Home » Gastbijdrage » Wie is de vijand? – Reactie op column prof. dr. Ad de Bruijne in het Nederlands Dagblad

Wie is de vijand? – Reactie op column prof. dr. Ad de Bruijne in het Nederlands Dagblad

“Poetin-vriend”; “aan deze gladjanus kleeft inmiddels Oekraïens bloed”; hij en zijn achterban zijn “in de greep van de duivel”. Zeer zware woorden waarmee columnist Ad de Bruijne in het Nederlands Dagblad van 9 april 2022 minister-president Orbán letterlijk demoniseert en westerse protestanten oproept om Hongaarse protestanten aan te pakken. Het misnoegen over de indrukwekkende verkiezingsoverwinning van Orbán is duidelijk. Denkt De Bruijne als zelfbenoemde “profeet” en “messias” Hongarije de les te moeten lezen, met meer dan 1000 jaar overlevingservaring? Allereerst, Orbán heeft het geweld in de Oekraïne veroordeeld. Er worden momenteel 440.000 vluchtelingen uit de Oekraïne in Hongarije opgevangen. En ja, er is terughoudendheid. Immers, de Europese Unie (EU) is geestelijk gezien gevaarlijker dan Rusland. Het is de EU die haar liberale anti-christelijke politiek wil opleggen. De verkiezingsinkt was nog niet droog of haar strafmaatregelen volgden al. Zij bemoeit zich zelfs met de opvoeding van (christelijke) Hongaarse kinderen. Waarom blijven westerse christenen hierover stil? Dit alles, terwijl het door De Bruijne zo verfoeide nationale gevoel van de Hongaren mede gebaseerd is op de eeuwenlange verdediging van het christendom in Europa. Waarom zou Hongarije de EU-politiek rücksichtsloos volgen? De Bruijne doet er verstandig aan eerst in deze spiegel te kijken voordat hij grote woorden gebruikt.

Dit artikel werd als opiniestuk aangeboden aan het Nederlands Dagblad, maar na toelichting van de opinieredactie van de krant niet gepubliceerd.

Lorens Knap schreef al eerder gastbijdragen over Hongarije voor deze website. In deze gastbijdragen stelde hij dat Hongarije door de Europese Unie kwalijk wordt behandeld (hier) en dat Hongarije pal staat voor de bescherming van kinderen (zie hier en hier).