Home » Genealogie » Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (7) Het rouwbord van Alijt van Eck (?-1649)

Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (7) Het rouwbord van Alijt van Eck (?-1649)

Het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (1753-1831) geeft een schat aan informatie over glazen, graven en wapen- en rouwborden. Veel van deze informatie is door de achterliggende oorlogen verloren gegaan, maar dankzij het wapenboek Van Hangest d’Yvoy kan er een reconstructie worden gemaakt. In deze serie wil het wapenboek doorkruisen op telgen uit het geslacht Van Meerten. Ervan uitgaande dat de copyright verstreken is, heb ik specifieke uitsneden gemaakt.1 Het boek is te bezichtigen via het ledendeel van Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde (KNGGW).2 De zevende bijdrage in deze serie gaat over het rouwbord van Alijt van Eck.

Het rouwbord van Alijt van Eck was te vinden in de Sint Joriskerk te Amersfoort. De tekst op het rouwbord luidt “O 22 april 1649”. In het midden zien we in een gedeeld schild de familiewapens Van Schadijck (of: Van Schaijck) en Van Eck. Alijt was getrouwd met mr. Peter van Schadijck. Aan de linkerkant van dit rouwbord zien we de wapens van: Van Eck, De Beer, Van Meeckeren en Van Meerten. Aan de rechterkant zien we de wapens van: Van Meeckeren, Van Meeckeren, Van Wijhe en Van Bemmel. In het vorige deel hebben we drie rouwborden weergegeven met dezelfde kwartieren.3 Naast dit rouwbord heeft Van Hangest D’Yvoy een rouwbord getekend van de zoon van het genoemde echtpaar: Everhard Schadijck (?-1666). Hij overleed op 1 oktober 1664, maar zijn bord laten we hier rusten.

Uitleg: Alijt was een dochter van Johan van Eck van Panthaleon en Elisabeth van Meeckeren. Vader Johan was de zoon van Henrick van Eck van Panthaleon en Aleijda de Beer. Opa Henrick was een zoon van Johan van Eck van Panthaleon en Aleid van Meeckeren. Dit waren eveneens de ouders van Bertha van Eck van Panthaleon, getrouwd met Dirck van Meerten.4 Dat maakt Dirck en Bertha tot oudoom en oudtante van Alijt. Overgrootvader Johan was een zoon van Bartholomeus van Eck en Otte van Meerten. De vader van Otte (Johan) voerde een ander wapen dan het bekende familiewapen Van Meerten (de klimmende hazewindhond). De vrouwelijke lijn was een stuk ingewikkelder en ik geef deze lijn (zoals gezegd in de vorige bijdrage) voor een betere. Moeder Elisabeth was een dochter van Dirck van Meeckeren en N.N. van Meeckeren. Opa Dirck was een zoon van Dirck van Meeckeren en Elisabeth van Wijhe. Oma N.N. was een dochter van Johan van Meeckeren en Hadewich van Bemmel. In de vorige bijdrage hebben we ook een kwartierstaat gedeeld, om duidelijkheid te scheppen. Zoals gezegd is het linkerdeel juist bevonden, maar kan het rechterdeel (dus het voorgeslacht van Elisabeth van Meeckeren) mogelijk onjuistheden bevatten. Mocht u een betere kwartierstaat kunnen geven, kan dat via ons contactformulier!

Voetnoten

  1. Mocht het anders liggen dan laat ik mij graag hierover informeren.
  2. https://www.knggw.nl/raadplegen/wapenboeken/.
  3. https://oorsprong.info/spitten-in-het-wapenboek-van-maximiliaan-louis-van-hangest-dyvoy-6-de-rouwborden-van-drie-telgen-uit-het-geslacht-van-eck-overleden-in-1658-1662-en-1669/.
  4. Het parenteel van dit echtpaar is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-dirck-van-meerten-1568-en-bertha-van-eck-van-panthaleon-1531/.