Home » Biochemie » Interessant programma internationale ‘Fachtagung Biologie’ van Wort und Wissen voor academici en studenten

Interessant programma internationale ‘Fachtagung Biologie’ van Wort und Wissen voor academici en studenten

Ieder jaar organiseert Wort und Wissen een zogenoemde ‘Fachtagung Biologie’.1 Deze keer is de voertaal Engels en spreken academici uit de Duitsland, Noorwegen, VS Zweden en Zuid-Korea. Het is mooi dat Wort und Wissen breder kijkt dan Duitsland alleen en biologen uit verschillende landen wil uitnodigen. Helaas kan ik vanwege gezondheidsredenen niet afreizen, maar deze Fachtagung is een aanrader voor biologen en studenten biologie of aanverwante vakgebieden.2

Praktische zaken

Het betreft een meerdaagse Fachtagung. Het programma start op 24 maart 2023 om zes uur en is afgelopen op 26 maart 2023 om één uur. Helaas loopt de planning door tot zondagmiddag. Reformatorische studenten en academici zouden ervoor kunnen kiezen om zaterdagmiddag of -avond weer terug te reizen. Deze meerdaagse Fachtagung vindt plaats in ‘Freizeitheim Friolzheim’ met als adres Mühlweg 8, 71292 Friolzheim. Friolzheim ligt tussen Pforzheim en Stuttgart in, vanaf Arnhem ongeveer 500 kilometer rijden. Deze keer is de voertaal van het congres in het Engels en staat deze onder leiding van dr. Boris Schmidtgall en dr. Sandra Mohr. De kosten zijn voor biologen 120 euro, promovendi betalen 80 euro en studenten 60 euro. De kamerhuur is 25 euro en daar komt nog 7 euro bij voor het linnengoed, uiteraard tenzij u elders slaapt of uw linnengoed van thuis meeneemt.

Programma

Het exacte programma met de tijden is nog niet bekend. Wat wel bekend is zijn de referenten en de titels van de lezingen. Deze volgen hieronder, in de voetnoten wat persoonlijke informatie:

Prof. dr. Nigel CromptonQuantum Biology.
Dr. Lydia EberhardOntogenetic development of the tooth enamel – a challenge for evolutionary theory.
Prof. dr. Ola HössjerMathematical aspects of fine-tuning and information in biology.
Dr. ChinHo ShinWhy did God create the brain?
Prof. dr. Frank KarlsenGod created within 6 24 hour days – A presentation of scientific arguments.
Dr. Boris SchmidtgallThe Great Oxygenation Event – The greatest revolution in biology?

Het is mooi dat er voornamelijk experts zijn uitgenodigd die vertellen vanuit hun vakgebied. Op creationistische conferenties gaat dat namelijk niet altijd even goed. Crompton3 komt uit de VS. Wat hij precies gaat vertellen op de Fachtagung wordt niet helemaal duidelijk, maar zijn presentatie heeft als thema Quantum Biology.4 Eberhard5 is een tandheelkundige uit Duitsland en spreekt over de ontogenetische ontwikkeling van het tandglazuur. Ze ziet hier een uitdaging voor de evolutietheorie. De derde spreker komt uit Zweden.6 Zijn werk dat hij publiceerde in Journal of Theoretical Biology over fine-tuning in de biologie kwam onlangs in opspraak. In 2021 sprak dr. Van Engelen daar nog over op een congres van Fundamentum en Geloofstoerusting (zie voetnoot).7 Shin8 is een Zuid-Koreaanse neurowetenschapper. Hij denkt op het congres na over de vraag waarom God het brain schiep. Karlsen9 is een Noors biochemicus en patholoog en hoogleraar BioNanotechnoloog en moleculair bioloog aan de University in South-Eastern Norway. Schmidtgall10 is een organisch chemicus uit Duitsland en heeft de leiding over het congres. Hij spreekt over ‘The Great Oxygenation Event’. Het betreft een grote zuurstofcrisis ongeveer 2,4 miljard naturalistische jaren geleden.11 Schmidtgall schreef daar in 2021 al over in het blad Studium Intergrale Journal.12 Mooi dat deze geleerde de artikelen nu omgewerkt heeft tot een presentatie.

Mocht u voornemens zijn om te gaan en een kort verslag willen schrijven over dit evenement dan zijn wij, bij Fundamentum, bereid dit te publiceren via deze website. Neem dan contact op via ons contactformulier. Het is ook mogelijk om via pseudoniem wat te publiceren.

Voetnoten

 1. Persoonlijk zie ik de structuur van Wort und Wissen met verschillende vakgroepen onder leiding van een wetenschapper als voorbeeldorganisatie voor Fundamentum. Als creationisten moeten we met het liefst gepromoveerde experts méér onderzoek doen naar detailkwesties binnen het scheppingsparadigma.
 2. Meer informatie en aanmelden is mogelijk via deze link: https://veranstaltungen.wort-und-wissen.org/ft-biologie/.
 3. Dr. Nigel E.A. Crompton promoveerde in 1987 aan de Justus-Liedig University. Het is mij nog onbekend wat de titel van het proefschrift is, maar het heeft te maken met een combinatie tussen radiologie en biologie.
 4. Voor kwantumbiologie zie Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwantumbiologie.
 5. Dr. Lydia Eberhard promoveerde in 2012 aan de Medizinische Fakultät Heidelberg op een proefschrift met als titel: ‘Diskuspostion im coronalen Magnetresonanztomogramm des Kiefergelenks bei Patienten mit temporomandibulären Dysfunktionen’.
 6. Dr. Ola Hössjer promoveerde in 1991 aan de Uppsala University op een proefschrift met als titel ‘Robust linear regression by means of M- and R-statistics’.
 7. Zie: https://oorsprong.info/congres-over-bijbel-wetenschap-2021-5-dr-ir-erik-van-engelen-fine-tuning-in-de-biologie-een-peer-reviewed-paper-voor-intelligent-design/ en https://oorsprong.info/rondom-het-congres-2021-5-waar-kan-ik-de-paper-voor-intelligent-design-van-thorvaldsen-en-hossjer-bestuderen/.
 8. Dr. ChinHo Shin promoveerde aan de University of Science and Technology Korea. De titel van zijn proefschrift is mij nog onbekend.
 9. Dr. Frank Karlsen promoveerde in 1998 aan Oslo University Hospital op een proefschrift met als titel: ‘Analyse av humant papillomavirus i intraepitelial neoplasi og karsinom av livmorhalsen’.
 10. Dr. Boris Schmidtgall promoveerde in 2014 aan de Georg-August Universität Göttingen op een proefschrift met als titel: ‘Nucleosylaminosäuren als Bausteine zur Synthese modifizierter Oligonucleotide’.
 11. Meer informatie over deze ‘zuurstofcrisis’ is te vinden via Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuurstofcrisis.
 12. http://www.si-journal.de/jg28/heft1/sij281.html en http://www.si-journal.de/jg28/heft2/sij282.html.