Home » Genealogie » Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (5) Het rouwbord van Geertruida de Cock van Delwijnen (?-?)

Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (5) Het rouwbord van Geertruida de Cock van Delwijnen (?-?)

Het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (1753-1831) geeft een schat aan informatie over glazen, graven en wapen- en rouwborden. Veel van deze informatie is door de achterliggende oorlogen verloren gegaan, maar dankzij het wapenboek Van Hangest d’Yvoy kan er een reconstructie worden gemaakt. In deze serie wil het wapenboek doorkruisen op telgen uit het geslacht Van Meerten. Ervan uitgaande dat de copyright verstreken is, heb ik specifieke uitsneden gemaakt.1 Het boek is te bezichtigen via het ledendeel van Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde (KNGGW).2 De vijfde bijdrage in deze serie gaat over het rouwbord van Geertruida de Cock van Delwijnen uit Ingen.

Het rouwbord van Geertruida de Cock van Delwijnen (?-?) was te vinden in de kerk van Ingen. Er staat geen tekst op het rouwbord, met daarop de overlijdensdatum. In het midden zien we een dubbel familiewapen met daarop De Cock van Delwijnen (rechts) en Van Goltsteijn (links). Het gaat hier om een vrouw (ovaal) met de naam Geertruida de Cock van Delwijnen. Zij was getrouwd met Johan van Goltsteijn.3 Aan de linkerkant van dit rouwbord zien we de wapens van: De Cock van Delwijnen en De Ruijter. Aan de rechterkant zien we de wapens van: Van Meerten en Van Eck.

Uitleg: Geertruijda de Cock van Delwijnen was een dochter van Gijsbert de Cock van Delwijnen en Maria van Meerten.4 Vader Gijsbert was de zoon van Johan de Cock van Delwijnen en Anna de Ruijter. Moeder Maria was een dochter van Dirck van Meerten en Bertha van Eck van Panthaleon.5 Van het nageslacht van Geertruida en Johan waren veel rouwborden in de kerken van Ingen en Rijswijk te vinden. Deze worden, omdat ze het familiewapen Van Meerten bevatten, de komende tijd ook via deze website gedeeld.

Voetnoten

  1. Mocht het anders liggen dan laat ik mij graag hierover informeren.
  2. https://www.knggw.nl/raadplegen/wapenboeken/.
  3. Dankzij het transcriptiewerk van dr. P.D. Spies zijn de huwelijksvoorwaarden van dit echtpaar hier te lezen: https://oorsprong.info/akte-van-huwelijksvoorwaarden-tussen-johan-van-goltsteijn-en-gertruida-de-cock-van-delwijnen/.
  4. Het parenteel van dit echtpaar is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-maria-van-meerten-en-gijsbert-de-cock-van-delwijnen-1575/.
  5. Het parenteel van dit echtpaar is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-dirck-van-meerten-1568-en-bertha-van-eck-van-panthaleon-1531/.