Ds. W. Elhorst pleit voor een heroverweging van traditionele standpunten rond gender en homoseksualiteit (RD 18-10). Daarbij richt hij zich op handelingen in de pastorale zorg die op conversie gericht zijn, waarbij erop aangedrongen wordt om afstand te nemen van de niet-traditionele seksuele gerichtheid en gender. Alarmerend vind ik dat hij schrijft over het veronderstelde bijbehorende handelen van traditionele geloofsgemeenschappen. Hij negeert volkomen dat er ook mensen zijn die gebukt gaan onder hun afwijkende gender en wel naar verandering uitzien of die kiezen voor een celibatair leven. Is dat schadelijk of is dat een vorm van lijden die mensen sterk maakt in zwakheid? We mogen erkennen dat er meer is dan het traditionele man en vrouw zijn. Jezus spreekt over gesnedenen. Er is moed voor nodig om de gebrokenheid in dit leven onder ogen te zien en mee te dragen.
Een ander gegeven is dat, ook zonder conversiebehandeling, God mensen aanraakt en vernieuwt. Vaak is er meer aan de hand; genezing van trauma’s is dan nodig. Dan kan er een verandering van de seksuele gerichtheid optreden. Dat heeft niets te maken met schadelijke conversiebehandelingen.
Vanuit genderklinieken wordt er ook wel op aangestuurd om in transitie te gaan, zelfs als mensen erg twijfelen. Psychische problemen moeten worden verzwegen. Is dat dan niet schadelijk: mensen psychische zorg ontzeggen, zoals de beoogde Wet strafbaarstelling conversiehandelingen voorschrijft? Zowel kwetsbare mensen als hulpverleners worden zo in een gruwelijke ideologische dwangbuis geplaatst. Dit gedrocht van een wet is schadelijk voor de vaak kwetsbare betrokkenen en dient voornamelijk de gendertransitie-industrie.
Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit het Reformatorisch Dagblad. De volledige bronvermelding luidt: Deelen, G. van, 2025, Conversietherapie (II), Reformatorisch Dagblad 54 (178): 20.
Noot van de redactie: Intussen is er gedebatteerd over het wetsvoorstel en lijkt er geen meerderheid te zijn hiervoor. Bekijk hier de bijdrage van mr. Diederik van Dijk (SGP) in het debat.