De vogeltrek is goed waar te nemen aan het aantal Kolganzen dat in ons Rivierengebied verblijft. Het aantal Kolganzen groeit weer dagelijks. Kolganzen eten vooral gras en komend uit Noordwest-Rusland en Siberië kunnen ze bij ons zo neerstrijken in de groene gras- en weilanden. Hen wacht hier echt een gedekte tafel met eiwitrijk gras.
In september zijn er al Kolganzen in Nederland te spotten, zeker in Noord-Nederland. Ik ben een laatkomer: zag de eerste Kolganzen pas op 8 oktober, en wel in de Marspolder bij Lienden. Ze waren nog niet aan mij gewend, want ze vlogen eerder op dan de Grauwe ganzen.
Op de foto ziet u een Grauwe gans en een opvliegende Kolgans. Ik hoef de verschillen niet te verwoorden. Die zijn duidelijk te zien. Vogelbescherming: “De kolgans is een van de algemeenste overwinterende ganzen in Nederland. De typische witte snavelbasis en de dwarse zwarte ‘vegen’ over de buik maken de volwassen kolgans makkelijk herkenbaar.’ Helemaal herkenbaar zijn ze aan hun geluid: ‘hoog, jodelend en kakelend gegak’. Dat heerlijke opgewekte jodelgeluid is gewoon charmant. Er zit muziek in de Kolgans.
Maar zijn ze niet schadelijk voor de boeren? Kolganzen zijn voornamelijk aanwezig van oktober tot en met maart, met de hoogste aantallen midden in de winter. Maximaal vertoeven er bijna 900.000 Kolganzen in ons land. De grootste concentraties houden zich op in graslanden in Friesland en het rivierengebied. In de wintermaanden kunnen ze best gras eten, daar de productie in het voorjaar daar geen schade van ondervindt.
Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit Het GemeenteNieuws. De volledige bronvermelding luidt: Kooij, H. van der, 2024, Oktober: vogeltrekmaand!, Het GemeenteNieuws 23 (44): 7.