Home » Geologie » Tien toeristen komen met de schrik vrij in Kirgizië – “Het waren echt gigantische keien en stenen van ijs die veel verder kwamen dan waar wij ooit naartoe hadden kunnen rennen.”

Tien toeristen komen met de schrik vrij in Kirgizië – “Het waren echt gigantische keien en stenen van ijs die veel verder kwamen dan waar wij ooit naartoe hadden kunnen rennen.”

Tien toeristen wandelden in de bergen van Kirgizië.1 Ze schrokken flink toen tijdens de wandeling een lawine van ijs, sneeuw en water naar beneden kwam. Er was een deel van de gletsjer afgebroken. Gelukkig kwamen de toeristen er zonder kleerscheuren vanaf. De Britse Harry Shimmin, een van de toeristen, deelde een video via Instagram.2 Shimmin schreef via Instagram: “Ik wist dat er een plek precies naast mij was waar ik dekking zou kunnen zoeken.” En verder: “Het was als in een sneeuwstorm. Toen het voorbij was, lag er alleen wat lichte sneeuw over me heen. Ik had geen krasje, voelde me alleen duizelig.” Ten slotte: “Het waren echt gigantische keien en stenen van ijs die veel verder kwamen dan waar wij ooit naartoe hadden kunnen rennen. Ook als we meteen hadden gehandeld.3 NOS Jeugdjournaal zond maandag 11 juli 2022 de beelden van Shimmin uit en wezen ook op dat een dergelijk voorval een week eerder ook in Italië plaatsvond.4 Helaas liep dat veel slechter af, 11 bergbeklimmers kwamen om het leven. Het fragment uit het NOS Jeugdjournaal is hieronder te bekijken.

Voetnoten

  1. Kirgizië is een Aziatische binnenstaat met ongeveer 5,9 miljoen inwoners. 75% van de bevolking is Islamitisch, 25% Russisch orthodox. Zie Wikipedia voor meer informatie over het land: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kirgizi%C3%AB.
  2. https://www.instagram.com/harryshimmin/.
  3. De vertaalde citaten zijn overgenomen van de website RTL Nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5320321/harry-kirgizie-lawine-tiensjan-toeristen.
  4. Zie RTL Nieuws voor een filmpje van de Italiaanse lawine én de duiding van een glacioloog: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5319009/gletsjer-lawine-italie-alpen-dolomieten-marmolada-bergbeklimmen.