Home » Genealogie » Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (6) De rouwborden van drie telgen uit het geslacht Van Eck, overleden in 1658, 1662 en 1669

Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (6) De rouwborden van drie telgen uit het geslacht Van Eck, overleden in 1658, 1662 en 1669

Het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (1753-1831) geeft een schat aan informatie over glazen, graven en wapen- en rouwborden. Veel van deze informatie is door de achterliggende oorlogen verloren gegaan, maar dankzij het wapenboek Van Hangest d’Yvoy kan er een reconstructie worden gemaakt. In deze serie wil het wapenboek doorkruisen op telgen uit het geslacht Van Meerten. Ervan uitgaande dat de copyright verstreken is, heb ik specifieke uitsneden gemaakt.1 Het boek is te bezichtigen via het ledendeel van Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde (KNGGW).2 De zesde bijdrage in deze serie gaat over drie rouwborden van telgen uit het geslacht Van Eck, overleden in 1658, 1662 en 1669.

Het rouwbord van deze drie telgen was te vinden in de kerk van Ingen. De teksten op de rouwborden luidt respectievelijk: “O 3 Junij 1658”, “O 18 Oct: 1662” en “O 4 April 1669”. De laatstgenoemde rouwborden waren volgens Van Hangest D’Yvoy niet in kleur, maar zwart uitgevoerd. In het midden zien we het familiewapen Van Eck. Het gaat om drie kinderen van Johan van Eck van Panthaleon en Elisabeth van Meeckeren. Dit echtpaar kreeg ten minste vijf kinderen: Johan, Margriet, Alijt, Henrick en Maria. Het rouwbord van Alijt hangt in Amersfoort. Een ander rouwbord van een vrouwelijke telg hangt eveneens in Ingen, maar ook daar wordt geen naam genoemd. Het gekleurde rouwbord is vermoedelijk van Johan van Eck en één zal ook van Henrick van Eck zijn. Aan de linkerkant van deze rouwborden zien we de wapens van: Van Eck, De Beer, Van Meeckeren en Van Meerten. Aan de rechterkant zien we de wapens van: Van Meeckeren, Van Meeckeren, Van Wijhe en Van Bemmel.

Uitleg: Deze drie individuen waren, zoals gezegd, kinderen van Johan van Eck van Panthaleon en Elisabeth van Meeckeren. Vader Johan was de zoon van Henrick van Eck van Panthaleon en Aleijda de Beer. Opa Henrick was een zoon van Johan van Eck van Panthaleon en Aleid van Meeckeren. Dit waren overigens eveneens de ouders van Bertha van Eck van Panthaleon, getrouwd met Dirck van Meerten.3 Overgrootvader Johan was een zoon van Bartholomeus van Eck en Otte van Meerten. De vader van Otte (Johan) voerde zo te zien een ander wapen dan het bekende familiewapen Van Meerten (de klimmende hazewindhond). De vrouwelijke lijn blijkt een stuk ingewikkelder (minder goed gedocumenteerd) te zijn en daarom geef ik dit deel van de kwartierstaat voor een betere. Moeder Elisabeth was een dochter van Dirck van Meeckeren en N.N. van Meeckeren. Opa Dirck was een zoon van Dirck van Meeckeren en Elisabeth van Wijhe. Oma N.N. was een dochter van Johan van Meeckeren en Hadewich van Bemmel. Hieronder heb ik de kwartierstaat uitgeschreven. Zoals gezegd is het linkerdeel juist bevonden, maar kan het rechterdeel (dus het voorgeslacht van Elisabeth van Meeckeren) mogelijk onjuistheden bevatten. Mocht u onjuistheden zien in dit deel van de kwartierstaat dan kunt u dat doorgeven via ons contactformulier!

Voetnoten

  1. Mocht het anders liggen dan laat ik mij graag hierover informeren.
  2. https://www.knggw.nl/raadplegen/wapenboeken/.
  3. Het parenteel van dit echtpaar is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-dirck-van-meerten-1568-en-bertha-van-eck-van-panthaleon-1531/.