Home » Evenement » De zondvloed, Schriftgezag én natuurwetenschap – Kijkt u mee met het congres via de livestream? – Voorwoord nieuwsbrief d.d. 22-10-2022

De zondvloed, Schriftgezag én natuurwetenschap – Kijkt u mee met het congres via de livestream? – Voorwoord nieuwsbrief d.d. 22-10-2022

Morgen, of als u deze nieuwsbrief zaterdag leest: vandaag, is het zover. Er is eindelijk weer eens een congres over ‘Bijbel & Wetenschap‘. Dankzij Kees van Helden en Albert Holtvluwer van Logos Instituut kan dit congres in Hardinxveld-Giessendam doorgang vinden. Dankzij Marcel Vroegop van Geloofstoerusting is er een livestream. Mocht u een deel van de dag verhinderd zijn dan is het altijd mogelijk om via Oorsprong (een deel van) het congres te volgen. Half liggend/half zittend in zijn bed is Jan van Meerten wel aanwezig in de chat van de livestream. Mocht u vragen willen stellen over (de inhoud van) dit congres dan kunt u deze ook sturen naar info@oorsprong.info. 

De livestream is gelukkig ook nog achteraf te bekijken (via deze pagina). Helaas is de chatfunctie dan wel uitgeschakeld, maar het mailadres is altijd bereikbaar. Het congres zal worden gehouden in De Bron in Hardinxveld-Giessendam, Maasstraat 1. We hopen dat het een mooie dag zal worden. Mocht u het congres willen ondersteunen met een financiële bijdrage, dan hier wat informatie daarover. Het openingswoord wordt gedaan door Kees van Helden. Helaas kan Jan van Meerten vanwege gezondheidsredenen dit niet doen. Na deze opening spreekt nieuwtestamenticus en classicus dr. Benno A. Zuiddam over de rol van het Schriftgezag in de vroege kerk. Na deze theologische lezing wordt sterrenkundige dr. Peter Korevaar aan het woord gelaten. Hij zal spreken over de uniciteit van de aarde. Elke lezing wordt afgewisseld door een korte pauze zodat u even de benen kunt strekken of met uw buurman kunt praten. Na een kleine pauze spreekt (fysisch) geograaf drs. Hans Hoogerduijn over het rekolonisatiemodel. Hoogerduijn had deze week zijn lezing al gereed en dit zal een mooie ‘vertoning’ worden. Na Hoogerduijn en na de wat ruimere lunchpauze spreekt fytopatholoog dr. Gert Kema over de rol van schimmels in Gods schepping. Om half drie volgt moleculair bioloog dr. Peter Borger met een lezing over baranomen en soortvorming. De congresdag wordt afgesloten met een lezing van industrieel ecoloog dr. Gijsbert Korevaar over scheppingsgeloof en rentmeesterschap. In de avond kunt u nog thuis op de bank twee lezingen bekijken. De eerste is van bioloog en biochemicus dr. Todd C. Wood over biosystematiek en de tweede is van paleontoloog dr. Matt McLain over zoogdierachtige reptielen (mammal-like reptiles). De laatste twee lezingen zijn in het Engels. De laatste twee presentaties, die speciaal voor dit congres zijn opgenomen, hebben we al gezien en als alle lezingen zo mooi zijn als deze twee dan wordt het een geslaagde dag! We zien uit naar morgen! U ook?

Uitgelichte artikelen

Op de website van Fundamentum (www.oorsprong.info) verschijnen dagelijks artikelen over het brede veld van geloof, apologetiek en wetenschap. Vijf recente artikelen die de moeite waard zijn worden hieronder weergegeven. Veel zegen bij het (her)lezen hiervan. Hieronder een selectie:

(1) De tong van de kolibrie onthult Intelligent Design (een korte filmfragment van Illustra Media).
(2) Toon pastorale bewogenheid met mensen met genderdysforie (geschreven door dr. Jan Hoek).
(3) Het vieren van Gods schepping in 2020 – Verslag van een CORE-conferentie (geschreven door Jan van Meerten).
(4) De aarde bouwen en bewaren – Leven in een veranderende wereld (geschreven door dr. ir. Steef de Bruijn).
(5) Kan de evolutietheorie geen onderdeel zijn van een geestelijke strijd? – Reactie op dr. Van den Brink in de ‘evolutietheorie is lariekoek’-discussie (geschreven door dr. ir. Erik van Engelen).

De volgende nieuwsbrief verschijnt, als de Heere leven en gezondheid geeft, op 24 november 2022 D.V.