Home » Jurisprudentie » Afwijzers weer terug bij af – Wetsvoorstel wijziging transgenderwet toch niet van tafel

Afwijzers weer terug bij af – Wetsvoorstel wijziging transgenderwet toch niet van tafel

Over het wetsvoorstel wijziging van de transgenderwet is al veel te doen geweest.1 Er werd hierover flink gedebatteerd in de Tweede Kamer.2 Onder Nederlanders lijkt er eveneens weinig draagvlak te zijn voor deze wet.3 Bij het aantreden van de nieuwe Kamer, na de verkiezingen, diende mr. drs. Nicolien van Vroonhoven (NSC) en mr. Diederik van Dijk (SGP) een motie in om dit wetswijzigingsvoorstel in te trekken.4 Minister Weerwind (van demissionair kabinet Rutte IV) weigerde de motie uit te voeren en liet het aan het volgende kabinet.5 Ook Kabinet-Schoof wil het wijzigingsvoorstel niet laten vallen en opnieuw ter discussie voorleggen aan de Kamer.

Verzoek

Dat bleek tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 2024. Tijdens de voordracht van mr. drs. Nicolien van Vroonhoven interrumpeerde ir. Chris Stoffer (SGP) met de vraag hoe het zit met het wetswijzigingsvoorstel. Hij had het gemist op de ‘valbijllijst’ van het regeerakkoord, een lijst met in te trekken wetsvoorstellen. Stoffer verwees in zijn interruptie naar de aangenomen motie, hierboven genoemd. De wet zou toch ingetrokken worden? ‘Want de Kamer heeft daar in meerderheid om gevraagd’, aldus Stoffer. ‘Denkt u ook dat dit een foutje is, of… hoe duidt u dat?’ In antwoord geeft Van Vroonhoven aan dat zij ook gehoopt had dat dit voorstel op de lijst zou staan. ‘Ik zit nog even te beraden wat ik hiermee aan moet, want inderdaad ook hij had op die lijst gemoeten, dat was ook de meest recht-toe-recht-aan manier geweest.’ Van Vroonhoven stelt voor om met z’n tweeën te kijken hoe ze hiermee verder gaan. Stoffer vindt dat juist, maar geeft aan dat ze bij dezen ook de vraag bij het Kabinet zouden moeten neerleggen. Dan is het mogelijk om de volgende dag daar antwoord op te krijgen. Van Vroonhoven gaat hiermee akkoord.

Antwoord

Dat antwoord kwam inderdaad de volgende dag (19 september 2024). Minister-president drs. Dick Schoof gaf antwoord op de vraag waarom het wetswijzigingsvoorstel op de Transgenderwet niet op de ‘valbijllijst’ stond. Dat komt doordat dit voorstel niet in het Hoofdlijnenakkoord stond. Dat wil, volgens Schoof, zeggen dat deze open is voor politiek debat en daarom niet door middel van de ‘valbijllijst’ van de agenda is afgevoerd. In reactie geeft mevrouw Van Vroonhoven aan dat dit haar teleurstelt. Het gaat namelijk om een aangenomen motie. “Wij gingen er eigenlijk onherroepelijk vanuit dat dit nieuwe Kabinet bij zijn aantreden al die wetten gaat intrekken die ingetrokken zouden moeten worden. En wij hadden eigenlijk niet meer en niet minder verwacht dan dat deze wet daar ook op zou staan.” Moet Van Vroonhoven daar nu opnieuw een motie voor indienen? Schoof geeft aan dat het aan de Kamer is om daar politiek debat over te voeren. Het Kabinet heeft gemeend om dit wijzigingsvoorstel niet op de ‘valbijllijst’ (‘vreselijk woord’) te plaatsen. “Omdat het niet wetgeving betreft die achterhaald is, of wetgeving waarover in het hoofdlijnenakkoord een duidelijke keuze is uitgesproken.” Van Vroonhoven vraagt zich af of het Kabinet een aangenomen motie moet uitvoeren. De politica neemt deze constructie terug in beraad, al is het een vreemde gang van zaken. Ze benadrukt nogmaals dat deze motie voor haar een belangrijke motie is. Zo is de cirkel weer rond en zijn de afwijzers van dit wetswijzigingsvoorstel weer terug bij af.

Voetnoten

  1. Een overzichtelijk en doorwrocht stuk is dat van dr. Bart Jan Spruyt hierover: https://oorsprong.info/wat-iedere-christen-zou-moeten-weten-over-de-nieuwe-transgenderwet/.
  2. https://oorsprong.info/debat-in-de-tweede-kamer-over-transgenderwet-in-verband-met-het-veranderen-van-de-voorwaarden-voor-wijziging-van-vermelding-van-geslacht-in-de-akte-van-geboorte/.
  3. https://oorsprong.info/nederlander-nog-kritischer-over-nieuwe-transgenderwet/. Dit artikel biedt ook gelijk een overzicht van de discussie.
  4. https://oorsprong.info/moties-zetten-het-voorstel-tot-wijziging-van-de-transgenderwet-weer-op-de-kaart-afgelopen-donderdag-pittig-tweeminutendebat-personen-en-familierecht/.
  5. https://oorsprong.info/motie-met-verzoek-tot-intrekken-omstreden-wijzigingsvoorstel-transgenderwet-aangenomen-minister-weerwind-weigert-de-motie-uit-te-voeren/.