Home » Ecologie » Net niet in de nesten!

Net niet in de nesten!

In het vroege voorjaar is een bezoek aan de vogelhut in de Blauwe Kamer aan te bevelen. In januari, en zeker in februari, worden er door Aalscholvers en Blauwe Reigers al nesten gebouwd. Nu was dit voorjaar door het hoge water regelmatig de vogelhut niet te bereiken.

Op 9 februari de vogelhut bezocht. NAP-paal vlonderpad: waterhoogte 6.50m. Op 17 febr. weer, waterhoogte 36 cm hoger: 6.86m NAP! Oei, was de vogelhut wel te bereiken? Boven het vlonderpad stond ongeveer 10 cm. Ik had laarzen aan dus de vlondertocht gewaagd. Maar aan het eind loopt de grond af: zou het gaan? Gelukkig, het water bleek 30cm diep te zijn, net te doen.

Ter vergelijking: 2023 6 jan. 6.28m, 7 feb. 6.39m en 25 feb. 6.26m NAP. Nu in februari enkele tientallen centimeters hoger! “Man, kijk vogels, wat interesseren mij deze getallen!” Toch even luisteren. Aalscholvers, Blauwe Reigers en Lepelaars nestelen heel graag op de eilandjes rijk aan in het water staande struiken van de plas bij de vogelhut. Waarom? Daar kunnen ze ongestoord nestelen! Geen last van roofdieren als Vossen. Maar hoe hoger het water staat hoe minder delen van struiken boven het water uitsteken: minder broedgelegenheid, grotere woningnood!

Edoch zit over de Blauwe Reiger niet in: 25 febr. 2023 minimaal 17 nestplekken en op 9 febr. 2024 ook. Op de foto ziet u twee paar. Gelukkig is het water niet meer gestegen anders zou het hoge water hen in de nesten hebben gewerkt!

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit Het GemeenteNieuws. De volledige bronvermelding luidt: Kooij, H. van der, 2024, Net niet in de nesten, Het GemeenteNieuws 23 (9): 7.