Home » Astronomie » Onderwijs met Paxi over ons zonnestelsel en de rest van de kosmos (1) Wie is Paxi?

Onderwijs met Paxi over ons zonnestelsel en de rest van de kosmos (1) Wie is Paxi?

Een ontdekkingsreis door ons zonnestelsel en de rest van de kosmos. Onze kinderen kunnen daar over dromen en over fantaseren. Helaas is het meeste onderwijsmateriaal en de meeste onderwijslectuur geschreven vanuit naturalistisch perspectief met een miljarden jaren oud heelal. Nederlandstalige creationisten hebben nauwelijks iets over de kosmos voor kinderen geschreven of geproduceerd. Dat is een groot gemis! Dat merk ik ook in de plusklas als we werken over ‘Een reis door ons zonnestelsel’. Daarom gebruik ik video’s van de European Space Agency (ESA).1 Met een grappig ruimtewezen die de naam Paxi draagt. Helaas laat de video ook een naturalistisch perspectief zien met een natuurlijk ontstaan van het heelal en het leven op aarde. Maar…voor een plusklas is een stukje begeleide confrontatie niet verkeerd. Het geeft voer voor een gesprek. Hieronder deel ik de eerste video van Paxi. Wie is Paxi? Daaronder enkele aantekeningen rond deze video én (als het nodig is) ook een kritische noot.

Paxi is een groen ruimtewezen afkomstig van de niet bestaande exoplaneet Ally-O.2 Hij zwerft met zijn ruimtesonde door het heelal en geeft uitleg bij verschillende verschijnselen in dit heelal. In de bovenstaande video maakt Paxi kennis met de aarde. “Een mooie blauwe planeet, een juweel aan de hemel”. Het groene ruimtewezen vergelijkt daarna (de bewoners van) de aarde met (de bewoners van) Ally-O.

Het is grappig, fantasierijk en leerzaam om ons zonnestelsel en de rest van het heelal te bekijken door de ogen van een ruimtewezen. De kinderen moeten wel weten dat het om een fantasiewezen gaat. Er is, ondanks dat we al jaren zoeken, nog geen spoor van (intelligent) leven in het heelal te vinden. Laat staan dat dit intelligente leven ons bezocht heeft. Mensen die geloven in een natuurlijk ontstaan van leven hebben buitenaards leven nodig om natuurlijk ontstaan van leven aannemelijk te maken. Als het ontstaan van leven, zo meent men, miljarden jaren geleden op aarde heeft plaatsgevonden, dan zal dat vast ook ergens anders in de ruimte het geval moeten zijn geweest. Met natuurlijk ontstaan van leven bedoel ik het ontstaan van leven zonder dat er een Hogere Macht, een Schepper, in het ‘spel’ is. Het ontbreken van buitenaards leven vormt voor veel gelovigen daarom een sterk Godsargument. Zoals de filosoof dr. Emanuel Rutten het verwoordde: “Het probleem is (…) dat hoe langer we geen enkel teken van leven buiten de aarde opvangen, hoe minder waarschijnlijk atheïsme wordt.” En verder: “Als we echter de enige in de kosmos zijn, dan past dat alléén bij theïsme.3 Een vergelijking met Ally-O en de aarde is dus leuk in een fantasiewereld, maar in werkelijkheid is het bestaan van een dergelijke planeet met (intelligent) leven nog nooit gevonden. Het is goed dat meer- en hoogbegaafde kinderen van christelijke ouders deze twee tegenpolen tussen naturalistische en creationistische wetenschapsbeoefening zien en zo met Paxi de begeleide confrontatie kunnen aangaan met de naturalistische wetenschapsbeoefening. Paxi is dus grappig en leerzaam maar wees je als begeleider of docent bewust van de naturalistische visie op de werkelijkheid die achter de video’s zit. De video is geschikt voor kinderen van groep 3 tot en met (begin) groep 5. De stem is wat peuterachtig maar de informatie is qua niveau pas leerzaam genoeg voor leerlingen in deze leeftijdscategorie.

De volgende keer reizen we verder met Paxi door de ruimte.

Voetnoten

  1. ESA is de Europese ruimtevaartorganisatie. De website van deze organisatie is hier te vinden: https://www.esa.int/.
  2. Exoplaneten zijn planeten rond andere sterren dan onze zon. Ondertussen zijn er al duizenden van dergelijke planeten gevonden.
  3. Deze citaten komen uit een artikel dat gepubliceerd werd in het Reformatorisch Dagblad en op de website van de filosoof verschenen is: https://www.gjerutten.nl/AtheismeBuitenaardsleven_ERutten.pdf. Dr. Emanuel Rutten promoveerde in 2012 in de systematische wijsbegeerte op onder andere een kosmologisch godsargument. Zijn proefschrift had als titel: ‘A Critical Assessment of Contemporary Cosmological Arguments: Towards a Renewed Case for Theism‘. Hij kwam internationaal in het nieuws omdat hij een nieuw modaal-epistemisch Godsargument ontwikkelde. Daarnaast schreef hij samen met de filosoof dr. Jeroen de Ridder een boek met als titel ‘En dus bestaat God‘ met nog meer Godsargumenten.