Vanaf 1 januari 2025 mag de abortuspil ook door de huisarts voorgeschreven worden. Een lang gekoesterde wens van de pro-abortus lobby. “Eindelijk” verzucht Peter Leusink op zijn LinkedIn account. Leusink is huisarts en seksuoloog en de kartrekker van de campagne om de abortuspil nog eenvoudiger beschikbaar te maken.
Twee jaar geleden is de wet hiervoor aangenomen. Er moest echter nogal wat water door de Rijn stromen voordat alle organisatorische problemen waren opgelost om het ook mogelijk te maken. Zo mogen in Nederland alleen ziekenhuizen en abortuscentra die een vergunning hebben abortussen uitvoeren. En daar horen de huisartsen dus niet bij. Via een e-learning traject van anderhalf uur leren de huisartsen wat ze moeten weten om in een consult op de huisartsenpost, een ongewenst zwangere vrouw te begeleiden naar een juiste keuze.
Tijdens een uitvoerig gesprek met de vrouw moet duidelijk worden wat haar reden voor de abortus is, of daar een oplossing voor gevonden kan worden, bijvoorbeeld vanuit maatschappelijk werk, waar de arts toch vaker naar doorverwijst. Verder moet de arts helder krijgen dat ze doordrongen is van wat een abortus precies inhoudt, maar ook of ze bekend is met mogelijke lichamelijke en psychische gevolgen voor haarzelf. Al worden de implicaties voor de vrouw door de pro-abortuslobby ontkend. Een dergelijk gesprek vraagt veel meer tijd dan normaal voor een consult wordt ingepland. Zulke gesprekken horen eigenlijk gevoerd te worden door speciale hulpverleners, waar huisartsen niet (in anderhalf uur) voor opgeleid zijn.
Echo
Een abortuspil mag alleen ingezet worden als de zwangerschap niet verder gevorderd is dan negen weken (na de eerste dag van de laatste menstruatie). Daarbij kan niet worden afgegaan op wat de vrouw zich herinnert, die kan er soms weken naast zitten. Ook is belangrijk om te weten of er sprake is van een meerling. Inzetten van de abortuspil bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is gevaarlijk voor de vrouw en is niet toegestaan. Allemaal redenen dat voorafgaand echo-onderzoek naar de grootte en plaats van het groeiende kindje niet kan worden overgeslagen. Wie dat zouden doen of toelaten zijn onverantwoordelijk bezig. De meeste huisartsen beschikken echter niet over zulke echoapparatuur en ook niet over assistentie om die te bedienen. Voor zulke gegevens moet de huisarts dan doorverwijzen naar een verloskundige of gynaecoloog, met mogelijk een wachttijd van meerdere dagen. Dit past niet in de verwachting waarmee de vrouw naar de huisarts komt.
Verantwoording bij complicaties
Als een huisarts een behandeling adviseert of middel verstrekt dan is hij/zij, als medicus, verantwoordelijk voor het hele traject: voorafgaande, tijdens en na de behandeling. Die verantwoording kan worden overdragen aan bijvoorbeeld een specialist, maar ook aan collega huisartsen die voor de huisarts waarnemen op een avond, nacht of tijdens een weekend. Als na het innemen van een abortuspil zich een complicatie voordoet, met bijvoorbeeld meer pijn of bloedverlies dan de patiënt had voorzien, dan kan het zijn dat de vrouw wordt doorverwezen naar een van de waarnemers. Een waarnemer die een andere visie kan hebben op de abortuspil, maar daarvoor wel de verantwoording moet overnemen. Dat is ongewenst.
Nog meer risico’s
De eerste abortuspil hoeft sinds 1 januari niet meer onder toezicht van een arts te worden ingenomen, maar dat mag de vrouw geheel zelf thuis doen. Hiermee is echter elke controle op het uitvoeren van de abortus weg. Wie controleert of de vrouw de pillen op tijd inneemt? En misschien door twijfelen de pillen nog een week of drie, vier laat liggen waarmee de wettelijke termijn van negen weken wordt overschreden? Of dat de vrouw de abortuspillen helemaal niet voor zichzelf had gehaald maar voor iemand anders? Volgens de bijsluiter is immers een echo niet nodig. De arts moet haar op gevoel of de blauwe ogen geloven.
Reacties op Peter Leusink
Op het LinkedIn account van Peter Leusink krijgt hij steun van vele pro-abortuslobbyisten. De organisatie AVAhelpt promoot zijn bijdrage, Rebecca Gomperts, de abortuspillen gigant wordt bedankt voor haar ondersteuning. Eva de Goeij bedankt Leusink voor zijn inzet.
Ook is er een reactie van Gunilla Kleiverda, gynaecoloog voor Women on Waves. Voor Kleiverda gaan de wijzigingen in de abortuswet nog lang niet ver genoeg. Ze spoort Leusink aan om door te gaan en er voor te zorgen dat abortus geheel uit het wetboek van strafrecht wordt gehaald. Die strijd is bekend en wordt al een tijdje gevoerd. Echter ze wil ook de negen weken termijn voor de abortuspil schrappen, dat is echt een nieuwe stap. In de Verenigde Staten wordt de abortuspil al tot dertien weken voorgeschreven. Kleiverda wil ook het bespreken van de alternatieven geschrapt hebben. Dus niet meer praten over de mogelijkheid van het zelf uitdragen of de optie van adoptie of pleegzorg, nee dat vindt ze totaal overbodig. En als laatste spoort ze Leusink aan om te zorgen dat abortus gewone medische zorg wordt. Niet meer gefinancierd vanuit een subsidiepot van rond de twintig miljoen euro per jaar, maar gewoon via de basiszorgverzekering.
Als het aan de pro-abortuslobbyisten ligt, mag niets een abortus in de weg staan, zo blijkt. Gelukkig zijn de huisartsen niet verplicht om aan het voorschrijven van de abortuspil mee te werken. Althans nog niet. Je zal de vraag maar krijgen in de spreekkamer en moeten vertellen dat je hier niet aan mee wilt werken. Juist voor die huisartsen heeft de vereniging Kies Leven een informatiefolder voor in de wachtkamer ontwikkeld waarmee huisartsen alle vrouwen in hun praktijk, dus ook zij die niet ongewenst zwanger zijn, kunnen informeren. Naar alle huisartsposten in Nederland zijn een aantal voorbeeld folders toegestuurd. In de folder worden de praktische bezwaren uitgelegd en de vrouw verteld over het waarom van de keuze van de huisartsen om de abortuspil niet voor te schrijven. De folders kunnen gratis bij Kies Leven worden aangevraagd. Het is onze wens en gebed dat we de informatiefolders niet aangesleept krijgen.
Noot van de redactie: De huisartseninformatiefolder voor in de wachtkamer, die vereniging ‘Kies Leven’ heeft ontwikkeld, is hier (gratis) verkrijgbaar. Op deze website hebben we al vaker artikelen gepubliceerd over deze wetswijziging. Hier is een lezenswaardig artikel te lezen afkomstig van twee huisartsen.
Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website CVandaag. Het originele artikel is hier te vinden.