Home » Ecologie » Zeldzame Binnenveldse waarneming

Zeldzame Binnenveldse waarneming

Een vriend en oud-collega stelde voor om vogels te gaan spotten in het Binnenveld bij Bennekom. We hadden dan gelijk gelegenheid om bij te praten. Zo gedaan. Op 17 april ontmoetten we elkaar rond 19.00u bij het uitkijktorentje langs de Werftweg. We stonden midden in de Binnenveldse vlakte met erboven een prachtige wolkenlucht. Wat is ons land toch rijk aan verschillende landschappen!

We liepen door een afgegraven graslandgebied rijk aan drassig of ondiep water. Mijn vriend is een uitstekend vogelaar: heeft oog en oor voor vogels. Zo zag hij een vliegende uil in de verte! Uilen zijn fascinerend. We probeerden via een pad dichterbij de vogel te komen. Maar de vogel bleef afstandelijk. Wel zo’n drie kwartier van de immer jagende vogel genoten en vele tientallen foto’s van de niet snel vliegende vogel ‘geschoten’.

Het was een Velduil! In de jaren 1950 broedden er in ons land nog honderden paren. Is nu een zeldzame broedvogel. In 2020-2022 slechts 5-20 broedparen (Sovon). De velduil is een vogel van open terrein, overdag actief en een echte muizenjager. Bij muizenplagen kunnen ineens veel Velduilen tot broeden komen. Eén keer vloog de vogel in een rechte lijn op ons af. Dat moment leverde mij de voltreffer op. Uilen hebben een cirkel van veren rond de ogen voor een uitstekende verwerking van geluiden: een sluier. Deze typische gezichtopbouw is op de foto goed te zien. Een Velduil lijkt wat op een Ransuil, maar heeft veel kortere oorpluimen en een zwavelgele iris. Zwartgeel kijkt ons aan.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit Het GemeenteNieuws. De volledige bronvermelding luidt: Kooij, H. van der, 2024, Zeldzame Binnenveldse waarneming, Het GemeenteNieuws 23 (18): 10.