Home » Genealogie » Grafzerk van Johan van Brakell (?-1580) en Johanna van Meerten (?-1600)

Grafzerk van Johan van Brakell (?-1580) en Johanna van Meerten (?-1600)

Hierboven en hiernaast wordt, met dank aan Joke Honders van het Arend Datema Instituut1, de grafzerk van Johan van Brakell (?-1580) en Johanna van Meerten (?-1600) weergegeven.2 In dit artikel beschrijven we de zerk en geven we een korte genealogische uitleg. De zerk is meestal onder een houten vloer verborgen, maar kwam vanwege reparatie aan de vloer weer kort boven.3

Grafzerk van Johan van Brakell (?-1580) en Johanna van Meerten (?-1600). Foto gemaakt door: Joke Honders.

In het midden zien we de helmtekens en wapens van het echtpaar. Links is het wapen Van Brakell (de twee zalmen) en rechts het wapen Van Meerten (de klimmende hazewindhond). In het midden onder de wapens zien we de tekst met informatie over het echtpaar. “Ao. 1580 den 8 july sterf den edlen erentfesten IO Johan van Brakel tho Kermestein. Ao. 1600 den 22 april sterf die edle erentrycke joffrou Johanna van Merten syn huysfrou.” Links zien we van boven naar beneden de kwartieren: Van Brakell, Toe Boecop, Leefdael en Van Deelen. Rechts zien we van boven naar beneden de kwartieren: Van Meerten, Van Eck, Van Eck en Van Meeckeren. Johan van Brakell was een zoon van Cornelis van Brakell en Margriet toe Boecop. Vader Cornelis was een zoon van Johan van Brakell en Catharina van Leefdael. Moeder Margriet was een dochter van Udo toe Boecop en Geertruid van Deelen. Johanna van Meerten was een dochter van Dirck van Meerten en Bertha van Eck van Panthaleon.4 Vader Dirck was een zoon van Dirck van Meerten en Christina van Eck van Panthaleon.5 Moeder Bertha was een dochter van Johan van Eck van Panthaleon en Aleid van Meeckeren.

Voetnoten

  1. Zie daarvoor de website van de Historische Kring Kesteren & Omstreken: https://hkko.nl/.
  2. Het parenteel van dit echtpaar wordt hier weergegeven: https://oorsprong.info/parenteel-van-johanna-van-meerten-1600-en-johan-van-brakell-1580/.
  3. Door Kobus van Ingen werd er in dit tijdschrift al over deze grafzerk geschreven: https://oorsprong.info/tabula-batavorum-over-johan-van-brakell-en-johanna-van-meerten/.
  4. Het parenteel van dit echtpaar is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-dirck-van-meerten-1568-en-bertha-van-eck-van-panthaleon-1531/.
  5. Het parenteel van dit echtpaar is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-dirck-van-meerten-1530-en-christina-van-eck-van-panthaleon/.