Home » Onderwijs » Spanning en scheppingsgeloof aan de Ganges – Bespreking ‘Spanning aan de Ganges’

Spanning en scheppingsgeloof aan de Ganges – Bespreking ‘Spanning aan de Ganges’

“Layla volgde hen moeiteloos. ‘We zijn er,’ riep ze plotseling. Joachim en Ernesto klommen in de schacht weer eens tukje naar boven. Ze volgden Layla; die klom een ronde, ongeveer één meter hoge opening in die in de wand van de schacht van de bron gaapte. Op dat moment werd de bronschacht van boven geopend en de straal van een zaklamp tastte de wanden af. De jongens hielden de adem in. Het deksel van de put werd er weer opgelegd. Beckett en de andere man legden enkele zware stenen op het houten deksel. ‘Nu zitten wij in de val,’ kreunde Ernesto.”

Bettina Kettschau schreef voor stichting Uit het Woord der Waarheid een prachtige serie over vier vrienden. Oorspronkelijk verschenen de boeken in het Duits, maar ze werden door de bovengenoemde stichting vertaald naar het Nederlands. Stichting Uit het Woord der Waarheid is momenteel erg actief in het uitgeven van creationistische werken. Vanzelfsprekend zijn wij hen daar erg dankbaar voor! Terug naar de serie: We kennen onze vrienden Ilka, Joachim, Jan en Ernesto al vanuit een eerdere bespreking.1 Ze getuigen van een levend geloof in de Heere Jezus Christus en nemen de scheppingsgeschiedenis als uitgangspunt. In het vierde deel (‘Spanning aan de Ganges’) worden de vader van Ernesto uitgenodigd om een zendingspost in India te bezoeken. Zijn vrienden, de broers Jan en Joachim en hun zus Ilka, mogen ook mee. Wanneer ze in India aankomen brengen ze een bezoek aan een steengroeve waar de omstandigheden erbarmelijk zijn. Ze zijn diep onder de indruk. Later trekken ze verder India in en bezoeken een bevriende arts. Daar aangekomen staat hun een spannend avontuur te wachten: de dochter van de arts is ontvoerd, het medicijnentransport is overvallen én er is morfine gestolen. Hoe loopt het af? Daarvoor moet je het boek zelf lezen.

Schepping

De vier vrienden belijden het scheppingsgeloof vaak in het boek. Daarnaast is er aandacht voor de geschiedenis van Kaïn en Abel, waarbij vooral de tekst ‘ben ik mijns broeders hoeder’ aangehaald wordt. Ook wordt er aandacht besteedt aan het hindoeïsme en daar het christelijke geloof tegenover gezet. Mooi dat de auteur dit keer op keer het scheppingsgeloof wil verwerken in haar boeken. Dit spannende boek ook weer warm aanbevolen.

Dit artikel werd geschreven in 2021.

Ook het tweede deel van deze serie met als titel ‘Gevaar op het wad’ bevat verwijzingen naar onze oergeschiedenis. De bespreking daarvan is hier te vinden.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 2022’. Dit opvoedings- en onderwijsproject is onderdeel van het jaarplan ‘Fundamentum 2022’. Het boek is hier opgenomen in de lijst van gelezen kinder- en jeugdboeken.

Voetnoten

  1. https://oorsprong.info/gevaar-op-het-wad-en-de-zorg-voor-gods-schepping-bespreking-gevaar-op-het-wad/.