Home » Dinosaurussen » Maak de dinopuzzel – Tafels oefenen met dino’s

Maak de dinopuzzel – Tafels oefenen met dino’s

In groep 4 en 5 van de basisschool worden bij rekenen de tafels aangeleerd. Op internet zijn talloze manieren en spelletjes te vinden die kinderen kunnen helpen om de tafels aan te leren en deze te automatiseren. Het kind heeft daar levenslang profijt van, tafels horen namelijk bij de basisvaardigheden van een volwassene en worden (onbewust) iedere dag gebruikt. Wat is leuker voor het kind dan tafels te oefenen met behulp van het eigen interessegebied? Vandaag tafels oefenen met dinopuzzels.

Digitaal bestaat er een ruim aanbod van tafelspelletjes. Op spelletjesplein.nl is zelfs een complete rubriek met tafelspelletjes.1 Wat is leuker dan tafels te oefenen met dino’s? Op spelletjesplein staat een link naar een spel waar kinderen, door een tafelsom naar het juiste antwoord te slepen, een dinofotopuzzel compleet kunnen maken.2 Wanneer we de fotopuzzel’s compleet maken zien we dino’s als Kentrosaurus, Pachyrhinosaurus, Carnotaurus3, Diplodocus, Brachiosaurus, Coelophysis en Protoceratops. Ook kun je foto’s compleet maken van vliegende reptielen. Vliegende reptielen zijn overigens geen dino’s. Het is jammer dat de bovengenoemde namen niet bij de foto vermeld worden. Zou prima kunnen door in de foto de namen van de dino te noemen. Zo leren de kinderen naast de tafels ook nog eens de dinonamen. Deze dinopuzzels zijn door het ontbreken van de miljoenen jaren en het naturalistische wereldbeeld ‘neutraal’ te noemen richting de verschillende oorsprongsmodellen. Dino’s passen namelijk goed binnen een creationistisch wereldbeeld. Laten we daarom niet te bang zijn voor deze beesten en ze, met de kinderen, interpreteren vanuit creationistisch perspectief.

Voetnoten

  1. https://www.spelletjesplein.nl/rekenen-tafels/.
  2. https://www.digipuzzle.net/animals/dinos/puzzles/tilesmath_eduspel.htm.
  3. Hier schreef ik onlangs nog over op deze website: https://oorsprong.info/carnotaurus-had-schubben-geen-veren-nieuw-onderzoek-naar-de-huid-van-deze-theropode/.