Home » Maatschappij » Zijn wij gehoorzaam aan Zijn Woord? – Predikant en theoloog dr. Mulder schrijft een serie over het beproeven van de tijdgeest in De Saambinder

Zijn wij gehoorzaam aan Zijn Woord? – Predikant en theoloog dr. Mulder schrijft een serie over het beproeven van de tijdgeest in De Saambinder

Momenteel is er in De Saambinder een artikelenserie gaande waarin het gaat over het beproeven van de tijdgeest. De serie is van de hand van predikant en theoloog dr. G.W.S. (Wim ) Mulder. Omdat de serie op onderdelen raakvlakken heeft aan thema’s die ook op deze website besproken worden, willen we van de, voor deze website relevante delen, een samenvatting geven.

Dr. G.W.S. Mulder kiest vijf thema’s waar het christelijk geloof, vanwege de tijdgeest, onder spanning staat. Bron: Pixabay.

Het beproeven van de tijdgeest is nodig. De predikant verwijst hierbij naar Openbaring 22:7 en stelt de vraag of wij ook gehoorzaam zijn aan het Woord? In de loop van de serie wil dr. Mulder vijf thema’s bespreken waar ‘het christelijk geloof onder spanning staat’. Hij kiest daarvoor steeds een Bijbelse en bezinnende benadering.

Bijbelse waarheid

In het eerste artikel gaat de predikant en theoloog in op de strijd om de Bijbelse waarheid. Immers, als de Bijbel niet betrouwbaar is, hoe kunnen we dan God kennen? Hoe verloopt die strijd? “Soms komt dit naar voren in kritiek op de inhoud van de Bijbel. Komt de tekst overeen met ontdekkingen in de wetenschap? Uiteindelijk gaat het in de kritiek om de betrouwbaarheid van God. Doet Hij wat Hij zegt?” Dat zien we ook in 2 Petrus: de wederkomst blijft uit, is Gods belofte dan wel betrouwbaar? De apostel wijst dan terug naar de schepping en de zondvloed en brengt de toekomst in verband met het verleden. “Het gaat dus om getrouwe uitleg van de Bijbel. En dat betreft de openbaring van Wie God is. (…) Over een menselijke tekst kun je van mening verschillen, maar wie Gods Woord zijn vastheid ontneemt kwetst Hemzelf.” Mensen die zulke kritische vragen stellen noemt Petrus ‘spotters’. Dit zijn overigens niet alleen mensen van buiten, maar ook in de kerk. Men weet het wel, maar maakt bewust een andere keuze (‘willens’).

De predikant staat niet negatief tegenover wetenschap als zodanig. “Het wordt echter problematisch als de wetenschap meer gewicht krijgt dan wat de Bijbel zegt. Dit blijkt vaak in een vrijere opvatting over de Bijbel en in de manier waarop die moet worden uitgelegd en gehoorzaamd. Dan is het Schriftgezag in het geding.” Mulder verwijst hiervoor naar het Studiesecretariaat Schriftgezag dat mandaat heeft gekregen van de Generale Synode van de Gereformeerde Gemeente (zie voetnoot).1 De predikant maakt het ook persoonlijk, want hoe zit het bij ons. “Heeft het Woord door genade in ons leven al zijn diepe betekenis gekregen. In Zijn herscheppende werk vervult de Heilige Geest met eerbied voor Gods heilige majesteit. Hebben we zo als arme zondaren onze schuld en verlorenheid voor God mogen beleven en belijden? Of leven we er in onbekeerlijkheid langs heen?” Zo moeten we bij dit onderwerp ook de hand in eigen boezem steken.

God is niet afwezig, maar lankmoedig. “In zijn lankmoedigheid draagt Hij deze wereld en brengt Hij verloren mensen tot bekering. (…) Zo bevestigt Hij de waarheid van Zijn Woord.” Dr. Mulder staat ook nog stil bij de schepping, wat de predikant als een groot wonder ziet. Het geloof is echter nodig om dit in het juiste licht te zien (Hebreeën 11:3). “De moderne mens denkt de schepping te kunnen verklaren met behulp van miljoenen jaren. Maar de Bijbel geeft een andere verklaring: de Goddelijke kracht waarmee de Heere spreekt. Dit is de kracht van Christus (Joh. 1:1-4). De stem in de schepping is dezelfde als de stem in de herschepping.” De predikant sluit het artikel af met een persoonlijke vraag: ‘Hebt u deze stem al gehoord?’ Wie Zijn stem leert kennen, weet zeker dat God almachtig is.2

