Home » Genealogie » Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (21) De grafzerk van Heijmerick van Bemmel (?-?) en Anna van Meerten (?-?)

Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (21) De grafzerk van Heijmerick van Bemmel (?-?) en Anna van Meerten (?-?)

Het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (1753-1831) geeft een schat aan informatie over glazen, graven en wapen- en rouwborden. Veel van deze informatie is door de achterliggende oorlogen verloren gegaan, maar dankzij het wapenboek Van Hangest d’Yvoy kan er een reconstructie worden gemaakt. In deze serie wil het wapenboek doorkruisen op telgen uit het geslacht Van Meerten. Ervan uitgaande dat de copyright verstreken is, heb ik specifieke uitsneden gemaakt.1 Het boek is te bezichtigen via het ledendeel van Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde (KNGGW).2 De eenentwintigste bijdrage in deze serie gaat over de grafzerk van Heijmerick van Bemmel (?-?) en Anna van Meerten (?-?).

Over de grafsteen van Heijmerick van Bemmel en Anna van Meerten hebben we al eens geschreven in De Baron.3 Er staat geen tekst op de steen. Wel zien we de volgende wapens. In het midden het wapens van Van Bemmel en Van Meerten. Aan de linkerkant: Van Bemmel, Van Randwijck, Van Meeckeren en Van Doornik. Aan de rechterkant: Van Meerten, Van Eck, Van Eck en Van Meeckeren.

Uitleg: Heijmerick van Bemmel was een zoon van Johan van Bemmel en Bertha van Meeckeren. Vader Johan was de zoon van Allard van Bemmel en Gijsberta van Randwijck. Oma Gijsberta was een dochter van Gijsbert van Randwijk en Johanna Vonk van Doornick. Anna van Meerten was een dochter van Dirck Van Meerten en Bertha van Eck van Panthaleon.4 Vader Dirck was een zoon van Dirck van Meerten en Christina van Eck van Panthaleon.5 Moeder Bertha was een dochter van Johan van Eck van Panthaleon en Aleid van Meeckeren.

Voetnoten

  1. Mocht het anders liggen dan laat ik mij graag hierover informeren.
  2. https://www.knggw.nl/raadplegen/wapenboeken/.
  3. Dat artikel is hier te vinden: https://oorsprong.info/opheldering-rond-de-grafsteen-zonder-namen-in-de-kerk-van-ingen/.
  4. Het parenteel van dit echtpaar is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-dirck-van-meerten-1568-en-bertha-van-eck-van-panthaleon-1531/.
  5. Het parenteel van dit echtpaar is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-dirck-van-meerten-1530-en-christina-van-eck-van-panthaleon/.