Home » Medische ethiek » Schreeuw om Leven mag flyeren bij abortuskliniek Almere

Schreeuw om Leven mag flyeren bij abortuskliniek Almere

Stichting Schreeuw om Leven mag flyeren bij de abortuskliniek in Almere. Dat gaf de rechtbank Midden-Nederland op 12 april 2021 aan in een rechtszaak die Schreeuw om Leven had aangespannen tegen de gemeente Almere.

De gemeente Almere was bang voor eventuele wanorde en wilde het uitdelen van flyers rond de abortuskliniek verbieden. Daarnaast is ook de abortuskliniek partij in de zaak. Zij wilden niet dat de medewerkers zouden worden aangesproken door vrijwilligers van de stichting. De vrijwilligers zorgen daarnaast, volgens hen, voor veel overlast. De gemeente legde 8 januari 2021 per direct beperkende maatregelen op, dit ondanks dat Schreeuw om Leven een bezwaarschrift had ingediend.

Schreeuw om Leven gaf aan zich aan alle regels te houden en spande daarom een rechtszaak aan tegen te gemeente voor een voorlopige voorziening. Daarbij werd een beroep gedaan op de vrijheid van meningsuiting. De stichting stuurde iedere week twee vrijwilligers naar de kliniek, zij stonden daar alleen op dinsdag- en zaterdagochtend.

De rechtbank stelde de pro-lifeorganisatie in het gelijk. Schreeuw om Leven mag flyeren voor de abortuskliniek en daarbij bezoekers aanspreken. Het argument van wanorde, gegeven door burgemeester Franc Weerwind (D66), is niet voldoende onderbouwd en bij het argument dat de bezoekers van de kliniek zich geïntimideerd voelen is het, volgens de rechter, niet duidelijk waar deze op is gebaseerd. Bij het flyeren en aanspreken vonden nooit incidenten plaats en van intimiderend gedrag lijkt geen sprake geweest te zijn. De burgemeester moet de beperkingen per direct opheffen. In ieder geval tot zes weken nadat de gemeente Almere op het bezwaarschrift van de stichting heeft gereageerd.1

Voetnoten

  1. Gebruikte bronnen bij dit artikel: https://www.ad.nl/flevoland/rechter-stichting-schreeuw-om-leven-mag-flyeren-bij-abortuskliniek-almere~a1a94d53/, https://www.rd.nl/artikel/922734-rechter-fluit-gemeente-almere-terug-in-zaak-schreeuw-om-leven, https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/226476/anti-abortusactivisten-eisen-bij-de-rechter-dat-zij-mogen-demonstreren, https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/228631/schreeuw-om-leven-mag-folderen-bij-abortuskliniek, https://cip.nl/84890-rechter-fluit-burgemeester-almere-terug-na-beperkende-maatregelen-vrijwilligers-schreeuw-om-leven, https://www.schreeuwomleven.nl/nieuws/157/burgemeester-almere-moet-beperkingen-voor-schreeuw-om-leven-rond-abortuscentrum-opheffen/, https://www.revive.nl/burgemeester-almere-moet-beperkingen-voor-schreeuw-om-leven-rond-abortuscentrum-opheffen/ en https://omroepalmere.nl/2021/03/29/anti-abortusactivisten-eisen-bij-de-rechter-dat-zij-mogen-demonstreren/.