In Nederland ontbreekt veelal educatief filmmateriaal over dinosauriërs vanuit het creationistische uitgangspunt. Engelstalige filmpjes zijn voor de onder- en middenbouw van de basisschool niet geschikt, omdat ze de taal niet machtig zijn of de Nederlandse ondertitels nog niet (snel genoeg) kunnen lezen. Dat is een gemis voor bijbelgetrouwe basisschooldocenten en hun leerlingen. Ze moeten daarom het filmmateriaal onder andere halen van naturalistische websites zoals Schooltv. Deze educatieve internet-tv heeft een mooie introductie op het dinosaurusthema op de website staan. Met dank aan Schooltv delen we het filmpje hieronder.
De video heeft als titel ‘Dinosaurus op de vlucht’ en duurt bijna vijf minuten. Het gaat over een jonge Tyrannosaurus rex die op zoek is naar voedsel. Timo, zo heet de jonge T. rex, is geen vegetariër en komt een nest met eieren tegen. Wanneer Timo een ei probeert te stelen blijkt deze van een Deinonychus1, een andere vleesetende dinosaurus. Deze laat zich haar eieren niet zomaar afpakken en zet de achtervolging in. Het ei blijft liggen en Timo moet rennen voor zijn leven. Zeker als er nog drie vleeseters achter hem aankomen. Gelukkig hoort vader T. rex het hulpgeroep van zijn zoon en schiet hem te hulp.
Het is wel een naturalistische video en daarom verdient deze vanuit het scheppingsparadigma een kleine correctie. De film begint met: “Miljoenen jaren geleden leefden er dinosaurussen op aarde”. Dit moet vanuit het scheppingsparadigma bezien ‘duizenden jaren geleden’ zijn. Verder bevat het filmpje geen naturalistische informatie. Deinonychus hebben geen veren aan de poten, slechts wat pluimen op de kop.2 Het filmpje van Schooltv is geschikt voor kinderen van 5 tot en met 8 jaar.
Deze bespreking is onderdeel van het project ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 2021’. In de komende maanden zal dit project verder uitgekristalliseerd worden. Een dergelijk opvoedings- en onderwijsproject zal ook onderdeel zijn van het meerjarenplan ‘Fundamentum 2022-2023’, met uiteraard ieder jaar een ander jaartal.
Voetnoten
- Of een ander soort uit de groep Maniraptora. Het is in ieder geval een Dromaeosaurus met een grote uitstekende klauw aan zijn tweede teen.
- In tegenstelling tot hoe Deinonychus vaak wordt afgebeeld is er (nog) geen direct fossiel bewijsmateriaal aanwezig dat Deinonychus ook daadwerkelijk veren heeft gehad. Gevederde dinosauriërs zijn overigens geen (groot) probleem voor creationisten. Zie dit wetenschappelijke artikel van paleontoloog dr. Matt McLain et al. (https://digitalcommons.cedarville.edu/icc_proceedings/vol8/iss1/31/) of de populair-wetenschappelijke versie van dezelfde hoofdauteur (https://biblicalcreationtrust.org/pdf/e-origins_vol2_issue1_pp2-8_feathered_dinosaurs-v5.pdf). Wil je liever luisteren of kijken? Zie dan deze korte lezing van dr. Matt McLain: https://www.youtube.com/watch?v=K_SYOq5O5nQ. We moeten wel voorzichtig zijn om zonder bewijsmateriaal veren te plakken op elke Theropode: https://oorsprong.info/carnotaurus-had-schubben-geen-veren-nieuw-onderzoek-naar-de-huid-van-deze-theropode/.