Home » Dierentuinen » Naar de dierentuin met een neutraal peuterboek – Bespreking ‘Bobbi naar de dierentuin’

Naar de dierentuin met een neutraal peuterboek – Bespreking ‘Bobbi naar de dierentuin’

Het valt tegenwoordig niet mee om een dierentuin te bezoeken zonder geconfronteerd te worden met Universele Gemeenschappelijke Afstamming (UGA) en miljarden jaren.1 Gelukkig verschijnen er nog steeds christelijke en neutrale kinderboeken waarin verhalen beschreven worden die zich afspelen in een dierentuin. ‘Bobbi naar de dierentuin2 is zo’n neutraal kinderboek.3

Het boekje ‘Bobbi naar de dierentuin’ is geschreven door Ingeborg Bijlsma, getekend door Monica Maas en uitgegeven door Uitgeverij Kluitman te Alkmaar. Het boekje is geschikt om voor te lezen aan peuters. De kinderen kunnen dan aan de grappige tekeningen zien hoe het verhaaltje gaat. ‘Bobbi’ is een beroemdheid bij peuters. Het beertje maakt allerlei avonturen mee. In het boekje dat hier besproken wordt gaat Bobbibeer naar de dierentuin.

Door moederbeer wordt de tas ingepakt en daar gaan ze. Het kaartje wordt betaald en als ze binnen zijn gaat Bobbi als eerste naar de apen. Daarna bezoekt Bobbibeer de giraffen, de olifanten, de slangen, de pinguïns, de zeeleeuwen, de krokodillen en de leeuwen. Tussendoor is er nog tijd voor de speeltuin en als laatste zit Bobbi moe op de rug van vaderbeer. Bobbi beleeft allerlei grappige avonturen. Zo wordt hij natgespoten door de olifant. In ‘Bobbi naar de dierentuin’ gaat het niet over naturalistische natuurfilosofie, maar helaas evenmin over de schepping. Christelijke ouders kunnen het boekje prima voorlezen en daarna mogelijk nog vertellen aan de peuter dat de Heere al deze dieren mooi gemaakt heeft! In sommige peuter- en kleuterklassen wordt ‘Bobbi’ vaak als jaarthema gebruikt. Als subthema kan de juf (of meester) kiezen voor ‘Bobbi naar de dierentuin’ en daar dieren als schepsel van God te introduceren en centraal te stellen.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 2022’. Dit opvoedings- en onderwijsproject is onderdeel van het jaarplan ‘Fundamentum 2022’. Het boek is hier opgenomen in de lijst van gelezen kinder- en jeugdboeken.

Voetnoten

  1. Zie bijvoorbeeld de bespreking ‘Menselijke evolutie en miljoenen jaren in het hart van de Biblebelt’: https://oorsprong.info/menselijke-evolutie-en-miljoenen-jaren-in-het-hart-van-de-biblebelt-1-inleiding-van-een-vijfluik-over-menselijke-evolutie-in-ouwehands-dierenpark/.
  2. Het boek is verkrijgbaar via de webshop van de uitgeverij en vermoedelijk ook bij de plaatselijke boekhandel: https://www.kluitman.nl/boeken-producten/9789020684124-bobbi-12-bobbi-naar-de-dierentuin.
  3. Met neutraal bedoel ik zowel geen aandacht voor UGA als voor de schepping.