Home » Kosmologie » Een moeilijke tijd voor Lynn – Bespreking van ‘Chaos’

Een moeilijke tijd voor Lynn – Bespreking van ‘Chaos’

“Eenmaal op de fiets kwam de onvermijdelijke vraag van Nikki. ‘Wat is er aan de hand, Lynn?’ Lynn aarzelde even, maar besloot toen om alles aan Nikki te vertellen. Alles over Thijmen, Thirza en Siman in ieder geval. ‘En nu zijn ze verloofd en hij vraagt zich af of het wel een goed idee is. Snap jij dat?’ Nikki was even stil. ‘Eigenlijk niet’, zei ze toen. ‘Ik bedoel, dat je voor elkaar gaat tot het einde, dat is toch liefde?’ ‘Dat vind ik dus ook’, zei Lynn. ‘Maar kennelijk denkt Simon er anders over.’ Ze zuchtte nog eens diep.”

Inhoud

Mirjam Schippers, werkzaam bij de jongerenorganisatie LCJ, schreef in 2018 het tienerboek ‘Chaos’. Het boek verscheen bij uitgeverij De Banier. De hoofdpersoon van het boek is Lynn Leeflang. Lynn is een HAVO-5 leerling en bereidt zich in het boek voor op haar examen. Dat is niet gemakkelijk. Zeker niet als een oude vakantieliefde, met wie ze een tijdje geen contact heeft gehad, weer contact met haar zoekt. Het gaat om Simon. Simon laat echter het achterste van zijn tong niet zien en dat vindt Lynn lastig. Als ze merkt dat ze, tot overmaat van ramp, ook nog gevoelens heeft voor een goede vriend, Maurits, dan wordt het helemaal lastig. Uiteindelijk breekt Simon met de verkering, omdat hij niet meer van Lynn houdt. Dit zorgt voor nog meer onzekerheid en een complete chaos in het hoofd. Schippers weet deze onzekerheden en chaos goed te beschrijven. Dit zorgt ervoor dat je het boek in één adem uitleest. Het boek is daarmee de moeite van het lezen waard!

ALS, Stephen Hawking en C.S. Lewis

Het boek kent geen directe verwijzingen naar onze vroegste geschiedenis. De zwager van Simon heeft de diagnose ALS gekregen. In het boek wordt daarom verwezen naar de onlangs overleden Stephen Hawking1. Bij Lynn roept Hawking een herinnering op naar een discussie over zwarte gaten. Schippers schrijft op bladzijde 37 en 38:

Het bleef even stil. ‘Dat is heel lastig te zeggen’, zei Simon toen. ‘Hij is zelf best wel optimistisch en zegt dat hij misschien wel langer blijft leven dan die vijf jaar. Het schijnt ook dat mannen een hogere levensverwachting hebben nadat ze gediagnosticeerd zijn met ALS. Een bekend voorbeeld is de Britse natuurkundige, Stephen Hawking.’ Lynn knikte. Daar had ze weleens van gehoord, maar dat was omdat Maurits en Thomas een discussie hadden gevoerd over de theorie van zwarte gaten.

Een creationistische duiding van de theorieën van Hawking of van zwarte gaten had hier niet gepast, omdat dit niet het hoofdonderwerp van het gesprek was. Naast Hawking en zwarte gaten wordt er door Schippers ook nog verwezen naar C.S. Lewis. Wanneer Lynn haar verjaardag viert dan krijgt ze van vrienden een boek van C.S. Lewis. Schippers schrijft op bladzijde 84:

’Hé wat tof! Dit wilde ik heel graag hebben!’ Het was een boek van C.S. Lewis, over lijden en het nut ervan. ‘Heel erg bedankt!’

Het gaat hier om het boek ‘The Problem of Pain’, al diverse malen in het Nederlands vertaald onder de titel ‘Het probleem van het lijden’. Een boek dat beslist de moeite van het lezen waard is.2 Vergeet ook het boek ‘Chaos‘ niet te lezen.

Dit boek wordt binnenkort in onze webshop te koop aangeboden.

Schippers schreef nog meer boeken die raakvlakken hebben met ons thema. Bijvoorbeeld het boek ‘Vrije val’ over sexting. Een bespreking daarvan is hier te vinden.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 2021’. In de komende maanden zal dit project verder uitgekristalliseerd worden. Een dergelijk opvoedings- en onderwijsproject zal ook onderdeel zijn van het meerjarenplan ‘Fundamentum 2022-2023’, met uiteraard ieder jaar een ander jaartal. Het boek is hier opgenomen in de lijst van gelezen kinder- en jeugdboeken.

Voetnoten

  1. Zie voor Stephen Hawking: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking.
  2. Zie bijvoorbeeld bol.com: https://www.bol.com/nl/nl/f/het-probleem-van-het-lijden/33725853/.