Home » Biologie » Pathogeenevolutie SARS-CoV-2: Mutatie in spike-eiwit van virus zorgt voor ontwijken vaccin geïnduceerde antilichamen

Pathogeenevolutie SARS-CoV-2: Mutatie in spike-eiwit van virus zorgt voor ontwijken vaccin geïnduceerde antilichamen

Het coronavirus is ondertussen een bekend verschijnsel in de wereld. Mensen hebben zich het afgelopen jaar massaal laten vaccineren om zich te beschermen tegen het virus. Nieuw onderzoek wijst uit dat een variant van het SARS-CoV-2-virus zich heeft aangepast aan deze vaccinatiegolf. Een mutatie in het spike-eiwit van het virus zorgt ervoor dat deze variant van SARS-CoV-2 de antilichamen met hoge efficiëntie ontwijkt.

Spike-eiwitten

Op de website van het RIVM kunnen we lezen dat ‘de belangrijkste antistoffen tegen het coronavirus, die antistoffen zijn die het zogeheten spike-eiwit herkennen’.1 Deze spike-eiwitten zijn de naamgevers van het virus. De S-eiwitten steken namelijk uit aan de buitenkant van het virus (zie de afbeelding hierboven). Daardoor lijkt het virus op een kroon (Latijns: corona). Door de antistoffen die het spike-eiwit herkennen wordt het virus geneutraliseerd. Nu zijn er mutaties waargenomen in deze spike-eiwitten die zorgen voor resistentie van het virus tegen deze antilichamen. Dit blijkt uit een artikel in Cellular & Molecular Immunology dat deze week gepubliceerd werd.2 De onderzoekers maken zich zorgen, want deze mutaties brengen de efficiëntie van de vaccins in gevaar. Variaties van het virus zijn ook beter overdraagbaar. Dit komt volgens de onderzoekers waarschijnlijk door veranderende interacties tussen het virus en de gastheercel.

Pathogeenevolutie

Dat bacteriën en virussen zich snel kunnen aanpassen is algemeen bekend. We kennen bijvoorbeeld de bekende en in ziekenhuizen gevreesde antibioticaresistentie van diverse soorten bacteriën. Het beschrevene hierboven is ook zo’n voorbeeld van pathogeenevolutie. Het virus past zich aan de omgeving aan en overleeft (het floreert zelfs). Deze evolutie is uiteraard geen argument voor Universele Gemeenschappelijke Afstamming.3 Bioloog Richard Steenvoorden geeft op Twitter aan dat door de ‘hoge vaccinatiegraad en de QR-pas met doorbraaksuperevents en natuurlijke selectie deze variant een hogere fitness heeft gekregen (theory of virulence) en daardoor vooral nu in aandeel snel toeneemt’.4 In een volgende tweet gaat de bioloog verder: ‘Dit zal betekenen dat eind deze maand de meeste besmettingen bij gevaccineerden liggen, volgende maand zal dit ook het aandeel in ziekenhuizen zijn, zoals in Engeland is en Israël nu’.5 De geleerde geeft aan dat massaal vaccineren bij doorbraakinfecties nooit slim is, vanwege de versnelde pathogeenevolutie die het veroorzaakt. Dit schreef de bioloog overigens voordat hij bovengenoemde publicatie onder ogen kreeg. Steenvoorden minder dan een uur later: ‘Hele snelle update. M’n hypothese lijkt al bewezen te zijn in dit onderzoek dat op nature [sic] staat. Deze variant kan inderdaad beter de vaccins omzeilen door mutaties in het spike-eiwit’.6 De bioloog adviseert om de vaccins ‘louter voor de mensen’ in te zetten ‘die echt risico hebben in het ziekenhuis te belanden’.7 Verder wil Steenvoorden dat er meer ingezet wordt op een gezondere leefstijl. Deze variant zal de gemoederen nog wel bezig blijven houden. Pathogeenevolutie is door deze mutatie nog weer eens een keer bevestigd. We moeten daar niet te naïef over doen of te ongenuanceerd over denken.

Dr. ir. Erik van Engelen reageerde hier op het bovenstaande artikel. In dit verband is ook de congresbijdrage van dr. ir. Adriaan van Beek en zijn interview met CIP interessant.

Voetnoten

  1. https://www.rivm.nl/pienter-corona-studie/antistoffen.
  2. Arora, P., Rocha, C., Kempf, A., Nehlmeier, I., Graichen, L., Winkler, M.S., Lier, M., Schulz, S., Jäck, H.M., Cossmann, A., Stankov, M.V., Behrens, G.M.N., Pöhlmann, S., Hoffmann, M., 2021, The spike protein of SARS-CoV-2 variant A.30 is heavily mutated and evades vaccine-induced antibodies with high efficiency, Cellular & Molecular Immunology. https://doi.org/10.1038/s41423-021-00779-5.
  3. Al eerder schreef ik de column ‘Evolutie is een feit!’: https://oorsprong.info/column-evolutie-is-een-feit/. Dat evolutie een feit is wil nog niet zeggen dat Universele Gemeenschappelijke Afstamming juist is. Het blijft, zoals ook in het voorwoord van de nieuwsbrief van Fundamentum genoemd is, monofylie vs. polyfylie: https://oorsprong.info/zesdaagse-schepping-in-een-identiteitsverklaring-sektarisme-voorwoord-nieuwsbrief-d-d-23-10-2021/.
  4. https://twitter.com/Reezyard/status/1453416652981383172.
  5. https://twitter.com/Reezyard/status/1453416660866588672.
  6. https://twitter.com/Reezyard/status/1453419355224612868.
  7. https://twitter.com/Reezyard/status/1453416665941782534.