Home » Evenement » Maandag 17 juli 2023 – Eerste officiële presentatiedag van de ICC

Maandag 17 juli 2023 – Eerste officiële presentatiedag van de ICC

Terwijl de Amerikanen nog liggen te slapen in Cedarville en mogelijk dromen over prachtige presentaties, is het in Nederland al licht geworden. Vandaag is de eerste officiële presentatiedag van de International Conference on Creationism (ICC). Helaas heeft de organisatie geen rekening gehouden met de zondagsrust en is de ICC gisteren al begonnen. De deelnemers konden zich registreren, de posters ophangen en/of bekijken en naar een viertal algemene avondlezingen luisteren. Ik zag via de Facebookpagina van dr. Todd C. Wood dat de ICC begonnen is met een full house.1 Dat is prachtig! Vandaag dan de eerste officiële presentatiedag.2

Pilot Rock in Petrified Forest National Park en de Bidahochi Formation. Dr. Steven Austin et al. presenteren hier vandaag over op de ICC. Bron: Wikipedia.

Vijf jaar geleden kon ik, dankzij ruime sponsoring, aanwezig zijn op de ICC. Dit jaar gaat dit om moverende redenen niet, maar volg ik de conferentie vanaf het bed. Voor zover dat gaat, want de abstracts en papers laten helaas nog op zich wachten. Heb begrepen van dezen en genen dat de presentaties waarschijnlijk ook worden opgenomen. Wanneer ik aanwezig was geweest, hoe had deze maandag er dan uitgezien?

Radiohalo’s

Van 7 tot 8 uur zou ik te vinden zijn in de Dining Hall om daar een ontbijt te nuttigen. Vanaf acht uur is er te kiezen tussen drie zalen (twee paperpresentaties of in die tijd twee kortere abstractpresentaties). Ik zou voor zaal HSC 107 gaan, waar een paper gepresenteerd wordt met als titel ‘Testing The Order Of The Fossil Record: Preliminary Observations On Stratigraphic-Clade Congruence And Its Implications For Models of Evolution And Creation’.3 Dit is een belangrijk thema binnen het debat over schepping of Universele Gemeenschappelijke Afstamming. Deze sessie duurt tot tien voor negen. Om negen uur is er de mogelijkheid om te kiezen tussen maar liefst vier zalen (drie paperpresentaties of in die tijd twee kortere abstractpresentaties). Deze keer zou ik kiezen voor de presentatie van het onderzoek van dr. Andrew Snelling in zaal HSC 105. De zogenoemde radiohalo’s zijn belangrijk voor het scheppingsparadigma. Bovendien stopt deze presentatie de monden van sceptici en critici die beweren dat er ná RATE geen vervolgonderzoek gedaan is op het gebied van radiometrische dateringen door creationisten. Dit was al onjuist ziende op de vele post-RATE-publicaties, maar wordt nu dus opnieuw onjuist bevonden.

Hopi Lake

Om tien uur is er opnieuw de mogelijkheid om te kiezen tussen vier zalen (drie paperpresentaties of in die tijd twee kortere abstractpresentaties). De keuze is dit keer voor mij lastig omdat de Archosauriërs ook mijn interesse hebben. Ik zou dit keer gaan voor zaal HSC 105, waar een paper gepresenteerd wordt met als titel ‘Shoreline Transgressive Terraces: Tufa-Encrusted Landforms Indicate Rapid Filling and Failure Of Hopi Lake, Western Bidahochi Basin, Northeastern Arizona’. Dit onderzoek is van belang voor de discussie over het ontstaan van de Grand Canyon tussen creationisten. Sommige creationisten denken dat de Grand Canyon ontstaan is door terugtrekkend zondvloedwater, andere creationisten menen dat de Grand Canyon ná de zondvloed is ontstaan door het openbreken van een natuurlijke dam en het leeglopen van een meer (Hopi Lake). Persoonlijk neig ik naar de laatste visie. Ten slotte is er om elf uur opnieuw een keuzemogelijkheid tussen vier zalen (drie paperpresentaties of in die tijd twee kortere abstractpresentaties). Vermoedelijk zou ik gaan luisteren naar geoloog dr. Tim Clarey (en geneticus dr. Jeffrey Tomkins). Hoewel het niet sterk is dat een geneticus deelneemt aan geologisch/paleontologisch onderzoek. De titel van de presentatie is ‘Developing A Comprehensive Model of Globel Flood Paleontology: Integrating The Biostatigraphic Record With Global Megasequence Deposition’. Hopelijk horen/lezen we in deze presentatie een oplossing voor de, door masterstudent aardwetenschappen Willem Jan Blom beschreven, uitdaging aangaande zondvloedgeologie.4 We zien overigens ook dat het onderzoek naar ‘postcranial characters’ door dr. Todd C. Wood, inderdaad wordt gepresenteerd (en is gedaan) met student Peter Brummel.5

