Op 6 september was ik op ‘libellenjacht’ bij het oostelijk plasje van de Tollewaard bij Lienden. Het heldere water ervan is rijk aan waterplanten, heeft een mooie oevervegetatie (die gelukkig niet plat gemaaid wordt) en bezit aan de zuidkant ook oude, echt schilderachtige bomen.
Met dit alles samenhangend kent het plasje een verrassend insecten- en vogelleven. Niet altijd een rustig leven want er komen ook Nijlganzen voor en die staan bekend om hun agressief gedrag, zeker ook naar andere watervogels. Die dag bleek een paar Nijlganzen met jongen aanwezig! Nijlganzen kunnen het hele jaar broeden. Broedduur 28-30 dagen. De jongen verlaten na het uitkomen gelijk het nest: het zijn nestvlieders. Op de computer (Hét Gemeente Nieuws Neder Betuwe online) is het aantal jongen goed te tellen. Het zijn er tien! Prachtige gansjes om te zien, en met een heel ander uiterlijk dan de moedervogel met haar bijzonder opvallende donkere vlek rondom het oog. Gezien de grootte van de jongen zijn de oudervogels in de week van 4 tot en met 10 augustus met broeden begonnen.
Wie eenmaal een Nijlgans goed heeft bekeken, herkent deze uit Afrika afkomstige soort daarna altijd. Ons land telt globaal 10.000 broedparen. De soort is ook in ons Rivierengebied volop te zien en te horen. Jongen zijn na 65-70 dagen vliegvlug. Trekken daarna nog lang als familie rond. Mijn laatste waarneming dateert van 15 oktober. Toen nog steeds tien jongen! Een ding is zeker. Gezien het aantal jongen in het broedseizoen hebben (Nijl)ganzen geen vergrijzingsproblemen te duchten!
Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit Het GemeenteNieuws. De volledige bronvermelding luidt: Kooij, H. van der, 2024, Geen vergrijzingsproblemen, Het GemeenteNieuws 23 (45): 5.