Home » Genealogie » Het rouwbord van Aleid van Brakell (±1566-1619) in ‘Inscriptiones’ van Buchellius

Het rouwbord van Aleid van Brakell (±1566-1619) in ‘Inscriptiones’ van Buchellius

Onlangs werd op deze website het rouwbord van Aleid van Brakell (±1566-1619) gepubliceerd.1 Hetzelfde rouwbord is ook te vinden in het boek Inscriptiones monumentaque in templis et monasteriis Belgicis inventa van Arnoldus Buchellius (de latinisering van Aernout van Buchel) (1565-1641). Met dank aan Het Utrechts Archief voor de publicatie van dit waardevolle werk. Hieronder volgt een beschrijving.2

Het rouwbord van Aleid van Brakell (±1566-1619) is te vinden in de St. Joriskerk te Amersfoort. We zien op het rouwbord, in navolging van Buchellius, de volgende tekst: “DIE EDELE IOFF. VAN BRAKEL VAN KERNESTEI SAL: HUYSFROU VANDE E. HERICK ZAEL LEYT HIER BEGRAVEN ENDE IS INDEN HEER GERUST DEN 30 APRIL 1619. Ao AETATIS SVAE 53.” We zien een gedeeld wapen van Sael uten Eng en Van Brakell. Aan de linkerkant: Van Brakell, tho Boecop, Leefdael en Van Deelen. Aan de rechterkant: Van Meerten, Van Eck, Van Eck en Van Meeckeren.

Uitleg: Aleida was een dochter van Johan van Brakell en Johanna van Meerten.3 Johan was een zoon van Cornelis van Brakell en Margriet toe Boecop. Johanna was een dochter van Dirck van Meerten en Bertha van Eck van Panthaleon.4 Zo is de linkerkant van het rouwbord verklaard. De rechterkant van dit rouwbord verwijst naar de overgrootouders. Opa Cornelis van Brakell was een zoon van Johan van Brakell en Catharina van Leefdael. Oma Margriet toe Boecop was een dochter van Udo toe Boecop en Geertruid van Deelen. Opa Dirck van Meerten was een zoon van Dirck van Meerten en Christina van Eck van Panthaleon. Oma Bertha van Eck van Panthaleon was een dochter van Johan van Eck van Panthaleon en Aleida van Meeckeren. De lijnen worden goed zichtbaar gemaakt in de kwartierstaat van Dirk van Brakell op deze website (zie voetnoot).5

Voetnoten

  1. https://oorsprong.info/spitten-in-het-wapenboek-van-maximiliaan-louis-van-hangest-dyvoy-1-het-rouwbord-van-aleida-van-brakell-1566-1619/.
  2. Het boek van Buchelius is in het geheel hier te lezen: https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miview=inv2&milang=nl&micode=Hss_Van_Buchel_Monumenta&minr=38782865, onderstaande afbeelding is scan nummer 3.
  3. Het parenteel van haar ouders is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-johanna-van-meerten-1600-en-johan-van-brakell-1580/.
  4. Het parenteel van haar grootouders is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-dirck-van-meerten-1568-en-bertha-van-eck-van-panthaleon-1531/.
  5. Al staat in deze kwartierstaat een fout, omdat Dirck geen zoon was van een Foyert maar van een Van Eck: https://oorsprong.info/beschrijving-van-de-van-meertens-in-de-ridderschap-van-het-kwartier-van-nijmegen/.