Field Trip

Na de lunch was ik waarschijnlijk meegegaan met de veldexcursie, hoewel ik ook benieuwd ben naar de nieuwe documentaire ‘Mountains After the Flood6 en de discussie over gevederde dinosauriërs. Het laatste punt is overigens al uitvoerend behandeld door dr. Matt McLain tijdens de vorige ICC7 en ook door dr. Marcus Ross op deze website.8 De excursie staat onder leiding van voormalig Cedarville-geologiestudent Jordan Oldham (BSc.) en heeft de titel ‘It’s Gorge-ous: The Geology, Botany, and History of Massie Creek Gorge’. De excursie hoopt plaats te vinden in het zuidwesten van Ohio. Na het nuttige van het diner zou ik het avondprogramma volgen met vier algemene presentaties en netwerken met de Creation Research Society Reception.

Ten slotte

We zien op deze dag veel bekende Amerikaans-creationistische namen voorbij komen. Ik hoop dat deze conferentie het scheppingsparadigma opnieuw verder zou kunnen helpen. Niet omdat we ‘bewijzen’ nodig hebben, maar tot eer van de Schepper van hemel en aarde. Gods Woord (de Bijbel) en Gods Vinger (de werken van Zijn handen) zijn niet met elkaar in tegenspraak. Hoewel dat voor ons verduisterde verstand soms wel zo lijkt te zijn.9

Voetnoten

  1. https://www.facebook.com/profile.php?id=100014539725327.
  2. Het programma is hier in te zien: https://www.internationalconferenceoncreationism.com/wp-content/uploads/2023/07/ICC-2023-Schedule.pdf.
  3. Een samenvatting van dit onderzoek is hier te vinden: https://oorsprong.info/dr-todd-c-wood-prominent-aanwezig-op-de-icc-geleerde-presenteert-maar-liefst-vijf-papers-veelal-over-paleoantropologie-en-de-implicaties-voor-het-klassieke-scheppingsparadigma/.
  4. Blom schreef dat hier naar aanleiding van het boek van Paul Garner (MSc.): https://willemjanblom.wordpress.com/2022/12/03/de-verloren-wereld-laat-zien-dat-het-nog-geen-tijd-is-voor-een-creationistisch-familieboek/.
  5. Ik schreef dit als vermoeden hier: https://oorsprong.info/dr-todd-c-wood-prominent-aanwezig-op-de-icc-geleerde-presenteert-maar-liefst-vijf-papers-veelal-over-paleoantropologie-en-de-implicaties-voor-het-klassieke-scheppingsparadigma/.
  6. Ik hoop dat deze documentaire met ondertitels ook voor het Nederlandstalige onderwijs beschikbaar komt: https://oorsprong.info/bestseller-dvd-is-genesis-history-krijgt-een-vervolg-mountains-after-the-flood-zoomt-in-op-de-tijd-na-de-zondvloed/.
  7. De paper van McLain et al. is hier te vinden: https://digitalcommons.cedarville.edu/icc_proceedings/vol8/iss1/31/. Deze presentatie van McLain is ook interessant: https://oorsprong.info/unfiltered-matt-mcclain-on-feathered-dinosaurs/.
  8. Dr. Marcus Ross hield hier onlangs een presentatie over: https://oorsprong.info/fuzzy-with-a-chance-of-feathers-dr-marcus-ross-sprak-in-het-gebied-rond-chicago-over-geverderde-dinosauriers/.
  9. Zie mijn bijdrage aan een NL-visiebijeenkomst hoe dit in het vat gegoten zou kunnen worden: https://oorsprong.info/heeft-het-klassieke-scheppingsgeloof-en-het-daarop-voortbordurende-scheppingsparadigma-toekomst-in-nederland-mijn-bijdrage-voor-een-visiebijeenkomst-in-2023/.