Zelfverheerlijking

In het tweede artikel van deze serie geeft de predikant en theoloog aan dat de mens van zijn plaats is. Onze plaats wás in het paradijs. “Daar heeft de Heere ons gesteld. Er was volmaakte gehoorzaamheid en vrede. Maar God kon ons op die plaats niet handhaven, want we wilden als God zijn. Gehoorzaamheid en harmonie veranderden wij in het tegendeel.” Sindsdien is de mens van zijn plaats. Dr. Mulder ziet de Bijbelse Lamech (Gen. 4) hiervan als voorbeeld. Lamech was welvarend en zijn kinderen grondleggers van belangrijke technische ontwikkelingen. Maar Lamech hield zich niet aan de Goddelijke instellingen: hij had twee vrouwen. Opvallend is zijn pochen en zijn zelfverheerlijking. “Wie hem te na kwam, wilde hij zeventigmaal zevenmaal wreken (vers 24). Aan zijn voorvader Kaïn had de Heere beloofd dat hij zevenmaal zou worden gewroken (vers 15), maar Lamech verachtte deze toezegging. Hij was er te goed voor. En hij rekende dat hij er zonder God zeventigmaal zo goed van af zou komen.

God vraagt van ons gehoorzaamheid aan Hem, als Hoogste Gezagsdrager, en liefde tot onze naasten. Dat spreekt de moderne mens niet meer aan. “Ontplooiing van het ‘zelf’ staat centraal.” Verder eist ieder mens ‘zijn rechten’ op. Om ons heen zien we grote zelfingenomenheid. Dit zorgt voor onrust en spanning. “Doorgeschoten zelfverheerlijking zien we heel schrijnend in de moderne ontwikkelingen rond identiteit. Je diepste gevoel is de hoogste waarheid. En daar moet iedereen voor buigen. Lamech had het over zeventigmaal zevenmaal. De moderne mens zal met negenzestig maal zevenmaal echt geen genoegen nemen.” Deze zelfverheerlijking is, volgens de predikant, echter tot (eeuwig) bederf. Ook kerkmensen hebben weerhoudende genade nodig, anders worden ze meegezogen in dit denken van Lamech. Geestelijk herstel is alleen in Christus te vinden. Dan worden mensen ‘herschapen, precies zoals de Heere het in het paradijs heeft bedoeld. Dat doet Hij door Zijn Geest en Woord. Hoe gaan we dan de HEERE groot achten en onszelf vernederen. Diepe smart doortrekt ons leven omdat we tegen de goede God hebben gezondigd’. Er komt dan ook een hartelijk buigen onder God, om Jezus’ wil, en de zonde wordt dan tot last. “De ware christen bidt: ‘O Zoon, maak ons Uw beeld gelijk’.” “Zo alleen wordt God ook in onze tijd gediend en komt de mens op zijn plaats.”3

Wordt vervolgd. De volgende Saambinder, met het vierde artikel in deze serie, verschijnt 5 december 2024 D.V.

Voetnoten

  1. Dit Studiesecretariaat houdt zich intensief bezig met het Schriftgezag en de vertolking daarvan naar jong en oud. Voor hun werk, zie de samenvatting van deze twee series: https://oorsprong.info/studiesecretariaat-schriftgezag-over-het-gezag-van-de-heilige-schrift-en-het-moderne-leven-de-verhouding-tussen-schriftverstaan-en-zelfverstaan-belicht/ en https://oorsprong.info/modern-schriftgebruik-tegenover-klassiek-schriftgebruik-samenvatting-van-de-tweede-serie-van-het-studiesecretariaat-schriftgezag-in-de-saambinder/. Dr. Mulder verwijst ook naar de website van het CGO: https://www.cgo.nu/studiesecretariaat-schriftgezag/.
  2. Bron voor deze drie alinea’s: Mulder, G.W.S., 2024, Het beproeven van de tijdgeest (1) Strijd om de Bijbelse waarheid, De Saambinder 102 (46): 4-5.
  3. Bron voor deze twee alinea’s: Mulder, G.W.S, 2024, Het beproeven van de tijdgeest (2) De mens is van zijn plaats, De Saambinder 102 (47): 4-5.