Home » Paleontologie » Carnotaurus had schubben geen veren – Nieuw onderzoek naar de huid van deze theropode

Carnotaurus had schubben geen veren – Nieuw onderzoek naar de huid van deze theropode

We weten heel veel over dinosauriërs. Ondertussen weten we ook dat sommige beesten die wij dinosauriërs noemen veren hadden. Veel wetenschappers die uitgaan van de historische betrouwbaarheid van de Bijbel erkennen dit ook.1 Bij sommige paleontologen, ‘fossielkundigen’, bestaat echter de neiging om op zo veel mogelijk dinosauriërs veren te plakken. Zeker de beesten die in de vermeende afstammingslijn van de moderne vogels zitten. Nieuw onderzoek wijst uit dat we hiermee voorzichtig moeten zijn. Zo werd recent ontdekt dat volwassen Tyrannosauriërs en Allosauriërs geen veren hadden.2 Sinds vorige maand kunnen we ook de Carnotaurus aan dit rijtje toevoegen.

Screenshot van de Carnotaurus uit de speelfilm ‘Jurrassic World: Fallen Kingdom’ (2018).

Carnotaurus

Carnotaurus behoort tot de onderorde Theropoda. Een groep vleesetende dinosauriërs waaronder ook de bekende Tyrannosaurus en Spinosaurus behoren. In 1984 werd een uitzonderlijk compleet skelet van de Carnotaurus sastrei gevonden in Patagonië (Argentinië). De theropode is te herkennen aan zijn hele korte voorpootjes en het heeft hoorns op zijn kop. Na zevenendertig jaar is dit nog steeds het enige skelet van het beest dat gevonden is. Het fossiel is gevonden in de Zuid-Amerikaanse Krijtlagen. De meeste creationisten denken daarom dat de Carnotaurus vóór de zondvloed leefde en tijdens de zondvloed is omgekomen.3 Op de Nederlandstalige Wikipedia staat een uitgebreide (naturalistische) beschrijving van het beest.4

Huid

Naast botten zijn er in Patagonië ook stukjes huid gevonden van deze Carnotaurus. Afgelopen jaar werden deze stukjes huid voor het eerst in detail onderzocht. Vorige maand werden de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd in Cretaceous Research onder de titel ‘The scaly skin of the abelisaurid Carnotaurus sastrei (Theropoda: Ceratosauria) from the Upper Cretaceous of Patagonia’. De onderzoekers zijn dr. Christophe Hendrickx van de Unidad Ejecutora Lillo en dr. Phil Bell van de University of England.5 Het is een zeldzaam verschijnsel dat naast een vrijwel compleet skelet ook veel stukjes huid gevonden zijn van een individu. De huid bestaat uit middelgrote tot grote schubben (diameter van 20-65 mm) omgeven door een netwerk van kleine schubben (kleiner dan 14 mm). Deze dinohuid was meer gevarieerd dan eerder gedacht. De onderzoekers denken dat dit beest een actieve levensstijl had en snel kon lopen.6 Ze speculeren daarom dat de huid een onmisbare rol speelde in de thermoregulatie (warmte afvoer). De paper bevat veel details en prachtige foto’s over de huid en de rol van deze beschermlaag in het leven van de Carnotaurus. Wil je meer weten dan is het beslist de moeite waard de hele paper te lezen.

Geen veren

Uit deze studie blijkt dat de Carnotaurus geen veren heeft gehad. Dat wil niet zeggen dat alle theropode dinosauriërs géén veren hadden. Bij de in China gevonden Yutyrannus zijn veerresten bij de staart gevonden. Het laat wel zien dat we voorzichtig moeten zijn met het opplakken van veren op theropode dinosauriërs. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen welke theropode dinosauriërs wel veren hadden en welke niet. We kunnen in ieder geval de Carnotaurus toevoegen aan het rijtje van veerloze dinosauriërs.7

Voetnoten

  1. In 2018 was ik op de International Conference on Creationism in Pittsburgh waar paleontologen een paper presenteerden over gevederde dinosauriërs: https://digitalcommons.cedarville.edu/icc_proceedings/vol8/iss1/31/. Een eenvoudigere versie is gepubliceerd in het digitale tijdschrift e-Origins van onze bevriende organisatie Biblical Creation Trust: https://www.biblicalcreationtrust.org/pdf/e-origins_vol2_issue1_pp2-8_feathered_dinosaurs-v5.pdf.
  2. Toen ik nog in dienst was van Logos Instituut schreef ik daar over: https://logos.nl/onderzoek-verbaast-paleontologen-tyrannosaurus-rex-geen-veren/. Zie hier voor de wetenschappelijke publicatie: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2017.0092.
  3. Daar is discussie over. Er zijn creationisten die voorstander zijn van het zogenoemde Rekolonisatiemodel. Zij denken dat dit beest een afstammeling is van de theropoden die in de ark zaten en daarom na de zondvloed leefde.
  4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Carnotaurus.
  5. Zie hier voor de paper: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002421.
  6. Zie bijvoorbeeld het onderzoek dat gepubliceerd werd in 2011 in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0025763.
  7. Gebruikte bronnen voor dit stuk: http://www.sci-news.com/paleontology/carnotaurus-scaly-skin-10056.html, https://www.iflscience.com/plants-and-animals/first-fossilized-skin-of-a-carnivorous-dino-reveals-carnotaurus-had-scaly-skin-with-no-feathers/, https://www.sciencealert.com/check-out-the-scaly-skin-of-south-america-s-most-iconic-meat-eating-dinosaur, https://awsforwp.com/2021/09/15/first-fossilized-skin-of-a-carnivorous-dinosaur-reveals-that-carnotaurus-had-flaky-skin-with-no-feathers/ en https://blog.everythingdinosaur.co.uk/blog/_archives/2021/09/11/carnotaurus-skin-study.html.