Home » Nieuwsbrief » De scholen zijn weer begonnen – Welk scheppingsonderwijs geven wij aan onze kinderen? – Voorwoord nieuwsbrief d.d. 24-8-2021

De scholen zijn weer begonnen – Welk scheppingsonderwijs geven wij aan onze kinderen? – Voorwoord nieuwsbrief d.d. 24-8-2021

Bedankt voor het goede artikel over de enorme hetze rondom ds. Kort. Helder Bijbels verwoord. De agressieve manier waarop meneer Houtzager bezig is , is buiten elke proportie. Ik wens jullie veel wijsheid van Boven, bij het voortdurend getuigenis afleggen vanuit de Bijbel.” Zo was een reactie van iemand die ons wilde bemoedigen naar aanleiding van artikelen over de kwestie Kort-Houtzager (zie hier en hier). Een andere lezer liet weten dat hij het werk van Fundamentum ‘een mooie aanvulling is op het al bestaande creationistische geluid in Nederland‘ en wenste ons veel zegen met de uitvoering van diverse plannen. Een aantal mensen mailden ons dat zij veel hebben gehad aan het congres via de livestream dat wij in samenwerking met Geloofstoerusting organiseerden. Bemoedigend dat lezers ons weten te vinden en dergelijke berichten sturen! Dat doet goed! 

Scheppingsonderwijs

De scholen zijn weer begonnen! Deze week geldt dat voor regio ‘Noord’, volgende week voor regio ‘Midden’ en die week daarop voor regio ‘Zuid’. Leerkrachten zijn al druk met het inrichten van het lokaal, het bestuderen van de achtergronden van de leerlingen en het voorbereiden van de lessen. Het kan zijn dat uw (klein)kind naar een christelijke school gaat, naar een openbare school of thuisonderwijs geniet. Voor alle drie is de vraag welk scheppingsonderwijs we ze meegeven belangrijk. Op de scholen worden vaak standaard methoden gebruikt met miljarden jaren en universele gemeenschappelijke afstamming van alle levensvormen. Dit kan voor een kind verwarrend zijn omdat veel kinderen thuis leren dat God hemel en aarde in zes dagen schiep. Het is daarom goed om uw (klein)kind te helpen door middel van begeleideconfrontatie. Welke informatie is gebaseerd op feiten en welke informatie is gekleurd door interpretatie? Zijn er alternatieven? Wanneer bijvoorbeeld bij aardrijkskunde de theorie van plaattektoniek voorbij komt zou u kunnen wijzen op de theorie van Catastrofale Plaattektoniek (van o.a. de geofysicus dr. John Baumgardner). Wetenschappers die deze theorie ontwikkeld hebben gaan namelijk uit van een jonge aarde en een wereldwijde vloed. Wanneer er dinosauriërs ter sprake komen dan hoeven we dat als christenen niet af te wijzen, maar kunnen we wijzen op alternatieven en aangeven dat christenen die uitgaan van een jonge aarde ook onderzoek doen naar (en zelfs promoveren op) deze fascinerende beesten. De uitgever Grace Publishing House heeft rijk geïllustreerd materiaal voor kinderen van de basisschool leeftijd over deze prachtige beesten. In het samen te stellen meerjarenplan 2022-2027 van Fundamentum krijgen ook opvoeding en onderwijs een belangrijke plaats. Er wordt speciaal project gelanceerd met als titel: ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 20x‘. In dat project wordt allerlei onderwijs- en opvoedingsmateriaal samengebracht en besproken. Een voorproefje is bijvoorbeeld de bespreking van een lunch set over dinosauriërs (zie hier).

Terugkijken congres ‘Bijbel en Wetenschap’

Op 26 juni 2021 organiseerden wij samen met Geloofstoerusting een congres over ‘Bijbel & Wetenschap‘ en met als subthema ‘Intelligent Design‘. Heeft u dit congres gemist dan kunt u hier de livestream terug kijken. Via deze link is het mogelijk alle lezingen afzonderlijk te beluisteren. Veel zegen bij het (opnieuw) bekijken van de lezingen.

Save the date

Het volgende jaarlijkse congres zal, als de Heere het leven aan ons geeft, plaatsvinden op zaterdag22 oktober 2022. Zet deze datum alvast in uw agenda. Of dit een congres zal worden via de livestream of een in levende lijve of een combinatie van beiden zal afhangen van de dan geldende maatregelen. Medio januari hopen wij het programma van dit congres te presenteren. 

Nieuwsbrief

Eén keer per maand willen wij u via een nieuwsbrief informeren over de voortgang van Fundamentum, het jaarlijkse congres en de website. Mocht u dit niet op prijs stellen dan kunt u uzelf altijd afmelden onderaan deze nieuwsbrief. Wanneer vrienden of bekenden deze nieuwsbrief ook graag ontvangen dan kunnen zij zich hier aanmelden. Zou u hen daar dan op willen wijzen? De volgende nieuwsbrief verschijnt op vrijdag 24 september 2021. Deze nieuwsbrief bevat meer informatie over plannen van Fundamentum voor dit najaar. Kunt u niet zo lang wachten dan kunt u altijd de website bezoeken. Daar staan al meer dan 300 (op twee artikelen na 400) artikelen op. De top-10 van meest gelezen artikelen is hier te vinden. Vergeet u niet de extra informatie hieronder te lezen. Feedback op deze nieuwsbrief of vragen over de website kunnen gesteld worden via het contactformulier. Veel leesplezier en tot ziens!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *