Home » Nieuwsbrief » De zomerperiode biedt (vaak) rust en ruimte om stil te staan bij Gods schepping – Geschrokken van de knieval voor de evolutieleer – Nieuwsbrief d.d. 29 juni 2024

De zomerperiode biedt (vaak) rust en ruimte om stil te staan bij Gods schepping – Geschrokken van de knieval voor de evolutieleer – Nieuwsbrief d.d. 29 juni 2024

Deze maand is de zomer weer begonnen. In een zomerperiode is er vaak meer rust en ruimte om stil te staan bij Gods schepping. Of u nu ver weg bent of dat u thuis blijft. Helaas gaat het niet zo goed met het insectenbestand, maar gelukkig zijn deze kleine diertjes nog steeds te bewonderen. Een waardevolle app en handige gids om te kijken wat er gezien wordt is ObsIdentify. Hoe is onze houding tot deze (in onze ogen) minste schepselen? Daar schreef dr. ir. Erik van Engelen onlangs nog over.

‘De werken van Zijn handen’

De discussie rond het boek van wetenschapsjournalist ir. Bart van den Dikkenberg is in volle gang. In de vorige nieuwsbrief hebben we daar al over geschreven. De briefwisseling tussen hem en bioloog/wetenschapsjournalist dr. René Fransen is inmiddels afgerond. Op onze website is een overzicht van deze briefwisseling geplaatst. In zijn laatste bijdrage gaf Van den Dikkenberg aan dat hij een fundamenteel verschil van benadering ziet in de schepping/evolutie-discussie.

Deïsme

Onlangs verscheen er in het Reformatorisch Dagblad een bijdrage over het gebruik van wetenschap. De auteur, ir. Ries van Maldegem, pleitte daar voor acceptatie van het methodologisch naturalisme. Dr. ir. Erik van Engelen reageerde daar met een uitgebreid opiniestuk op. Hij geeft aan dat de argumentatie van ir. Van Maldegem principieel zal leiden tot deïsme. Het artikel van dr. Van Engelen is hier te lezen. Jan van Meerten schreef in reactie op hetzelfde stuk een kort briefje. Deze is hier te lezen.

EVOLF

In de vorige nieuwsbriefheeft u kunnen lezen dat het team van prof. dr. Cees Dekker 40 miljoen euro heeft gekregen om een synthetische cel na te bouwen die kan evolueren. Wij hebben toen aangegeven dat het onderzoek van Dekker zal leiden tot grotere verwondering over de complexiteit van de levende cel én meer argumenten zal bieden voor de Intelligent Design. Als het team van prof. Dekker erin zal slagen om synthetisch leven te maken, en daarover zijn wij sceptisch, dan hebben deze geleerden alleen maar meer aangetoond dat er intelligentie nodig is om leven te maken, voordat dát leven überhaupt kan evolueren. Het sluit aan bij de basisgedachte van scheppingsgelovige dat de Heere het leven in basisgroepen geschapen heeft én dat dit geschapen leven na de zondeval zich kon aanpassen aan de omgeving (evolueren). Dr. Jan-Hermen Dannenberg schreef ook sceptisch te zijn. Hij meent in zijn artikel dat het team van prof. Dekker de complexiteit van de levende cel onderschat. Tijdens zijn interview bij Op1 verwees prof. Dekker naar het Urey-Miller-experiment. Volgens dr. ir. Wim de Jong zijn deze experimenten van Miller ‘volksverlakkerij’. De Jong schreef daar hier al eerder over. Sommigen menen dat deze gebruikte term niet gepast is (daarover hopelijk later meer). Onlangs hebben we op onze website een alfabetisch overzicht geplaatst van de berichtgeving over dit project.

Dr. C.J. Meeuse gepromoveerd

Predikant en theoloog dr. C.J. (Kees) Meeuse is gisteren gepromoveerd aan de Theologische Universiteit Apeldoorn op een proefschrift over Koelmans kritiek op het cartesianisme. Bijzonder is dat de geleerde zijn proefschrift in het heden weet te trekken. Meeuse laat weten dat we veel van Koelmans strijd kunnen leren in het heden. Sommige gereformeerde theologen maken, volgens Meeuse in een interview, een knieval voor de evolutieleer. Meeuse geeft aan daarvan geschrokken te zijn. De interviews zijn hier samengevat. De verdediging van het proefschrift en de gehele promotieplechtigheid is hier terug te kijken.

Catastrofisme

Tegenwoordig is het catastrofisme weer helemaal terug binnen de naturalistische geologie. Gisteren werd er nog een paper gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Science, waaruit dat duidelijk blijkt. Het ging over trilobieten die begraven werden door een pyroclastische stroom (een hete vulkanische modderstroom). Hier is daar meer informatie over te vinden. In lijn van dit catastrofisme organiseert Wort und Wissen een studieconferentie over het bekken van Parijs. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de geologie, maar ook paleontologie en biologie komen aan de orde. Immers, hoe heeft het leven zich aangepast onder deze catastrofale omstandigheden? Hier is meer informatie te vinden over deze studieconferentie. 

Website 

De website ‘Oorsprong‘ werd deze maand opnieuw meer bezocht dan de vorige maand. Elke dag verschijnen er artikelen over het vraagstuk geloof en wetenschap. Afgelopen maand zijn er, samen met genealogische artikelen, meer dan 125 artikelen verschenen op onze website. Welke artikelen worden veel gelezen of zijn nieuw? Hieronder een greep van vijf artikelen. Veel zegen bij het (her)lezen of het (opnieuw) kijken hiervan.

(1) ‘Topoisomerases: Catalysis and Regulation’ – Dr. Joe Deweese sprak opnieuw voor de livestream van Logos Research Associates (lezing door dr. Joe Deweese).
(2) ‘Bijbel en homoseksualiteit’ – Dr. Maarten Klaassen hield op 25 mei 2024 referaat voor ‘Kerngroep Bezinning GKV’ (geschreven door dr. Maarten Klaassen).
(3) PERSBERICHT: Dr. Bert-Jan Heusinkveld nieuwe directeur van de NPV (geschreven door de Nederlandse Patiëntenvereniging).
(4) Was het karkas, gevonden aan de kust van Nieuw Zeeland, van een hedendaagse Plesiosaurus? (geschreven door Paul Garner (MSc.)).
(5) Christelijk getuigenis broodnodig in Europarlement (geschreven door ir. Bert Jan Ruissen).

De volgende nieuwsbrief verschijnt, als de Heere leven en gezondheid geeft, op 24 juli 2024 D.V. (Iemand laten) Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan hier.