Home » Biologie » Albert Heijn brengt met oceaanactie een ode aan de Schepper (2): Kleur- en activiteitenboek bij spaaractie

Albert Heijn brengt met oceaanactie een ode aan de Schepper (2): Kleur- en activiteitenboek bij spaaractie

Albert Heijn heeft deze maand, samen met Naturalis en Studio Freek, de spaaractie ‘Expeditie Oceaan‘. Hierbij kan een bewaaralbum volgespaard worden met stickers. Op de website ‘Oorsprong’ van Fundamentum wordt in een zevenluik stilgestaan bij deze spaaractie. In het eerste deel van het zevenluik stonden we stil bij wat praktische informatie1, in dit tweede deel een korte bespreking van het ‘Kleur- & Activiteitenboek’ dat Albert Heijn verkoopt bij de spaaractie.

Een ode aan de Schepper

In het eerste deel van dit zevenluik gaven we al aan dat deze spaaractie een ode is aan de Schepper.2 Hij schiep op de vijfde dag het oceaan leven en de rijke variatie van dit oceaanleven getuigt van de enorme creativiteit van onze Schepper en Formeerder. De actie van Albert Heijn is, hoewel het wellicht niet zo bedoeld is, zeer geschikt om met uw kind na te denken over de rijke schepping van God. Naast het oproepen van de verwondering bevat deze actie niet tot nauwelijks naturalistische informatie (in de zin van Universele Gemeenschappelijke Afstamming (UGA) en Deep Time (DT)) en is het zeer professioneel, kleurrijk en (daarmee) aantrekkelijk opgezet. Dit geldt zeker ook voor het Kleur- en Activiteitenboek.

Kleur- en Activiteitenboek

Het Kleur- en Activiteitenboek is in een willekeurige Albert Heijn-winkel verkrijgbaar en ook in de webshop van het supermarktketen te koop.3 Het doeboek bevat zowel kleurplaten als puzzels en andere invulopdrachten. Over het algemeen is dit doeboek geschikt voor kinderen uit groep 3 en 4 (en de slimmere kinderen uit groep 2). Sommige kleurplaten en opdrachten zijn wat meer detaillistisch en daarmee ook geschikt voor een kind uit groep 5 of 6. De achterkant van het boek meldt dat het niet geschikt is voor kinderen jonger dan 3 jaar, vanwege verstikkingsgevaar. Al wordt een heel boek inslikken lastig voor die leeftijd kan het kind natuurlijk kleine stukjes papier afscheuren en doorslikken.

Het doeboek kent een leuk begin doordat kinderen hun naam kunnen opschrijven en zichzelf kunnen tekenen. Daarna volgt een plaat van een krab die de weg weer terug moet vinden naar de zee terwijl de krab drie mogelijkheden heeft. Het kind moet uitzoeken welke mogelijkheid er bij de zee uitkomt. Daarna volgt een kleurplaat, een natekenopdracht en opnieuw een kleurplaat. Het doeboek bevat een kleurplaat met ‘Kleuren op nummer’ en het benoemen van de dieren. Als een dier voor het kind onbekend is kun je volgens de beschrijving ook kijken in het bewaaralbum van de actie. Het kind kan ook opschrijven wat zijn of haar favoriete, engste en grappigste dier is. Bekende opdrachten zijn ‘Zoek de verschillen’ en ‘Vind de schaduwen’. De rekensommen halverwege het boek zijn alleen geschikt voor kinderen uit groep 2 en 3. De woordzoeker is weer wat moeilijker en geschikt voor groep 4. De natekenopdrachten zijn nog moeilijker en geschikt voor groep 5. Het doeboek sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen. Het is prettig dat de naturalistische informatie ontbreekt! Zo kunnen christelijke ouders dit boek ook gebruiken en hun kind(eren) laten verwonderen over Gods scheppingswerk. U zou na gebruik van dit doeboek nog eens de scheppingsgeschiedenis kunnen voorlezen en een kort gesprekje met hen aangaan als u de geschiedenis van de vijfde dag voorleest. Het ‘Kleur- en Doeboek’ van Albert Heijn kost slechts € 2,99 en is beslist de moeite waard!

  1. Het eerste deel: https://oorsprong.info/albert-heijn-brengt-met-oceaanactie-een-ode-aan-de-schepper-1-nieuwe-spaaractie-bij-supermarktketen/.
  2. Zie de openingstekst en het slotwoord: https://oorsprong.info/albert-heijn-brengt-met-oceaanactie-een-ode-aan-de-schepper-1-nieuwe-spaaractie-bij-supermarktketen/.
  3. https://www.ah.nl/producten/product/wi525935/ah-doeboek.