“Over de kade klinken voetstappen. Hij kijkt opzij en ziet zijn maat Joshua komen aanhollen. Hijgend komt zijn vriend tot stilstand. ‘Weet je zeker dat je het gaat doen?’ Mordechai knikt. Joshua is een van de weinigen die hij van zijn plannen op de hoogte heeft gebracht. ‘Ja, ik weet het zeker. Zolang er niet in de marine geïnvesteerd wordt, moeten we zelf onze trucs uithalen.’”
Inhoud en waardering
Bert Wiersema is momenteel een productieve kinderboekenschrijver. Het ene na het andere jeugdboek rolt van de pers. Zij het dat het bij de serie ‘Logboek Lammers’ om aangepaste herdrukken gaat. Wiersema is een nieuwe serie gestart onder de titel ‘Spectaculaire acties van de Mossad’. Het eerste deel ging over de ontvoering van Albert Eichmann (1906-1962) in Argentinië. Eichmann, een van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust, werd op 11 mei 1960 ontvoerd door geheime agenten van de Mossad. Dit boek kreeg als titel ‘Operatie Alef’.1 Nu heeft Bert Wiersema ook een tweede deel in de serie geschreven met als titel ‘Operatie Noa’.2 Opnieuw een zeer spannend geschreven boek over een van de huzarenstukjes van de Mossad. De Mossad is de Israëlische geheime dienst. ‘Operatie Noa’ is een spannende beschrijving van een actie van geheim agenten van de Mossad. Bij deze actie zijn vijf kanonneerboten Frankrijk uit gesmokkeld. Deze boten waren besteld door de Israëlische marine. Door het uitbeken van de zesdaagse oorlog in Israël onderwierp de Franse president Charles de Gaulle (1890-1970) de wapenuitlevering aan Israël aan zeer strenge eisen. Na nog meer schermutselingen besloot de volgende Franse premier Georges Pompidou (1911-1974) tot een volledig wapenembargo tegen de Joodse staat. De Joodse Staat en de Mossad lieten het hier niet bij zitten en smokkelde in het diepste geheim de vijf kanonneerboten uit de haven.3 Hoe dat precies ging en wat daaraan vooraf ging beschrijft Wiersema spannend en haarfijn in het boek. Om dat te lezen laat ik echter aan de lezers over. Het boek is geschikt voor tieners vanaf 12 jaar. Van harte aanbevolen!
Operatie Noa
Waarom werd het ‘Operatie Noa’ genoemd? Dat legt Bert Wiersema in verhalende vorm uit op bladzijde 70-71:
Op de achtste dag leunt Bini achterover in zijn stoel. Voor zijn gevoel hebben ze nu de laatste eindjes aan elkaar geknoopt. ‘We moeten nu alleen nog een naam verzinnen voor deze operatie.’ Mordechai kijkt hem aan. ‘Daar heb jij vast al over nagedacht.’ Bini grinnikt en lacht. ‘Inderdaad. Mijn jongste dochter heet Noa. Wat denk je van Operatie Noa? Noach bouwde een ark en werd door iedereen voor gek versleten. Wie bouwt er nu een enorme boot ver van het water? Maar uiteindelijk had hij gelijk. Als we iemand zouden vertellen dat we van plan zijn vijf zwaarbewaakte kanonneerboten uit de haven van Cherbourg te stelen, zullen mensen ons voor gek verklaren en lachend op hun voorhoofd tikken.’ ‘Maar uiteindelijk zullen we toch gelijk krijgen en iedereen bij de neus nemen,’ vult Mordechai aan. ‘Prima naam wat mij betreft. Laten we daar morgen maar mee naar de president en de minister van Defensie stappen.’
Deze bespreking is onderdeel van het project ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 2022’. Dit opvoedings- en onderwijsproject is onderdeel van het jaarplan ‘Fundamentum 2022’. Het boek is hier opgenomen in de lijst van gelezen kinder- en jeugdboeken.
Voetnoten
- Het boek is verkrijgbaar via de uitgever of in de plaatselijke boekhandel: https://www.uitgeverijmes.nl/operatie-alef.
- Het boek is verkrijgbaar via de uitgever of in de plaatselijke boekhandel: https://www.uitgeverijmes.nl/operatie-noa.
- Zie ook historiek.net: https://historiek.net/hoe-de-mossad-vijf-kanonneerboten-frankrijk-uit-smokkelde/108983/.