op Sint Eustatius gewerkt aan de goedkeuring van de ‘Afvalverordening voor verbod op plastic materialen en boodschappentassen voor eenmalig gebruik’. Wegwerpplastic wordt in de ban gedaan.3

Het hoofddoel van dit verbod is om de hoeveelheid afval te verminderen én een schonere omgeving te creëren voor inwoners en bezoekers. Het Antilliaans Dagblad meldde vorige week dat bedrijven nog twee maanden de tijd krijgen om hun huidige voorraad wegwerpplastic op te maken, voor plastic tassen geldt zes maanden. ‘Nadat deze periode is verstreken moeten alle resterende verboden items worden vernietigd’. De verordening ging per 1 april 2021 in.

Bij plastic producten gaat het dan om: boodschappentassen, rietjes, roerstaafjes, keukengerei, wegwerpborden, wegwerpbekers, wegwerpkommen, wegwerpbestek, wattenstaafjes en ballonconfetti. Ook wegwerpmateriaal van piepschuim wordt verboden. Om dit proces makkelijker te maken worden gratis alternatieven aangeboden aan belanghebbenden. Beleidsadviseur economische ontwikkeling op Sint-Eustatius, Arlene Spanner, gaf aan dat ‘op deze manier (…) belanghebbenden verschillende materialen’ kunnen ‘uitproberen op kwaliteit, duurzaamheid en grootte. Het is een poging om ze te helpen bij het keuzeproces’.

Overigens komt deze verordening niet als donderslag bij heldere hemel. In juli 2019 tekende de eilandbesturen van de BES-eilanden een overeenkomst met de toenmalige Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven (D66)4, om het gebruik van wegwerpplastic tegen te gaan. Op Saba is dit verbod al sinds oktober van kracht, op Bonaire wordt hier nog aan gewerkt. Het is een positieve ontwikkeling in de strijd tegen de plasticsoep.5

Voetnoten

  1. Zie: https://www.plasticsoupfoundation.org/2018/04/albatross-de-film-ode-aan-een-slachtoffer-van-plasticsoep/.
  2. Zie: https://www.animalstoday.nl/plastic-rietje-schildpad/.
  3. Binnenkort kom ik op deze website met een projectvoorstel om de geologie, biologie en historie van de (Nederlandse) Kleine Antillen (Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten) op creationistische wijze te beschrijven en uit te brengen in boekvorm.
  4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Stientje_van_Veldhoven.
  5. Gebruikte bronnen voor dit stuk: https://www.statiagovernment.com/news-and-tenders/news/2021/04/13/ban-on-single-use-plastic-now-a-fact, https://antilliaansdagblad.com/sint-eustatius/23456-wegwerpplastic-in-de-ban-op-statia, https://antilliaansdagblad.com/saba-st-eustatius/19816-plastic-in-de-ban-op-bes-eilanden, https://koninkrijk.nu/2021/04/13/verbod-op-single-use-plastic-op-sint-eustatius/, https://bonaire.nu/2021/04/13/na-saba-ook-sint-eustatius-plasticvrij/, https://www.loopnewscaribbean.com/content/sint-eustatius-ban-single-use-plastic-comes-effect, https://curacao.nu/verbod-op-plastic-voor-eenmalig-gebruik-op-statia/, https://dossierkoninkrijksrelaties.nl/2021/04/13/sint-eustatius-nog-dit-jaar-verlost-van-wegwerpplastic/, https://www.ad.nl/buitenland/wegwerpplastic-caribisch-nederland-in-de-ban~a05b53cb/, https://www.thedailyherald.sx/islands/ban-on-single-use-plastic-in-effect-in-st-eustatius, https://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/afval/geen-wegwerpplastic-meer-in-caribisch-nederland-saba-sint-eustatius-en-bonaire-in-2021.html, https://www.statiagovernment.com/news-and-tenders/news/2020/11/17/statia-further-improves-waste-management, https://bes-reporter.com/statia-ban-on-single-use-plastic-now-a-fact/ en https://knipselkrant-curacao.com/media/radio-dolfijn-fm/dolfijnfm-verbod-op-plastic-voor-eenmalig-gebruik-op-statia/.