Home » Uncategorized » Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (24) Het rouwbord van Adriaan van Zuylen van Nyevelt (?-1650)

Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (24) Het rouwbord van Adriaan van Zuylen van Nyevelt (?-1650)

Het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (1753-1831) geeft een schat aan informatie over glazen, graven en wapen- en rouwborden. Veel van deze informatie is door de achterliggende oorlogen verloren gegaan, maar dankzij het wapenboek Van Hangest d’Yvoy kan er een reconstructie worden gemaakt. In deze serie wil het wapenboek doorkruisen op telgen uit het geslacht Van Meerten. Ervan uitgaande dat de copyright verstreken is, heb ik specifieke uitsneden gemaakt.1 Het boek is te bezichtigen via het ledendeel van Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde (KNGGW).2 De vierentwintigste bijdrage in deze serie gaat over het rouwbord van Adriaan van Zuylen van Nyevelt (?-1650).

Het rouwbord van Adriaan van Zuylen van Nyevelt was te vinden in de Sint Joriskerk te Amersfoort. De tekst op het rouwbord luidt “O XXI Jan: 1650”. In het midden zien we het familiewapen van Van Zuylen van Nyevelt. Aan de linkerkant van dit rouwbord zien we de wapens van: Van Zuylen van Nyevelt, Foeyt, Van Naaldwijk, Vuysting, Gruyter, Van Hove van Zyl, Van Zuylen van Natewisch en Poth. Aan de rechterkant zien we de wapens van: Van Eck, De Beer, Van Meeckeren, Douwer, Van Meerten, Van Aller, Van Wijhe en Van Heuckelum.

Uitleg: Adriaan was een zoon van Willem van Zuylen van Nyeveld en Aleid van Eck van Panthaleon. We volgen eerst de linkerkant. Vader Willem was een zoon van Adriaan van Zuylen van Nyevelt en Elsabé Foeyt. Opa Adriaan was een zoon van Frederik van Zuylen van Nyevelt en Stephanie de Gruyter. Oma Elsabé was een dochter van Willem Foeyt en Agatha van Hove van Zyl. Overgrootvader Frederik was een zoon van Willem van Zuylen van Nyeveld en Adriana van Naaldwijk Overgrootmoeder Stephanie was een dochter van Gijsbert de Gruyter en Alijt van Zuylen van Natewisch. Overgrootvader Willem was een zoon van Lambert Foeyt en Elsabé Vuysting Overgrootmoeder Agatha was een dochter van Anthonis van Hove van Zyl en Agnes Poth. Nu de rechterkant van dit rouwbord. Moeder Aleid was een dochter van Henrick van Eck en Aleijda de Beer. Opa Henrick was een zoon van Johan van Eck en Aleid van Meeckeren. Oma Aleijda was de dochter van Wouter de Beer en Aleijda Douwer. Overgrootvader Johan was een zoon van Bartholomeus van Eck en Otte van Meerten. Overgrootmoeder Aleid was een dochter van Gerrit van Meeckeren en ? van Wijhe Overgrootvader Wouter was een zoon van Wouter de Beer en Deliana Freys van Dolre. Overgrootmoeder Aleijda was een dochter van Gerard Douwer en Wendelmoet Both. Waarom de wapens Van Aller en Van Heuckelum worden laten zien is mij (nog) niet bekend.3

Mocht u meer informatie kunnen geven over de laatstgenoemde personen, of een fout ontdekken in de bovengenoemde lijst, zou u dit dan kenbaar willen maken via ons contactformulier?

Voetnoten

  1. Mocht het anders liggen dan laat ik mij graag hierover informeren.
  2. https://www.knggw.nl/raadplegen/wapenboeken/.
  3. Volgens de website van John Ooms was Gerrit van Meeckeren een zoon van Gijsbert (Hermansz.) van Meeckeren en Margriet van der Hell. De moeder van Gerrit was een dochter van Nese (of: Niese) van Aller (http://johnooms.nl/welgeborenen/van-mekeren/).