Home » Paleontologie » Vlaamse ondernemer, politicus en miljardair Fernand Huts geeft miljoenen uit aan een Tyrannosaurus rex

Vlaamse ondernemer, politicus en miljardair Fernand Huts geeft miljoenen uit aan een Tyrannosaurus rex

Deze week heeft de Vlaamse ondernemer, politicus en miljardair Fernand Huts een skelet van een Tyrannosaurus rex gekocht voor maar liefst 5,6 miljoen euro. Hij kocht het skelet voor zijn kunststichting The Phoebus Foundation. Het skelet zal over vijf jaar worden vertoond in de vernieuwde Boerentoren te Antwerpen.

Een artist’s impression van de Tyrannosaurus en Brachiosaurus. Bron: Pixabay.

Tyrannosaurus rex Trinity

Het is de eerste keer dat er een skelet van een Tyrannosaurus in Europa werd geveild. Ferdinand Hunts de man achter de The Poebus Foundation was afgereisd naar het Zwitserse Zürich.1 In het veilinghuis kocht de stichting het inmiddels beroemde skelet voor 5,6 miljoen euro. Het skelet is niet op deze wijze, als één geheel, uit de grond gehaald, maar bevat de botten van drie verschillende individuen. Deze werden tussen 2008 en 2013 opgegraven in de Amerikaanse staten Montana en Wyoming. De helft van de botten zijn origineel, de rest zijn replica’s. Het skelet is 3,9 meter hoog en 11,6 meter lang. Het bestaat uit 293 botstukken. De beenderen zijn gevonden in de Hell Creek Formation en de Lance Formation en opgegraven door de Zwitserse amateurpaleontoloog Hans-Jakob Siber. Volgens naturalistische wetenschappers is deze Tyrannosaurus meer dan 65 miljoen jaar oud. Creationistische wetenschappers denken daar anders over. Het merendeel van deze wetenschappers geeft aan dat deze Tyrannosaurus omgekomen is tijdens de zondvloed2, een aantal duizenden jaren geleden.3 Naar de vraag tot welk basistype de Tyrannosaurus behoorde, wordt nog nader onderzoek gedaan. In Answers Research Journal, het onderzoekstijdschrift van de grootste Amerikaanse creationistische organisatie Answers in Genesis, verscheen daar onlangs nog een in-depth artikel over.4 Hoewel deze Vlaamse Tyrannosaurus hoogstwaarschijnlijk niet door creationistische paleontologen is opgegraven, zijn ook creationisten actief in de Lance Formation van Wyoming. Denk bijvoorbeeld aan het werk voor The Dinosaur Research Project.5 Onlangs plaatsten we op deze website nog een creationistische verklaring voor het ontstaan van deze aardlagen door de paleontoloog dr. Kurt P. Wise.6 De geveilde Tyrannosaurus heeft de naam Trinity gekregen. De naam klinkt een orthodoxe christen wat blasfemisch in de oren, maar het verwijst vooral naar de drie-eenheid van het beest (ofwel: de samenstelling uit drie verschillende dieren). Zelf zou ik overigens een andere naam hebben gekozen. Eerder kreeg het skelet de codenaam TRX-293, naar het aantal botten en de soortnaam Tyrannosaurus ReX (TRX). Maar zo’n codenaam verkoopt natuurlijk niet en de naam TRiX was al vergeven.

Tentoonstelling

Boerentoren (recenter ook wel de KBC-toren genoemd) te Antwerpen. Bron: Wikipedia.

Trinity is de allereerste authentieke Tyrannosaurus die naar België komt.7 Het skelet zal een van de blikvangers worden van de vernieuwde Boerentoren in Antwerpen, de eerste wolkenkrabber van België.8 The Phoebus Foundation wil deze toren de status van weleer teruggeven. Het was bijvoorbeeld een tijdje een van de hoogste wolkenkrabbers van Europa. De stichting wil van de wolkenkrabber één cultuurcentrum maken met wisselende tentoonstellingen. Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat dit zover is. Kunsthistorica Katharina van Cauteren, leider van The Phoebus Foundation, gaf aan dat er onderzocht wordt of de Tyrannosaurus in tussentijd uitgeleend kan worden aan diverse musea zodat het publiek al eerder dit gigantische roofdier kan bewonderen. Ook zal de Tyrannosaurus beschikbaar blijven voor onderzoek. Dit laatste was de kritiek van diverse wetenschappers in aanloop naar de veiling. Miljardair Huts is naar eigen zeggen dolgelukkig: “Ik ben dolgelukkig dat we die aankoop hebben kunnen doen, want dit is heel uitzonderlijk in de hele wereld. Er zijn er nog maar drie die ooit verkocht zijn geweest; dit was de derde en wij hebben van die gelegenheid gebruikgemaakt.” En: “Wij zijn mensen die out of the box denken, wij zagen hier een geweldige opportuniteit om dit naar Antwerpen te halen.” Huts noemt het een kinderdroom of -wens die uitkomt. Hij ziet de Tyrannosaurus als enorme publiekstrekker voor zijn vernieuwde Boerentoren. Omdat het mogelijk nog wel vijf jaar zal duren voordat de toren klaar is, moet het publiek daarop nog even wachten.

