Home » Onderwijs » LEGO laat mensen en dino’s samen leven – LEGO van de serie ‘Jurassic World’

LEGO laat mensen en dino’s samen leven – LEGO van de serie ‘Jurassic World’

Kinderen kunnen het beste met ‘neutraal’ of bijbelgetrouw speelgoed spelen. Fijn dat er ook ‘neutraal’ dinospeelgoed bestaat. Speelgoed zonder dat kinderen geconfronteerd worden met het naturalistische evolutieparadigma. Te denken valt aan LEGO uit de serie ‘Jurassic World’. Dit speelgoed is geïnspireerd door de gelijknamige speelfilms, die overigens (nog) niet geschikt zijn voor jongere kinderen. Op de verpakkingen of in de boekjes van LEGO ‘Jurassic World’ lezen we niets over miljoenen jaren of andere naturalistische theorievorming. Zo kunnen ouders spelenderwijs met het kind spreken over het scheppingsparadigma en hoe creationisten denken over dinosaurussen. Al eerder gaven we aan dat we niet bang hoeven te zijn om te spreken over dinosaurussen, het zijn schepsels van God en passen goed binnen het scheppingsparadigma. God schiep dinosaurussen op de zesde dag als landdieren. Mens en dino zullen elkaar ongetwijfeld tegengekomen zijn vóór de zondvloed (en waarschijnlijk ook nog een tijd daarna).

LEGO speelt in op de interesse van kinderen voor deze ‘vreselijke hagedissen’. Hieronder willen de diverse producten bespreken die LEGO uitgegeven heeft in de serie ‘Jurassic World’. Uiteraard wordt het materiaal afgebeeld alsof het in de huidige tijd zo heeft plaatsgevonden. Al was de beschaving in een ver verleden hoog ontwikkeld, toch hadden ze hoogstwaarschijnlijk geen vrachtwagens, helikopters etc. Het blijft echter mooi dat er dergelijk ‘neutraal’ dinospeelgoed bestaat zodat kinderen niet om de haverklap ondergedompeld worden in het naturalistische evolutieparadigma. Het speelgoed is het meest geschikt voor de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. Leg het niet in de buurt van kinderen onder de drie jaar, omdat het kleine onderdelen zijn waarin deze dreumesen en peuters kunnen stikken.

75930

Het set met product nummer 75930 verwijst duidelijk naar het huis van de tweede film van Jurassic World. Het gaat om het huis van een van de ‘eigenaren’ van de bekende dino-eilanden: ‘Lockwood Estate’. Qua dino’s zien we de Velociraptor, die net als in de film veel te groot is weergegeven. Het lijkt meer een Utahraptor. Ook de hybride, Indoraptor, komt in de doos voor. De acteurs van de speelfilm hebben ook een rol: één op een motor, één met een verdovingsgeweer, één met een veilinghamer, het meisje dat in het huis woont, één vrouw die het meisje probeert te redden (ze hangt namelijk aan het balkon) en de eigenaar van het huis met een soort walkie-talkie.

75939

De doos met product nummer 75939 bevat het laboratorium van dr. Wu, de wetenschapper van ‘Jurassic World’. Deze set bevat naast het laboratorium voor onderzoek ook twee jonge dinosaurussen: een Ankylosaurus en een Triceratops. De Triceratops kan uitbreken en zo het laboratorium op de kop zetten. Het laboratorium bevat ook een broedmachine met dino-eieren.

75940

LEGO-product 75940 bevat een groot voertuig. De bestuurder van het vehikel probeert een Gallimimus te vangen. Een Gallimimus was vermoedelijk een alleseter. De eerste fossielen werden in de jaren ’70 gevonden in de Gobiwoestijn. Daarnaast bevat de doos ook nog een vliegend reptiel, Pteranodon. De beesten kunnen worden opgespoord met de nieuwste technologie: een drone. Het voertuig bevat ook nog een rijdend laboratorium dat afzonderlijk neergezet kan worden om onderzoek te doen.

75941

Je kunt aan de LEGO doos met productnummer 75941 zien dat de LEGO-serie geïnspireerd is door de films van ‘Jurassic World’. We zien namelijk de genetisch gefabriceerde hybride dinosaurus, Indominus rex. Dit LEGO-set bevat naast deze genetische mutant ook een Ankylosaurus. Een Ankylosaurus was de tank onder de dino’s en had een benige rug voor bescherming. Verder is deze dino bekend door de ‘knots’ aan zijn staart waarmee hij zich hoogstwaarschijnlijk kon verdedigen. Bij LEGO kan deze staart ook heen en weer bewogen worden. Het grootste gebouw in deze set is het lanceerplatform voor de Gyrosphere. Kenners van ‘Jurassic World’ weten dat de Gyrosphere een glazen verrijdbare bol is waar men in kan zitten en zo zelf van een rondleiding door een park kan genieten. Ook hier geen vermelding van miljoenen jaren of het evolutieparadigma.

76942

De doos met het product nummer 76942 bevat een groot schip waarop een dino gevangen wordt gehouden. Het is een Baryonyx, een vleesetende dinosaurus uit de groep Theropoda. We denken dat het beest vooral vis at. In de buurt van de buikstreek van het beest zijn namelijk schubben en andere resten van vissen gevonden. We zien op de doos dat het beest gevangen wordt gehouden door grote klemmen, maar dat de Baryonyx weet uit te breken. Naast het grote schip bevat de verpakking ook een kleine rubberboot. We zien op de plaat daar twee mensen in zitten én een babydinosaurus. De Baryonyx kan met een haak, waar een vis in geklemd kan worden, gevoerd worden.

(De komende tijd willen we diverse DINO-LEGO-dozen bespreken)