Home » Seksuele gerichtheid » Ds. Kort wordt op 16 februari 2022 gehoord – Zaak Houtzager-Kort één van lange adem

Ds. Kort wordt op 16 februari 2022 gehoord – Zaak Houtzager-Kort één van lange adem

Dominee Kort, van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel, wordt 16 februari 2022 gehoord door het Gerechtshof. Dit liet homo-activist Leon Houtzager gisteren weten op Twitter.1 Ds. Kort moet diep door het stof, omdat hij bijna twee jaar geleden in een ‘gelekte’ brief naar de gemeenteraad opriep om de ‘roepende zonden’ uit te bannen. Dit schoot Houtzager en anderen in het verkeerde keelgat. Een strafrechtelijke vervolging was het resultaat. Hoewel de predikant vorig jaar werd vrijgesproken liet Houtzager het hierbij niet zitten.

Ds. Kort bevestigde gisterenmiddag naar het Reformatorisch Dagblad de datum van de hoorzitting.2 Eerder werd gezegd dat ds. Kort in oktober dit jaar gehoord zou worden, maar dat bleek uiteindelijk niet meer door te gaan. De predikant is er uiterlijk kalm onder en zegt de ontwikkelingen rustig af te wachten. Op woensdag 16 februari 2021 zal de hoorzitting plaatsvinden. Ds. Kort krijgt dan de gelegenheid om zijn kant van de zaak te belichten. Na de hoorzitting wordt gekeken of er daadwerkelijk een rechtszaak gestart moet worden. We roepen mensen met een juridische achtergrond op om ds. Kort inhoudelijk te ondersteunen in deze zaak.

Aan Christelijk Informatieplatform (CIP) liet ds. Kort al eerder deze maand weten dat hij dit jaar niet meer gehoord zou worden.3 Volgens de predikant is er wel beweging in de zaak omdat een advocaat contact heeft opgenomen in de rol van mediator. Ds. Kort: “Hij wilde een gesprek over een oplossing in deze kwestie. Nu alle commotie wat geluwd was, wilde hij een vreedzame toenadering tussen de partijen.” Maar Kort geeft aan niet te weten wie zijn tegenpartij is. Volgens de predikant gaat het om ‘onzichtbare belagers van mij en onze kerk’.

Met Fundamentum volgen we het op de voet en hebben we al veel over de zaak Houtzager-Kort geschreven.4 De predikant wordt weggezet als homofoob, een homohater of in het algemeen een haatdominee, ook door vrijzinnige theologen zoals Alain Verheij.5 Het is echter een karikatuur. In de brief naar de gemeenteraad, die slechts voor de gemeenteraad was bedoeld, wordt allereerst de zonde van praktiserende homoseksualiteit niet genoemd. Ten tweede maakt Ds. Kort onderscheid tussen de persoon en de zonde die een persoon doet. De zondaar moet worden aangesproken op zijn of haar zonden zonder daarmee de zondaar te verwerpen. Het tegendeel is zelfs het geval. In navolging van de Heere Jezus in Johannes 8 moet de zondaar in liefde omringd worden zonder daarmee zijn of haar zonden goed te keuren. Dit geldt niet een bepaalde groep of een bepaalde zonde, maar alle zonden bedreven tegen een goeddoend en heilig God. Het gaat ook alle mensen aan en niet slechts de praktiserende homoseksuelen. De zaak Houtzager-Kort is daarmee, bewust of onbewust, volledig uit zijn verband gerukt en een eigen leven gaan leiden.

Voetnoten

  1. https://twitter.com/leonhoutzager/status/1471858490905870341.
  2. https://www.rd.nl/artikel/955529-datum-hoorzitting-ds-a-kort-bekend.
  3. https://cip.nl/cip+/88633-hoorzitting-ds-kort-vindt-dit-jaar-niet-meer-plaats-advocaat-in-de-rol-van-mediator-nam-contact-op-met-predikant/.
  4. Zie: (1) https://oorsprong.info/homo-activist-leon-houtzager-draaft-door-ds-kort-moet-nog-dieper-door-het-stof/, (2) https://oorsprong.info/heeft-leon-houtzager-ds-kort-met-de-dood-bedreigd-nee-hij-heeft-daar-zelfs-afstand-van-genomen/, (3) https://oorsprong.info/freelance-journalist-hendrina-de-graaf-op-bezoek-bij-ds-kort/, (4) https://oorsprong.info/ds-kort-door-gerechtshof-opgeroepen-voor-hoorzitting-een-tweede-aangifte-tegen-de-oud-gereformeerde-predikant/.
  5. Ziende op zijn achtergrond zou Alain Verheij beter moeten weten: https://alainverheij.nl/ik-ben-ook-een-krimpense-theoloog-dit-vind-ik-van-dominee-kort-en-leon-houtzager/.