Home » Biologie » Albert Heijn brengt met oceaanactie een ode aan de Schepper (3): ‘Op VISite in de oceaan’

Albert Heijn brengt met oceaanactie een ode aan de Schepper (3): ‘Op VISite in de oceaan’

Albert Heijn hield vorige maand en begin deze maand, samen met Naturalis en Studio Freek de spaaractie ‘Expeditie Oceaan‘. Het centrale deel van de spaaractie vormt het stickerboek, waarin ongeveer 100 stickers verzameld kunnen worden. Op de website ‘Oorsprong’ van Fundamentum wordt in een zevenluik stilgestaan bij deze spaaractie. In het eerste deel van het zevenluik stonden we stil bij wat praktische informatie1, in dit tweede deel een korte bespreking van het ‘Kleur- & Activiteitenboek’ dat Albert Heijn verkoopt bij de spaaractie.2In het derde deel van dit zevenluik willen we het prentenboek ‘Op VISite in de Oceaan‘ bespreken.

Prentenboek

Albert Heijn brengt, waarschijnlijk onbedoeld, met deze spaaractie een ode aan de Schepper. Dat blijkt ook uit het prentenboek ‘Op VISite in de Oceaan‘. Het prentenboek is geïllustreerd door Jeffrey van Gemeren en de tekst is van Eleonora van der Kamp. Het prentenboek is aansprekend voor kleuters, al denk ik niet dat ze de woordgrapjes helemaal zullen begrijpen. Het gaat over het hondje Robbie die op het strand loopt en wordt uitgenodigd door twee zeehonden om de oceaan te verkennen. Dat doet Robbie graag en zo komt hij in contact met allerlei zeewezens. Hij duikt zelfs zo diep dat hij diepzeedieren tegenkomt. Toch is hij uiteindelijk blij dat hij weer grond onder de voeten voelt. Een hond is immers niet gemaakt om zo diep te duiken. Het boek zit vol met woordgrappen en woordspelletjes. Zo komt Robbie een clownvis, ook wel een anemoonvis genoemd, tegen die (de naam zegt het al) een geboren grappenmaker is. Verderop is An Showvis (een ansjovis, Engraulis encrasicolus) zichzelf aan het opmaken. Robbie zwemt mee op de rug van een zeepaardje, gaat op bezoek bij een octopus die aan het armworstelen is, ziet gevaarlijke kogelvissen, een lantaarnhengelvis, pinguïns in een deftig uitziende smoking, een haai bij Haaiwaai (een zinspeling op Hawaii) en komt uiteindelijk weer aan land via de lageraanwalvis (een aangespoelde walvis). Het jonge kind wordt ook bewust van de rommel die de mens achterlaat in de oceaan (wat uiteindelijk ook op de bodem van de oceaan terechtkomt). Robbie ziet namelijk ook allemaal ‘plastic, metaal en chemicaliën, wat een bende!‘. Het blijkt de afvalvis te zijn. De auteurs laten daarmee zien dat we goed voor Gods schepping moeten zorgen, rentmeesterschap. Een leuk boekje om voor te lezen aan de kleuter. Het is verbazingwekkend dat zelfs in de diepste delen van de oceaan leven te vinden is! De schepping toont de creativiteit en intelligentie van de Schepper. Een klein aandachtspuntje is dat het kan zijn dat reformatorische ouders moeite hebben met het voorlezen over de clownvis (toneel) en de An Showvis (wereldgelijkvormigheid). Het prentenboek is te koop in de webshop van Albert Heijn voor slechts € 4,99.3

Voetnoten

  1. https://oorsprong.info/albert-heijn-brengt-met-oceaanactie-een-ode-aan-de-schepper-1-nieuwe-spaaractie-bij-supermarktketen/.
  2. https://oorsprong.info/albert-heijn-brengt-met-oceaanactie-een-ode-aan-de-schepper-2-kleur-en-activiteitenboek-bij-spaaractie/.
  3. https://www.ah.nl/producten/product/wi525899/ah-prentboek.