Verbeelding

Huts gaf aan dat dinosaurussen iedereen fascineren. Een skelet van een Tyrannosaurus spreekt tot de verbeelding. Dit icoon onder de dino’s is vooral geliefd bij kinderen. Toch kwamen ook veel volwassenen op het skelet af. Voorafgaande aan de veiling werd het skelet getoond tijdens een drie weken durende expositie. Daar kwamen maar liefst meer dan 35.000 mensen naar toe. Het is niet de eerste Tyrannosaurus die geveild wordt, in 2020 bracht de Tyrannosaurus Stan meer dan 31 miljoen dollar (omgerekend 27 miljoen euro) op.9 Gelukkig hoefde Fernand Huts dát er niet voor te betalen.10

Voetnoten

  1. The Phoebus Foundation is een kunststichting in België, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Phoebus_Foundation.
  2. Hoewel er ook creationisten zijn die daar anders over denken, zoals drs. Hans Hoogerduijn. Zie, voor zijn zgn. Rekolonisatiemodel, deze lezing: https://oorsprong.info/congres-over-bijbel-wetenschap-2022-4-drs-hans-hoogerduijn-rekolonisatie-en-de-aardgeschiedenis-hoe-de-zondvloed-en-de-roerige-periode-erna-geschiedenis/.
  3. Voor de mainstream-creationistische duiding van dinosauriërs zie de lezing van geoloog Paul Garner (MSc.), die overigens is afgestudeerd op de taxonomie van dinosauriërs: https://oorsprong.info/congres-over-bijbel-wetenschap-2021-10-paul-garner-msc-dinosaurs-new-insights-from-creationist-research/.
  4. https://answersresearchjournal.org/first-dinosaur-holobaramin/.
  5. Voor meer informatie zie: https://oorsprong.info/the-dinosaur-research-project-prof-dr-arthur-chadwick-sprak-op-28-augustus-2017-in-apeldoorn/ en https://oorsprong.info/feedback-vragen-2022-is-the-dinosaur-research-project-van-arthur-chadwick-niet-peer-reviewed-en-daarom-van-weinig-waarde/.
  6. Deze lezing is hier te vinden en werd gehouden voor de Truett McConnell University: https://oorsprong.info/dr-kurt-p-wise-sprak-voor-de-2019-spring-chapel-series-over-geologische-verschijnselen-in-de-lance-formation/.
  7. In het Natuurhistorisch Museum te Brussel staat een replica van de Tyrannosaurus Stan.
  8. Meer informatie over deze wolkenkrabber is hier te vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Boerentoren.
  9. Zie voor meer informatie over Stan dit artikel: https://oorsprong.info/tyrannosaurus-stan-brengt-meer-dan-31-miljoen-dollar-op/.
  10. Gebruikte nieuwsbronnen bij dit artikel: https://www.demorgen.be/snelnieuws/veelbesproken-t-rex-skelet-gaat-naar-fernand-huts-en-zal-tentoon-staan-in-nieuwe-boerentoren-in-antwerpen~b602cf32, https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/21/skelet-van-dinosaurier-t-rex-trinity-komt-naar-antwerpen/, https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230421_96396851, https://www.hln.be/antwerpen/een-t-rex-voor-zijn-boerentoren-fernand-huts-betaalt-5-6-miljoen-euro-voor-befaamd-skelet-zon-kans-krijg-je-maar-een-keer-dan-moet-je-springen~a404546e3/, https://radio1.be/luister/select/de-wereld-vandaag/skelet-van-trex-trinity-gekocht-door-fernand-huts-ik-wil-de-boerentoren-en-antwerpen-op-de-wereldkaart-zetten, https://www.dekrantenkoppen.be/detail/2088442/Veelbesproken-T-rex-skelet-gaat-naar-Fernand-Huts-en-zal-tentoon-staan-in-nieuwe-Boerentoren-in-Antwerpen.html, https://www.standaard.be/cnt/dmf20230421_94119834, https://derijkstebelgen.be/nieuws/fernand-huts-betaalt-56-miljoen-euro-voor-t-rex-skelet-trinity, https://www.flows.be/mensen/2023/04/ondernemer-fernand-huts-geeft-dinosaurus-nieuwe-thuis-in-boerentoren/, https://businessam.be/t-rex-wordt-publiekstrekker-voor-boerentoren-van-fernand-huts/, https://nl.wikipedia.org/wiki/Trinity_(skelet), https://www.zita.be/uncategorized/fernand-huts-koopt-t-rex-skelet, https://www.metrotime.be/nl/wtf/fernand-huts-koopt-trex-skelet, https://www.proximus.be/pickx/nl/2320903/fernand-huts-koopt-t-rex-skelet en https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230421_93990462. Er zijn nog veel meer bronnen te noemen, maar die zeggen veelal hetzelfde en daarom volstaat dit.