Home » Biologie » Bruiloftskleed en Kerst

Bruiloftskleed en Kerst

In Hét Gemeente Nieuws van 2 oktober 2023 schreef ik dat mannetjessmienten na de broedtijd ruien. Dat dan het versleten zomerse prachtkleed met opvallende kleuren vervangen wordt door een onopvallend verenkleed waardoor ze sterk op vrouwtjessmienten lijken.1

Nu is het half december. De mannetjes hebben allemaal hun fel gekleurde veren weer terug. De woerd op de foto heeft een prachtige kleurendiversiteit: kastanjebruine hals en ronde, relatief grote kop; voorhoofd en kruin goudgeel gekroond; borst grijsachtig roze, rest van lichaam grijs met wit en zwart op ‘achtersteven’. Opmerkelijk dat ze voor de winter er al zo bij vliegen! Dat ze nu al hun baltskleed, hun bruiloftskleed dragen!

Doet me denken aan de naderende Kerstdagen. Kerst staat voor de geboorte van Jezus Christus, Die naar de aarde is gekomen om mensen te verlossen van hun zonden. Wie in Hem als Redder gelooft, wacht de hemelse bruiloft van deze Koningszoon!

De predikant Pérégrin de la Grange werd met Guido de Brès, de opsteller van de Nederlandse geloofsbelijdenis, vanwege deze leer, op 31 mei 1567 opgehangen. Pérégrin de la Grange vroeg bij de galg om een borstel en toen men hem verbaasd vroeg waarvoor hij die gebruiken wilde, antwoordde hij op waardige wijze: “Dat is omdat ik ga naar de bruiloft van het Lam”, waarna hij zijn kleren afborstelde en zijn schoenen poetste. Hoe rijk om voordat de strenge winter van moeiten en koude komt, bekleed te zijn met het bruiloftskleed passend bij de hemelse bruiloft. Een heerlijker perspectief is er niet.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit Het GemeenteNieuws. De volledige bronvermelding luidt: Kooij, H. van der, 2023, Bruiloftskleed en Kerst, Het GemeenteNieuws 22 (51): 9.

Voetnoten

  1. Dit artikel is ook op deze website geplaatst: https://oorsprong.info/omkleden/.