Home » Intelligent Design » Vuur in de nacht, christenvervolging en Intelligent Ontwerp – Bespreking ‘Vuur in de nacht’

Vuur in de nacht, christenvervolging en Intelligent Ontwerp – Bespreking ‘Vuur in de nacht’

“’Wil je dan niet weten waarom ik op de vlucht ben?’ ‘Natuurlijk wel,’ geeft Hamid eerlijk toe. ‘Maar je moet het mij alleen vertellen als je dat zelf echt wilt. Ik neem aan dat je voor de politie op de vlucht bent?’ Na een korte aarzeling knikt Malisa instemmend. ‘Maar ik heb niets verkeerds gedaan,’ zegt ze zacht.”

Aan het begin van ieder jaar presenteert Open Doors de bekende ‘Ranglijst Christenvervolging’. Deze lijst laat zien in welke 50 landen van de wereld christenen het zwaarst worden vervolgd om hun geloof. Het atheïstische Noord-Korea staat al jaren bovenaan de lijst van landen met de zwaarste vervolging. Fijn dat de christelijke politieke partijen (SGP, ChristenUnie en CDA) ieder jaar Kamervragen1 stellen aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.2 De christenvervolging in Iran (nummer 8 op de Ranglijst van 2021) inspireerde Janwillem Blijdorp om een boek te schrijven. Het tienerboek heeft als titel ‘Vuur over de stad’ en is in 2013 verschenen bij Uitgeverij Mes. Het boek is geschikt voor tieners vanaf 12 jaar.

De verhaallijn

Janwillem Blijdorp heeft een spannend maar ook wat tragisch boek geschreven over de christenvervolging in Iran. De hoofdpersoon, Arman, verhuist met zijn ouders van de stad Aligudarz3 naar de hoofdstad Teheran4. Zijn vader werkt namelijk voor de geheime dienst en heeft promotie gemaakt. Toch zijn Armans moeder en Arman zelf niet gelukkig met de verhuizing. Ze hadden meer ruimte in Aligudarz en moeten ook hun familie en vrienden achterlaten. Ze komen wonen naast Mailsa, de andere hoofdpersoon. Malisa en haar ouders zijn in het geheim overgegaan tot het christendom. Als moslim is dat in Iran streng verboden. De vader van Malisa is arts in een ziekenhuis. Op een dag ruikt de vader van Arman onraad, hij vermoedt dat de ouders van Malisa christen zijn en volgt hen op zondag naar de wekelijkse bijeenkomst. Niet veel later laat hij hen oppakken en martelen. Malisa weet, met behulp van Arman, te ontkomen doordat Arman haar op tijd waarschuwt en meeneemt. Via een omweg belanden Malisa en Arman in Urmia5. Uiteindelijk komen ook Malisa’s ouders toch nog redelijk onverwacht vrij. Armans vader blijkt namelijk spijt te hebben van zijn daad, die zijn gezin uit elkaar gerukt heeft. De christenen, Malisa en haar ouders, blijken goede invloed op hem te hebben gehad: hij wil ook méér van het christelijk geloof weten en uit de Bijbel gaan lezen. Naast dit bovenstaande verhaal, wat Janwillem Blijdorp veel levendiger en spannender heeft beschreven, kom je door het lezen van de voetnoten ook meer te weten over de Iraanse cultuur en de Islam.

Intelligent ontwerp

Gharani, de vader van Malisa, wordt verhoord door Mirkami, de vader van Arman. Er volgt een discussie. Mirkami: “Ik walg van mensen zoals jij (…). Je zou wijzer moeten zijn. Het christendom is iets voor vrouwen en mislukkelingen, niet voor mensen die gestudeerd hebben, zoals jij.” Gharani brengt daar tegenin dat zijn verhoorder dat verkeerd inziet. “Ik zie dagelijks in mijn werk (als arts, JvM) hoe prachtig God alles gemaakt heeft.” Mirkami is het daar niet mee eens, Allah heeft volgens hem alles prachtig gemaakt. “Ik had je wijzer gedacht, Abbas. Geen weldenkend mens gelooft toch dat een god zijn eigen zoon naar deze wereld zou sturen om de problemen van een ander op te lossen? Na dit leven volgt de afrekening. Gelovige mensen die zich aan de Koran en de sharia houden, komen uiteindelijk in de hemel, de rest wacht het vuur. Zo staat het in de Koran.” Gharani: “In de Bijbel staat dat niemand zelf de hemel kan verdienen, omdat we niet in staat zijn het goede te doen.” Mirkami kapt daarna het gesprek af: “Genoeg (…). Straks denk je dat je mij ook kunt bekeren tot het christendom.” Zo zien we dat we ook tegenover de Islam apologetische argumenten paraat moeten te hebben om te getuigen van de waarheid van het Christendom. Een goed boek hiervoor is ‘Allah of Jezus?’ van Nabeel Qureshi.6

Fijn dat Janwillem Blijdorp aandacht heeft voor apologetiek én dat hij Intelligent Ontwerp aanhaalt als een van de aanwijzingen voor de Ontwerper, de God van de Bijbel. Bij het lezen van dit boek zien we hoe bevoorrecht wij zijn in Nederland, of ligt dat toch anders? Laten we voor onze vervolgde medechristenen bidden of zij in deze verzoekingen staande zullen blijven.

Dit artikel werd geschreven in 2021.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 2022’. Dit opvoedings- en onderwijsproject is onderdeel van het jaarplan ‘Fundamentum 2022’. Het boek is hier opgenomen in de lijst van gelezen kinder- en jeugdboeken.

Voetnoten

  1. Voor de Kamervragen van 2021 zie: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2021Z00576&did=2021D01615.
  2. In 2021 zijn dat drs. Stef Blok (VVD) en Sigrid Kaag (MA) (D66).
  3. Aligudarz is een stad ten westen van Iran: https://en.wikipedia.org/wiki/Aligudarz.
  4. Teheran is de hoofdstad van Iran: https://en.wikipedia.org/wiki/Tehran.
  5. Een stad ten noorden van Iran: https://en.wikipedia.org/wiki/Urmia.
  6. Zie: https://www.bol.com/nl/nl/p/allah-of-jezus/9200000075940312/.