Home » Onderwijs » De Bunker en de evolutietheorie – Bespreking van ‘De Bunker’

De Bunker en de evolutietheorie – Bespreking van ‘De Bunker’

“De ontploffing van de verlossende handgranaat veroorzaakt in het trappenhuis grote verwarring. De Sik is met twee handlangers bezig met de inspectie van de laatste deur die hen nog van de jongen scheidt. Plotseling worden ze bijna omver gegooid door de explosie. De deur staat in één keer bol van de klap en alles siddert. Verwilderd kijken de mannen elkaar aan. “Zijn de jongens gewapend?” vraagt een tengere, donkere man die naar de naam Jack luistert. Met een verbeten gezicht kijkt de Sik naar de deur, die zo ontzet is dat hij met een koevoet waarschijnlijk wel op te krijgen is. “Haal het breekijzer”, bitst hij.”

Leendert van Wezel heeft in 2000 een spannend boek geschreven met als titel ‘De Bunker’.1 Het boek werd uitgegeven door De Banier die toen nog in Utrecht gevestigd was. De Bunker gaat over twee vrienden die op het eiland Goeree-Overflakkee wonen en daar van alles meemaken. Er blijkt namelijk een bende actief en dat is niet ongevaarlijk. Wanneer de jongens op zoek gaan naar een vergeten bunker uit de Tweede Wereldoorlog, vinden ze deze inderdaad maar het hele zaakje stinkt. Ze gaan op onderzoek uit en blijken gelijk te hebben. Er blijkt een bende actief in de duinen en deze gebruiken de bunker als uitvalsbasis en opslag. Ze doen dat in opdracht van de Grote Leider in Irak. Deze Grote Leider wil kernraketten maken om zo Israël van de kaart te vegen. De actieve bende heeft een zware kist met plutonium te pakken gekregen en moet deze via Nederland vervoeren naar Irak. De jongens gooien echter roet in het eten en dat leidt tot een spannend avontuur. Ik zal niet teveel verklappen, daarvoor moet je het boek zelf maar lezen.

Schepping of evolutie

In het boek komt ook kort de discussie over schepping of evolutie naar voren. Op bladzijde 20 wordt de natuur Gods schepping genoemd. Dit komt ook op bladzijde 107 waar God in het gebed ‘de almachtige Schepper’ wordt genoemd. Op bladzijde 36-38 lezen we over John (een van de hoofdpersonen) die een concert bezoekt in een kerk. Hierbij wordt verwezen naar de mens en de schepping. De auteur schrijft:

”John voelt zich klein. Een klein mensje op een klein klapstoeltje in een grote toren die op een immense aardbol staat, die in een oneindig heelal zijn baan trekt. Zijn gedachten komen vanzelf bij God terecht, die dit alles geschapen heeft. Iets wat al zijn voorstellingsvermogen te boven gaat. Toch geeft deze gedachte hem rust. Stel je voor dat je moet denken dat alles toeval is, en dit leven ontstaan is uit evolutie en biologische grillen. Zou dat niet leeg zijn, en beangstigend?”

Goed dat de auteur de jongeren laat nadenken over de zin van het leven en over de schepping. Dit boek is een aanrader om te lezen. Soms worden er wel oudere woorden gebruikt, het is ook 21 jaar geleden dat het boek geschreven werd. Zouden de jongeren nog weten wat een fax is?2 Tegenwoordig gaat vrijwel alles via de e-mail of social media. Het boek is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar.

Dit artikel werd geschreven in 2020.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 2022’. Dit opvoedings- en onderwijsproject is onderdeel van het jaarplan ‘Fundamentum 2022’. Het boek is hier opgenomen in de lijst van gelezen kinder- en jeugdboeken.

Voetnoten

  1. Het boek is alleen nog maar tweedehands te verkrijgen, bijvoorbeeld via Boekwinkeltjes: https://www.boekwinkeltjes.nl/su/?qs=van+Wezel&qt=De+Bunker&qo=&zip=&dist=0&lang=&tl=&img=0&oud=0&t=1&n=1&prijsvan=0.00&prijstot=.
  2. Voor de jongeren die dat niet weten, zie deze pagina op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fax.